Father Posted February 2 Report Share Posted February 2 4 minuta ranije, SlušačOmota291 said: ali ne znam da li ima potrebe Ima i te kako. Ja sam u jednom momentu slušačkog razvoja počeo samo da čujem, kako sam ja to govorio "stomake" kutija i mnogo mi je smetalo to brundanje/tutnjanje, čak i kod skupljih kutija. Uobičajno se to čuje na manjim kutijama, gde dolazi do zasićenja bass/midbass talasa, a zidovi kabineta su tanki i rezoniraju zajedno sa membranom. Ti imaš to što imaš i ako je moguće unaprediti, a već si ih otvarao, onda nije to veliki problem. Pripremi talpe, lepak i 1h za akciju. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SlušačOmota291 Posted February 2 Author Report Share Posted February 2 2 minuta ranije, Father said: Ima i te kako. Ja sam u jednom momentu slušačkog razvoja počeo samo da čujem, kako sam ja to govorio "stomake" kutija i mnogo mi je smetalo to brundanje/tutnjanje, čak i kod skupljih kutija. Uobičajno se to čuje na manjim kutijama, gde dolazi do zasićenja bass/midbass talasa, a zidovi kabineta su tanki i rezoniraju zajedno sa membranom. Ti imaš to što imaš i ako je moguće unaprediti, a već si ih otvarao, onda nije to veliki problem. Pripremi talpe, lepak i 1h za akciju. Videću, možda stignem pre jednog rođendanskog dešavanja u toj prostoriji...Svi će dobiti precizan zvuk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nixie Posted February 2 Report Share Posted February 2 10 sati ranije, SlušačOmota291 said: Ukratko nije mi jasno, u prvom testiranju sam nabio vatelina koliko treba "by the book" ali uguših kutije... To se uvek radi na uvce, mislim da sam već napisao. Kad se projektuje kutija i skretnica tu je i ta igranka sa količinom dampinga. Ova tvoja skretnica je rađena napamet, damping nije stavljen i ako mora da se stavi itd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SlušačOmota291 Posted February 2 Author Report Share Posted February 2 1 sat ranije, Nixie said: To se uvek radi na uvce, mislim da sam već napisao. Kad se projektuje kutija i skretnica tu je i ta igranka sa količinom dampinga. Ova tvoja skretnica je rađena napamet, damping nije stavljen i ako mora da se stavi itd. Stavljen je, ali je bio dobar kao amortizer u tenku T-34, neki tanki blok staklenjaka koji nije radio posao Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nixie Posted February 2 Report Share Posted February 2 Tu staklenu vunu su stavljali bezveze, osim što pecka. 😂 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sondek Posted February 2 Report Share Posted February 2 Zivu kutiju su nekad umrtljavali bitumenom, mislim da toga sad ima u trakama jeftino na tako malu kolicinu..pa eto ideje da se i sa tim poigras. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
giZ_Mo Posted February 2 Report Share Posted February 2 2 minuta ranije, sondek said: mislim da toga sad ima u trakama jeftino na tako malu kolicinu..pa eto ideje da se i sa tim poigras. И још су самолепљиве, душу дало за уради сам! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SlušačOmota291 Posted February 2 Author Report Share Posted February 2 3 minuta ranije, sondek said: Zivu kutiju su nekad umrtljavali bitumenom, mislim da toga sad ima u trakama jeftino na tako malu kolicinu..pa eto ideje da se i sa tim poigras. Svašta se može Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SlušačOmota291 Posted February 2 Author Report Share Posted February 2 Neka neka, proradiće "tenkovi" 🙂 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SlušačOmota291 Posted February 3 Author Report Share Posted February 3 Pade mi napamet možda neku gazu da stavim na rupe od korpe bas drajvera, zaboravih, mislim da ne mora, ako ne smeta, ne čuje se, gledao sam "oblake" da napravim, tako sam čuo da treba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
giZ_Mo Posted February 3 Report Share Posted February 3 On 2.2.2023. at 14:16, SlušačOmota291 said: Neka neka, proradiće "tenkovi" 🙂 Ма бежи, језик прегриз'о! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SlušačOmota291 Posted February 7 Author Report Share Posted February 7 Recite mi samo, kad već ima voljnih da pomognu oko ove budževine, gde može sunđerasta traka da se nabavi, koja ide oko woofera, pošto je sunđer propao. Ako ima u uradi sam samo mi recite pod kojim nazivom bi to moglo biti? pošto ne mogu da gledam kroz rolnu koji je to materijal, ima ih dosta... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
giZ_Mo Posted February 7 Report Share Posted February 7 20 minuta ranije, SlušačOmota291 said: gde može sunđerasta traka da se nabavi, koja ide oko woofera, pošto je sunđer propao. Јел се на горње вешање мисли? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SlušačOmota291 Posted February 7 Author Report Share Posted February 7 11 minuta ranije, giZ_Mo said: Јел се на горње вешање мисли? Oko metalne korpe traka, da dihtuje, no vešanje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SlušačOmota291 Posted February 7 Author Report Share Posted February 7 Vešanja su gumenjaci, ne brinem ja za njih Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
giZ_Mo Posted February 7 Report Share Posted February 7 4 minuta ranije, SlušačOmota291 said: Oko metalne korpe traka, da dihtuje, no vešanje Значи заптивни сунђерасти прстен?! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SlušačOmota291 Posted February 7 Author Report Share Posted February 7 17 minuta ranije, giZ_Mo said: Значи заптивни сунђерасти прстен?! Da Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
giZ_Mo Posted February 7 Report Share Posted February 7 Их, ма има тога, мада може и силикон нанешен на метал док је звучникм наопако окренут. Сачекати да се осуши и вала, заптивка као из снова! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SlušačOmota291 Posted February 7 Author Report Share Posted February 7 Ja čuo isparenja opasna po vešanje, to možda kad budem dihtovao zadnju stranu kutije, da je hermetizujem, nije to neki B&W da ga cincam do besvesti, samo pitam onako Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts