Joby Posted April 18, 2007 Report Posted April 18, 2007 Temeljno, nema Å¡ta. Ja baÅ¡ i nisam viÄan hrvatskom jeziku.
Ljuba Posted April 18, 2007 Report Posted April 18, 2007 E, a bio je neki lik u hotelu na recepciji kojeg niÅ¡ta nisam razumeo. Pitam ga da ponovi, a on opet neÅ¡to zbrza. Posle sam Äuo da je možda Zagorac. InaÄe, ja sam se lepo ispraksovao pa se super razumem i sa Slovencima. ÄŒudno je kako uopÅ¡te ne primetim kad su se "preÅ¡altali" na srpsko-hrvatski Anyway, vidimo se
hazarder Posted April 19, 2007 Report Posted April 19, 2007 Ćujte dećki, u Zagreb se najbolje ide vlakom. Nije skupo, a dok putujes možeš uživati u pejzažima Slavonije, Baranje, Posavine, Podravine, Moslavine... Kaj ne? Bumo se vidjeli! Bok ili Bog (vecita dilema)
Ljuba Posted April 19, 2007 Report Posted April 19, 2007 Znas da kad ides vlakom ka Zagrebu mozes piti kavu, a vracas se vozom i mozes da pijes kafu
hazarder Posted April 19, 2007 Report Posted April 19, 2007 A ako ogladnis, mozes i da zalogajis hrenovke, a u povratku za promenu uzmes virsle.
audiofill Posted April 19, 2007 Report Posted April 19, 2007 Citam ovu zanimljivu debatu u vezi SRB-HRV-SLO i iskoristavam priliku za jednu molbu. Dali mi moze netko na kratko kazat kakva je razlika izmedju Hrvatskog i Srbskog jezika? Znam samo minimalnu - da su neke rijeci drugacije, kao sto su recimo kava/kafa, vlak/voz,... ali drugih razlika/pravila se nazalost ne sjecam vise jer sam to ucio 20+ godina nazad u 4. razredu skole. Volio bih znati, da necu zbog vlastitog nepoznavanja u buducnosti mozda uvrijedit kakvog forumasa. Ako sam zbog mojih cudnih miksova i remiksova Srbskih, Hrvatskih i kojekavih rijeci mozda koga kad vec uvrijedio, ja mu se duboku ispricavam jer to nije bilo namjerno. Pozdrav svima i hvala unaprijed! ps. Darkec, hvala na informaciji u vezi vaseg showa
Delija Posted April 19, 2007 Report Posted April 19, 2007 Poenta je u tome da su razlike bile minimalne, al' iz meni totalno glupog razloga se sa hrvatske strane aktivno radi na tome da se povecaju vestackim putem. p.s. Da ne ispadne jos slucajno da sam nacionalista (daleko bilo!), na popisu stanovnistva se deklarisem ili kao Jugosloven ili kao Mohikanac. Kako mi dune...
peca Posted April 19, 2007 Report Posted April 19, 2007 Umjesto Ljube ću ja da odgovorim.Nemaš nikakvih problema.U blizini hotela se nalaze posebne podzemne garaže i uvijek ima slobodnih mjesta.Neznam od kuda takve insinuacije ?
den!s Posted April 19, 2007 Report Posted April 19, 2007 ....na popisu stanovnistva se deklarisem ili kao Jugosloven ili kao Mohikanac. ...
rrapaic Posted April 19, 2007 Report Posted April 19, 2007 peco, pa to ti je losa sreca da su "Bad Blue Boys"-i naleteli na auto tvog tate. Zato mi u Beogradu imamo "Delije" kao kontatezhu. Uglavnom, Bog se postarao da izdasno, svim nacijama podjednako udeli - sta? Pa BUDALE , a sta drugo... Rajko
Ljuba Posted April 19, 2007 Report Posted April 19, 2007 A jel znate onu pricu Pere Lazova iz mog kraja koji je isao na utakmicu u Zagreb, pa su mu mangupi gurnuli auto u more
peca Posted April 19, 2007 Report Posted April 19, 2007 peco, pa to ti je losa sreca da su "Bad Blue Boys"-i naleteli na auto tvog tate. Rajko
Ljuba Posted April 19, 2007 Report Posted April 19, 2007 I dobro, hajde sad da nastavimo temu AV Show u ZG, a ne razbijanje automobila od strane degenerika.
first Posted April 19, 2007 Report Posted April 19, 2007 Mene bi više zanimao AV Show u BG-u, i nije mi jasno da firme koje se bave zastupanjem AV opreme nisu mogle da se dogovore i prošle godine to organizuju, a pitanje je hoće li biti i ove.
Ljuba Posted April 19, 2007 Report Posted April 19, 2007 Posto licno znam koje sve kockice treba da se sloze, onda znam i koliko to ipak nije jednostavno koliko izgleda. Ali, forumasi, ne ocajavajte napravicemo nesto... jedne godine...
zbrujic Posted April 19, 2007 Report Posted April 19, 2007 Poenta je u tome da su razlike bile minimalne, al' iz meni totalno glupog razloga se sa hrvatske strane aktivno radi na tome da se povecaju vestackim putem.
hazarder Posted April 19, 2007 Report Posted April 19, 2007 Koliko god mi to osporavali, ipak pricamo istim jezikom. Takvih slucajeva ima i van granica bivse Juge. Na primer, u spanskoj pokrajini Galiciji, govori se staroportugalski, takozvani galego-portuges, iako ga Spanci smatraju samo dijalektom spanskog jezika. Potreba za 'sopstvenim' jezikom proizilazi iz cinjenice da je jezik sastavni deo nacionalnog identiteta. Tako i crnogorci nastoje (pitanje je samo vremena kada ce i u nastojanju uspeti) da stvore crnogorski jezik. Bosanski aka bosnjacki je takodje jedan od primera. Takodje, Makedonci pricaju iskvarenim bugarskim jezikom, iako vam to nikad nece priznati.
first Posted April 19, 2007 Report Posted April 19, 2007 Koliko god mi to osporavali, ipak pricamo istim jezikom. Takvih slucajeva ima i van granica bivse Juge. Na primer, u spanskoj pokrajini Galiciji, govori se staroportugalski, takozvani galego-portuges, iako ga Spanci smatraju samo dijalektom spanskog jezika. Potreba za 'sopstvenim' jezikom proizilazi iz cinjenice da je jezik sastavni deo nacionalnog identiteta. Tako i crnogorci nastoje (pitanje je samo vremena kada ce i u nastojanju uspeti) da stvore crnogorski jezik. Bosanski aka bosnjacki je takodje jedan od primera. Takodje, Makedonci pricaju iskvarenim bugarskim jezikom, iako vam to nikad nece priznati.
hazarder Posted April 19, 2007 Report Posted April 19, 2007 U principu. Medjutim imaj na umu da u Juzno-africkoj Republici itekako postoji vrlo izrazen nacionalni identitet. Najbolji primer su Buri (stanovnici holandskog porekla). Sto se Kanade tice, u Kvebeku se prica francuski, a poznato je da su Francuzi vrlo radikalni po pitanju jezika i nacionalnig identiteta. Dakle, nismo mi ovde izolovan slucaj. Razlika je u tome sto se na ovim prostorima formiraju neki novi jezici. Kroz istoriju i etnogenezu, stvaranje novih jezika iz nekog maticnog je bila uobicajena stvar. Takvi i slicni primeri su nebrojeni. Ne odnose se samo na jezik i kulturu, vec i na druge oblasti. Na primer, cak i u hi-fi svetu (ipak je ovo hi-fi forum ) neretko nove tehnologije i dostignuca mnogi sebi pripisuju, iako su ih preuzeli od drugih. Naravno, pojedinci to znaju, ali ipak vecina guta, i guta... i guta...
DARKOB Posted April 19, 2007 Author Report Posted April 19, 2007 Citam ovu zanimljivu debatu u vezi SRB-HRV-SLO i iskoristavam priliku za jednu molbu. Dali mi moze netko na kratko kazat kakva je razlika izmedju Hrvatskog i Srbskog jezika? Znam samo minimalnu - da su neke rijeci drugacije, kao sto su recimo kava/kafa, vlak/voz,... ali drugih razlika/pravila se nazalost ne sjecam vise jer sam to ucio 20+ godina nazad u 4. razredu skole. Volio bih znati, da necu zbog vlastitog nepoznavanja u buducnosti mozda uvrijedit kakvog forumasa. Ako sam zbog mojih cudnih miksova i remiksova Srbskih, Hrvatskih i kojekavih rijeci mozda koga kad vec uvrijedio, ja mu se duboku ispricavam jer to nije bilo namjerno. Pozdrav svima i hvala unaprijed! ps. Darkec, hvala na informaciji u vezi vaseg showa
Sonichammer Posted April 19, 2007 Report Posted April 19, 2007 I dobro, hajde sad da nastavimo temu AV Show u ZG, a ne razbijanje automobila od strane degenerika.
Sonichammer Posted April 19, 2007 Report Posted April 19, 2007 Mora biti da nema nacionalnog identiteta u SAD, Kanadi, J.Africi, N.Zelandu, Australiji, i ko zna gde sve, kad nemaju sopsveni jezik već govore engleski. Neki mnogo glup svet, samo se ovde stvaraju nove države sa "pametnim" idejama i nacionalnim identitetom.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.