Jump to content


Дражо ка'блес :)


ab

Recommended Posts

Ево овако, желим да ме озбиљно схватите...

у протекле приближно две године на форуму практикујем искреност и спуштам толеранцију на неистине, али овде није о томе реч.

Наиме, већ дуже време сам посредно у неформалним контактима са @Dražo-m и морам признати да је то било на граници преиспитивања моје разумности и његове реалности. Желео сам да га подржим али и да оповргнем, нисам био начисто са тим човеком.

Одлучио сам да га упознам :)

А како, најбољи начин је да га посетиш у његовој кући. Истина, најавио сам се али за каснији датум и нисам намеравао али изненадио сам га најавом неколико сати раније.

За мене је тај долазак кренуо са пар лоших предзнака (ситни пехови на путу, решени финансијски - замало да одустанем али нешто се наместило), закључак - не треба одмах одустати.

Прераном најавом мислих да ћу га изненадити, а он само "немој ништа јести - јаретина и кромпир су ускоро спремни :)" 

шта рећи, у моменту ми је поништио лош предзнак :) (сећам се и дивног заласка сунца на обронцима Фрушке горе - ишао сам из тог правца неким послом).

Срећом, упознах веома доброг човека у веома деликатном периоду његовог живота али спремног да одговори недаћама својим темпераментом, вољом, надом и љубављу. Није ми дуго требало да схватим да је Дража добар човек.

Намера ми је била да проверим шта тај човек ради, а интересовали су ме и његови каблови јер је од скоро објавио на КП да израђује свој "know how" уз помоћ VBS монокристалног бакра.

Нормално, послушали смо Дражин систем и сагледали његов свакодневни труд после изврсне јаретине и меке Босанске шта је све било моћан увод у целовечерње дружење, отишао сам за Београд тек 2 сата иза поноћи, што ме не квалификује у пристојне госте :)

Покушао сам да поједноставим увод али се није хтело, а ово што заправо желим да пренесем је оно што овај човек зна да уради (поред кувања и пруженог гостомпримства)...

Не знам да ли има и до тога (лично желим да има) некако верујем да је пресудно како се човеку приђе, али Дража је све своје моћи употребио да наш договор испиштује - а то је да покаже изразиту жељу да ми изради првокласне каблове

- USB (добих га на поклон, Дража каже да сам донекле учествовао са њим у развоју тог кабла), 

95845EFA-DB8C-4B9A-9AED-1BBE51AB6255.thumb.jpeg.522dbffdfd9d3e848b05036faaffebd1.jpeg

- Балансиране IC (XLR),

57EE4F1A-83BD-48D8-B206-054FC7B4C9A1.thumb.jpeg.591bd225ac8729bf4d48b69b85271bca.jpeg

- дигитални Coax SPDIf од моје Belden 89259 coax жице.

3C37C2F5-B386-4E2E-A7CA-060DDA15CA1E.thumb.jpeg.5ec43e543e37aa6ee9f8fb1785f16212.jpeg

Моје веровање је било неоспорно након моје посете Дражином дому јер сам јасно схватио његов ентузијазам и моје поверење у њега је безгранично. 

Желим да скренем свима пажњу на квалитет израде који не може да се мери ни са чим у (у тој, а и много шире) ценовној категорији његове израде и финалног производа у коначном звучном карактеру, а нарачито све то не може да се пореди са производима VBS (aka Андреј из Севојна) јер Дражини каблови превазилазе све што икада Андреј може постићи својим приступом изради "готових производа" (наравно скидам капу за његове проводнике које и Дража користи - а то је Андрејев и крајњи домет што мора да се промени ако жели да постане професионалац у свом приступу макар приближно Дражином, прим.постодавца). 

Мени лично, систем је пропевао на веома завидном нивоу уз још један бисер невероватног упошљавања RAAL 64-10 високотонца уз несебичну подршку колеге @hifista, и малобројне колеге у које убрајам и@pollux од којих у последњих 2-3 месеца нисам искреније особе срео на форуму - нажалост тако је.

Ко хоће, схватиће :)

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 80
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Draži želim sve najbolje u daljem radu. Uvek sam ga podržavao u svemu što je tako živopisno prezentovao.

Veliki rad, trud i studioznost uvek budu nagrađeni uspešnim rezultatima. Otvoren je bio za sve novotarije iz lokalne ponude gađžeta i na više nivoa ima uspešno sprovedena istraživanja i primenjiva iskustva.

Samo napred momče!

:thumbsup2

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Delija said:

Placena ili neplacena nije ni bitno - nego @ab nam je dezurni antipod na forumu, pa to sto je on nesto nahvalio i ne znam koliko je dobra reklama :lol:

 

Salu na stranu - respect @Dražo za ogroman entuzijazam! :thumbsup2

тражим ликвидног зајмодавца да исплатим трошкове. Ти би могао, само ако желиш? 😇

Лично сматрам да сам веома компетентан да износим своје мишљење о нечему што сам лично пробао и упоредио јер сам више пута одбацио и распродао брандиране скупље али за мене лошије производе, бар не робујем томе као неки овде на форуму 😉

12 minuta ranije, Vlajo said:

Zanima me da li je ovo saradnja sa VBS ili samostalni projekat ?

Pitam za druga ...

ја бих се на твом месту бар захвалио Дражи јер неке Андрејеве каблове које слушаш у свом систему је Дража лично правио - његових руку дело. Е сад, ако их сматраш лошим зашто их уопште имаш?

 

Link to comment
Share on other sites

Možeš li mi tačno reći koje, pošto sam sve kablove sredjivao (ulepšavao) lično ja, a Draži zahvaljujem za zvučnički kabl koji je uradio perfektno, da sam ga maltene oteo Andreju kad sam ga video, onaj sa slika ☺️

Moje pitanje je bilo dobronamerno, da li je u pitanju saradnja, i gde nabavlja monokristalni bakar (koji je uglavnom sa podsmehom dočekan ovde na forumu)

Radoznao sam, ne potpirujem, ne podrivam, Dražu ne poznajem ali sam čuo sve najbolje o njemu, Andrej mi je drug iz detinjstva.

 

Link to comment
Share on other sites

6 minuta ranije, Vlajo said:

Možeš li mi tačno reći koje, pošto sam sve kablove sredjivao (ulepšavao) lično ja, a Draži zahvaljujem za zvučnički kabl koji je uradio perfektno, da sam ga maltene oteo Andreju kad sam ga video, onaj sa slika ☺️

Moje pitanje je bilo dobronamerno, da li je u pitanju saradnja, i gde nabavlja monokristalni bakar (koji je uglavnom sa podsmehom dočekan ovde na forumu)

Radoznao sam, ne potpirujem, ne podrivam, Dražu ne poznajem ali sam čuo sve najbolje o njemu, Andrej mi je drug iz detinjstva.

 

нисам био дежуран али не бих се изненадио да је још неки од многих које је он за Андреја правио такође завршио код тебе, тим пре ако је тако имаш више среће него да их је Андреј лично правио судећи по ономе са чим сам се сусретао а Андрејевих је руку дело 😉

Link to comment
Share on other sites

4 minuta ranije, ab said:

нисам био дежуран али не бих се изненадио да је још неки од многих које је он за Андреја правио такође завршио код тебе, тим пре ако је тако имаш више среће него да их је Андреј лично правио судећи по ономе са чим сам се сусретао а Андрејевих је руку дело 😉

Samo zvučnički, ostali su Andrejevi iz ere pre saradnje sa Dražom, pa sam ih ja u(ne)redio po svojoj želji 🙂

Link to comment
Share on other sites

Хвала, оно што могу рећи је да је Дражин УСБ бољи од два моја кабла (један мој лични DIY са чистом сребрном солидкор жицом и Intona premium USB који далеко да је лош али је Дражин у више сегмената бољи - мада ћу га у наредном периоду поново преиспитати). 

Претпостављам да се Дража неће противити да пробаш његов радни пример, контактирај га ако си заинтересован.

Link to comment
Share on other sites

@ab, hvala ti pre svega na ukazanom poverenju. A zatim i na svim lepim recima (kao i svima drugima u temi).

Drago mi je da ti se dopadaju kablovi. Mada, kao sto rekoh (sto i sam cujes), za konacan sud moras sacekati da se potpuno usviraju. Cenim da je potrebno jos jedno 3-4 dana. A onda da se poigras i sa spoljasnjim prevezivanjem sirmova, verujem da ce biti jos iznenadjenja…

Apropo gostoprimstva, zadovoljstvo je i moje – za domacina kakav volim da budem, mogu samo da kazem da si perfektan gost (za taj epitet te izmedju ostalog kvalifikuje i 2 sata iza ponoci, sledeci put pomeramo granicu :)).

 

@Vlajo, drago mi je da ti se dopada zvucnicki koji uradih prosle zime. Pre isporuke sam ga slusao jedno 3 nedelje, u jednom od mojih sistema, tako da je do tebe stigao vec usviran – i zaista je vrhunski, cak ni ja takav nemam.

Sto se tice tvojih pitanja za “druga”, mogu reci da “drug” sve to vec zna. A dosta toga objasnjava i moj oglas na KP. No, evo par dodatnih objasnjenja.

Prvo, Pedjin post nije placena reklama, vec cini se zaista iskren izraz zadovoljstva, s obzirom da je post (tj. tema) i za mene bilo iznenadjenje. Iskren da budem, jesam negde ocekivao koju lepu rec, u mojoj temi mozda, ili nekoj od VBS tema – ali ovo je ipak prevazislo sva ocekivanja, i hvala Pedji jos jednom.

Drugo, ovi kablovi nisu produkt entuzijazma (kako neko rece), vec nuzde. Nazalost.

(“Kablovski” entuzijazam je bio pre, a sada samo koristim saznanja i iskustva stecena u tom periodu.)

I jesu samostalni projekat, ali uz usmenu saglasnost VBS-a.

VBS monokristalna zica koju koristim za izradu kablova, nije nabavljiva (sem ako je Andrej Sokic ponovo ne “ispece”). Ja je imam u ogranicenim kolicinama, i kablove cu izradjivati dok se zica ne potrosi (na KP oglasu redovno azuriram preostalo stanje zice).

U pitanju je monokristalizovana bakarna zica sa pocetka Andrejevog rada, koju je pripremio Tozi za zvucnicke kablove. Zbog tadasnjeg procesa “pecenja” zice, taj bunt je bukvalno bio kao komad uglja (verujem da znas o cemu pricam). I Toza to nije hteo da cisti, vec je ceo taj bunt dao meni (posle je dobio vec ociscenu zicu za njegove zv. kablove). Tada ni ja nisam hteo da cistim taj bunt “uglja”, vec sam ga onako u kesi bacio na policu.

I tamo je sve to stajalo do jesenas, dok me nuzda nije naterala da ponovo zavirim u kesu. Cistio i raspetljavao sam zicu sigurno 10-tak dana, i potom sam uradio jedan interkonekt po mom unapredjenom receptu (u odnosu na ono kako je do sada radjeno – Andrej, Toza, ja). Pustio da se usvira 10-tak dana, poslusao, i zakljucio da je vrhunski, iznad mojih ocekivanja.

Potom sam odlucio da napravim i USB kabel (za sta mi je neke kljucne smernice dao i AB). Tj. napravio sam nekoliko njih, gde se svaki razlikovao u po jednom detalju. Sve ih usvirao, i potom testirao. I na kraju shvatio sustinu, te izabrao konstrukciju koja daje najbolje rezultate (rekao bih, izuzetne).

Posle svega toga sam postavio oglase na KP, pre jedno mesec ipo dana. I pristupio beskompromisnoj izradi, koja daleko prevazilazi cenu. Uz zeljenu duzinu. I tako dok ne potrosim zicu. Ovi kablovi koje trenutno pravim, moze se reci da su pravi dragulj, u svakom smislu. Po zvucnom i kvalitetu izrade, te po ogranicenom broju koji ce biti uradjen.

I od tada, pa do danas (mesec ipo dana), moji kablovi (usb i razne varijacije interkonekta) su usrecili 20-tak musterija. Pedja je samo jedan od njih. Steta je sto vecina kupaca nije na forumu (ili jesu, ali nisu aktivni, izgubili lozinke, ne zele da se eksponiraju…), inace bi ova tema “pregorela” forum. :)

Eto, to je sva istina.

Za sada nemam ideje sta i kako dalje, posto potrosim zicu, ali mozda vreme i okolnosti nesto “izmudruju” za mene. J

 

Na kraju, @nesone, i svi koji zele da probaju u svom sistemu usb ili interkonekt kabel, neka mi se jave ovde na PP. Bez obaveze kupovine. Uz napomenu da imam po jedan usviran primerak (usb, RCA interkonekt). XLR interkonekte nemam za probu, tako da ostaje samo da verujete Pedjinim usima i sudu. J

@Thecoki …. Umro nije! :)

Link to comment
Share on other sites

3 sati ranije, Dražo said:

@Vlajo

Sto se tice tvojih pitanja za “druga”, mogu reci da “drug” sve to vec zna. A dosta toga objasnjava i moj oglas na KP. 

Čuo sam se malopre sa drugom, žao mi  je što kvarim zabavu, ali mi reče da je VBS zaštićeno ime i da ne može da se koristi i prodaje osim ako Andrej sam to ne dozvoli. Kako sam ga razumeo, on nije dao nikakvu dozvolu za korišćenje imena VBS bilo kome, u bilo koje svrhe.

Znam odlično koliko je Andrej uložio vremena , truda i novca da dobije rezultat koji je dobio sa monokristalnim žicama.

On lično neće da se oglasi na forumu, tako da sam preneo ono što mi je rekao

Pozdrav, Vlajo

Link to comment
Share on other sites

макар био и дрвени адвокат, то би све било уреду да је Андреј негде патентирао свој производ и бренд.

Он је продао своју жицу не као готов производ и власник има право да са њом ради шта год жели.

толико прављених каблова са разним брендираним жицама, па ништа.

уосталом, Дража то не продаје као ВБС готов производ, већ свој.

Link to comment
Share on other sites

Neotek prodaje svoju žicu javno, a VBS ne prodaje, samo gotov proizvod.

18 minuta ranije, gvlada said:

Колико брендова користи Неотек жице за своје каблове које продаје под својим именом.

Brendovi koji prave kablove sa Neotek žicom koriste ime svog brenda, ne smeju da ih prodaju pod imenom Neotek

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...