Jump to content


Gramofon i pojačalo za Dynaudio Focus 10 zvučnike


Zatanna

Recommended Posts

Pozdrav dobri ljudi,  

u potrazi sam za gramofonom i pojačalom i svaka pomoć bi mi bila značajna.

Prethodni gramofon koje smo tadašnja cimerka i ja imale bio je Sansui SR-333 sa kompletno restauriranim Grundig V7000 pojačalom i nekim starim Wharfedale kutijama. To je dosta dobro zvučalo, s obzirom na potrebe i na kolekciju koje smo tada imale. I sada bih da uzmem nešto slično i ostanem u sličnim okvirima ako je moguće.

Budžet mi je dosta ograničen – oko 600 EUR za obe komponente, pa ne znam čemu da dam prednost i u šta više da uložim, u pojačalo ili gramofon. Takođe, izbegla bih automatic gramofone.

Sada imam bookshelf Dynaudio Focus 10 zvučnike i tražim pojačalo koje može da ih pogura, a da nije preskupo.  

Svaki savet koje modele bih mogla da uzmem u obzir je više nego dobrodošao.

Hvala!!

Link to comment
Share on other sites

To je "deda" aktuelnih Emit 10 :)

"Entry" Dynaudio model, ali sasvim fine kutije - sa malom "zackoljicom" - traze mocnije pojacalo, kao i maltene svaki Dynaudio.

 

E sad kako za taj budzet uklopiti i gramofon i odgovarajuce pojacalo sa iole solidnom phono sekcijom, a da bude u ok stanju - najbolje da neko od "analognih" kolega preuzme. Gramofon volim samo u tudjem sistemu 🙃

Link to comment
Share on other sites

Hajmo ovako...

Pojačalo za ove kutije, kao što @Delija napisa, bi trebalo da bude strujno potentno, ako želiš da čuješ ono što mogu. Plus, da ima iole solidan MM premp u sebi.

Pojačalo: Moj predlog, shodno budžetu, je ovaj mališa: https://novi.kupujemprodajem.com/audio/pojacala/cyrus-two/oglas/145642687?filterId=2140912983

Odlično pojačalo, može da se unapredi sutra sa nekim polovnim PSX napajanjem, sa kojim se dobija mnogo. Poseduje sjajno phono predpojačalo, koje mu je i najjači adut. Bitno je da bude ispravno i nečačkano, ovo sa oglasa ne znam kakvo je.

Gramofon: Drugu polovinu sume bih potrošio na ovaj gramofon: https://novi.kupujemprodajem.com/audio/gramofoni/technics-sl-q3-sa-novom-glavom/oglas/145438922?filterId=2140265187

Odličan model, ima pedigre starijeg i skupljeg "brata", modela 1210, napravljen da traje. Ovaj prodavac navodno daje novu glavu, ali to treba ipak uzeti sa rezervom, nije zgoreg u startu kupiti neku drugu, za koju znaš da je nova, a ovu koja dolazi sa njim ostaviti kao rezervu.

Eto, ovo je moj predlog, neka napišu i drugi šta misle da je pametno uzeti za 600 EUR, a da ima smisla.

 

Link to comment
Share on other sites

Ako moze malo da se probije budzet isao bih na ovaj gramofon https://m.kupujemprodajem.com/audio/gramofoni/systemdek-iix-900-profile-arm-rezervisan/oglas/143356486#mhs0-1672259737588 

Amp koje su kolege predlozile je dobar izbor, ali sam samo jednom slusao kombinaciju DY i Cyrus . Probao bih i naim nait 3 koji se pokazao kao odlican match sa dynaudio a52 koje su slicnih karakteristika, mali bass kick koji naim je dosta lepo legao uz male kutije. U ampu se nalaze izmenjive MM ili MC plocice za gramofon, sto mu je velika prednost obzirom da se taj phono deo koristio i u njihovim daleko skupljim predpojacalima. Sve to vazi ako soba nije prevelika naravno, do 15m.

Link to comment
Share on other sites

Ima on trenutno 3 systemdeka, i uvek se trudi da ga ima jer zna da je dobar gramofon. Nikad mi nije bilo jasno kako se proda neka rega pored njega...marketing je cudo. Enivej, ok je prodavac pa vredi ostaviti kontakt ili pratiti oglase.To je stara skola prodavaca, pa najbolje nazvati. On barem ispregleda to sto prodaje, a zbog izbora opreme i mogucnosti da podesi i ugradi glavu ga cesto preporucim pocetnicima..dugo je u poslu i stalno ima dobar izbor na lageru.

Link to comment
Share on other sites

Čula sam se sa njim. Zapravo njega sam prvo zvala jer je prethodni Sansui od njega i kupljen. Predložio mi je upravo Planar2 sa nekim Arcam pojačalom za kojeg mi je drugi prodavac iz BG-a rekao da neće ići. Fora sa prodavcima je, pošto tražim dve komponente, da gledaju da mi naprave kombinaciju od onoga što oni trenutno imaju u ponudi. Nema apsolutno ništa loše u tome, ali ne znači da je to nužno najbolja kombinacija koja može da se napravi u okviru raspoloživog budžeta. Zato i širim pretragu...

P.S. soba je oko 20m2. 

Link to comment
Share on other sites

Realno, budzet i jeste za Regu plus Arcam. Ovo sto sam ja predlozio svakako prevazilazi budzet. Ja doduse volim da veci deo ide u dobar gramofon koji ce biti konstanta u sistemu, a pojacala se menjaju. Iz loseg gramofona nijedan amp nece izvuci ono sto on nije u stanju da reprodukuje. Losiji amp ce samo imati neka ogranicenja po pitanju glasnoce i lakse ga promeniti... ili zvucnike koji su manje zahtevni.

Link to comment
Share on other sites

Na sledeći način sam razmišljao o predloženom budžetu a da sve bude novo!

  1. Gramofon- npr. Rega P1 sa Carbon zvučnicom je 360€ trenutno u 4Audio; ProJect Debut sa Ortofon OMB5e i ugrađenim gramofonskim pretpojačalom za još nešto manje para: Gramofoni (player.rs)
  2. Gramofonsko pretpojačalo, ukoliko je potrebno - npr. iFi ZEN Air Phono 100€ (4Audio), ili neki ProJect (Player) Gramofonska Pretpojačala (player.rs)
  3. Pojačalo - neki od kineza sa Aliekspresa, ili ebaya za preostali novac. Ovde bi morali da pomognu bolji poznavaoci ponude!)

Mana ovog sistema je pojačalo koje je obično sa ograničenim brojem ulaza, najčešće samo jednim!

Nemam ništa protiv polovnih uređaja i verovatno se može kupiti pre svega bolji gramofon za novac koliko košta nov.

Predviđeni budžet ostavlja dovoljno prostora da se kombinuje kupovina novog gramofona i polovnog integrisanog pojačala, a čak i poneko novo kod nas može da se pazari za malo para: AIWA AMU-120BT/SL - Player Plus doo

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Nisam bas optimistican sa tim ampovima na DY, a i te fono sekcije u novim ampovima dobro treba proveriti. U svakom slucaju bilo bi idealno ili pazariti nestobprovereno poput tog starog sajrusa za phono deo ili kupiti gramofon pa napraviti probu nekoliko ampova. I zbog mogucnosti da kako tako potera DY od 85db efikasnosti, ali jos vise zbog vrlo cesto "tek da se nadje na spisku" opcija ampa. Rega Brio je jos jedan amp na pr. sa solidnom fono sekcijom. Nekad je tu solidnu fono sekciju lako bilo pronaci i u budzet ampovima, recimo u Nad ili Marantz amovima. Ti ampovi se danas nadju polovni za 100 tinjak eura, ali ih treba isprobati sa DY, neki snazniji model. Ja sam svokevremeno sa slabim marantzom ima problem da uopste pokrenem DY, davno bese ali sam tad video sta im znaci solidan amp. To je poznat problem sa malisanima, jedačima struje od 85db.

Link to comment
Share on other sites

@Zatanna

Imaš 2 opcije.

1. Da prodaš DY kutije, pa sve od nule

2. Da ostaviš DY kutije, a da kupiš pojačalo koje će raditi adekvatno sa njima, plus da ima bar solidnu phono sekciju. Ovo nije jednostavan zadatak, pogotovo u okviru tvog budžeta, jer je potrebno da bude strujno potentno (čitaj: kvalitetno), a i da se slaže sa DY.

Od svega ovde predloženog ostajem pri tome da je najbolja opcija ovo što sam predložio, a kolega dopunio, Cyrus Two, poslednja iteracija. Ok je i @sondek-ov predlog, ali izlazi iz budžeta. Stoji činjenica da bez PSX napajanja to nije ono pravo, ali uvek može da se kupi naknadno i onda će to biti ono pravo. Ima fenomenalnu phono sekciju u rangu najboljih pojačala i tu nema šta da se zameri.

Gramofon je posebna priča, tu u okviru budžeta ne bih gledao ama baš ništa novo, jer za okvirnih 300€ nećeš ništa pametno kupiti, po meni bacanje para. Ta “Regica” koju ti predlažu je kvalitativno miljama ispod nekog u ona vremena, prosečnog gramofona, poređenje sa Technics SL-Q3 ili Systemdeck-om nema smisla. Moj predlog je Technics jer je jednostavniji za upotrebu, namesti se i radi, nema zamene kaiša (direct drive), quartz kontrola brzine, jednostavno napravljen da traje, plus ako drži brzinu kako treba, držaće je i ubuduće.

Toma (aka Majstor) je čovek audiofil i okay prodavac, ali je, kao što si i sama primetila, prvenstveno prodavac, koji će kao i svaki drugi prodavac gledati da te ubedi da baš od njega kupiš ono što prodaje i da je to za tebe najbolja opcija. Svaka čast za firmu Arcam, ali osim ako nije neko iz FMJ (full metal jacket) serije (a čisto sumnjam da jeste, s obzirom na cenu), nema šta da traži sa tim DY kutijama. Ti imaš kutije koje su zeznute za pokretanje, bookshelf, pa još DY sa svojih 85dB osetljivosti, to neće da radi tek tako, treba mu struje. 

Na kraju, ako želiš da kupiš od Tome, sigurno može da ti nabavi taj Cyrus, a često je i sam prodavao Technics Q3, pa i to može da nabavi. I onda ga zamoliš da ti sve podesi kako treba kad bude bio u BG-u, a često je ovde, bar 1x mesečno na berzi ploča.

Napisao sam svašta, a ti razmisli kako ćeš potrošiti tih 600€, nadam se dobro.

Link to comment
Share on other sites

Nisam nikad verovao da cu uzivotu braniti Arcam. Uzeo sam jednom prilikom u zamenu Arcam amp, i to neki skromni 5 plus. Osim sto sam mu morao zamenuti pot(oko 10eur) on je cudnovato lepo terao kutije sa 86db. Tek pri vecem pojacanju je videlo se (culo) ulazio u kliping ali zvuk je bio odlican. Zvucno je maleni naim bio bolji i stabilni pri bilo kakvom pojacanju. Ali i dosta skuplji. 

Link to comment
Share on other sites

Ja sam govorio iz ličnog iskustva, pošto već više od 10 godina koristim Cyrus Two/PSX kombinaciju sa Acoustic Research AR-90 kutijama.

Technics SL-Q3 je kod klinca u sobi sa mojim starim Cyrus One pojaćalom i AR-30BF kutijama. Radi odlično, što bi rekli "fuss-free" - direct drive, kvarcna kontrola brzine, isti pogon kao SL-1200 MkII.

U potrazi za pojačalom koje bi bilo po mom ukusu, Cyrus Two sam imao prilike da direktno uporedim sa više, na papiru jačih, modernijih i skupljih pojačala.

Sa mojim kutijama koje su takođe gladne struje, Cyrus se najbolje snašao.

Naravno, siguran sam da ima još odličnih gramofona i pojačala koja bi se uklopila u budžet i koja bi radila dobro sa zahtevnijim kutijama, ali ja mogu da preporučim samo uređaje sa kojima imam iskustvo iz prve ruke.

I da, phono sekcija je stvarno odlična. Slušao sam odvojena phono pretpojačala, koja su bila silno ishvaljena i koštala više od cele Cyrus/PSX kombinacije, i Cyrus je radio bolje.

 

Link to comment
Share on other sites

17 minuta ranije, 空也 said:

Naravno, siguran sam da ima još odličnih gramofona i pojačala koja bi se uklopila u budžet i koja bi radila dobro sa zahtevnijim kutijama, ali ja mogu da preporučim samo uređaje sa kojima imam iskustvo iz prve ruke.

+1

edit: sad se setih…imao sam jedno pojačalo kratko vreme, dobijeno u nekoj trange-frange kombinaciji, Thule Spirit IA100…odlično se snašao sa ovim mojim Mark&Daniel malcima koji su isto zeznuti

Link to comment
Share on other sites

Jeste da je u pitanju DY, gde bi uvek dobro došlo neko potentnije pojačalo, ali na osnovu dijagrama impedanse deluje da DM 2/6 i nisu toliko zahtevne kutije, impedansa ni u jednom trenutku ne pada ispod 5 oma. E sad, možda to tako i nije u praksi. U svakom slučaju, to treba proveriti kod nekog ko ih je imao.

000031-1.jpg

Link to comment
Share on other sites

Hvala puno svima!

Sve sam ispratila što ste mi rekli, pa ću da popričam i sa Tomom i još nekim ljudima sa kojima sam u kontaktu da vidimo šta može da se uradi. U međuvremenu sam dobila na korišćenje Exposure 2010s2. Nije trajno rešenje (na moju veliku žalost), ali to znači da mogu malo više da uložim u gramofon u ovom trenutku. Posle ću se snalaziti za drugo pojačalo kad vidim šta mi budžet kaže ... i nalaže :D 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...