Jump to content


Dužina phono kabla


aleksandar_vs

Recommended Posts

Pozdrav svima,

imam pitanje u vezi dužine kabla koji povezuje gramofon sa gramofonskim pretpojačalom - da li postoji neko ograničenje zbog kapacitivnosti, uzemljenja, ili bilo čega drugog?

Naime, sticajem okolnosti gramofon mi je prilično udaljen od police sa komponentama, tako da bi mi trebao kabl od nekih 2-2.5m od njega do pojačala, a googlajući naišao sam na neke informacije da se kapacitivnost povećava sa dužinom kabla, a da su uglavnom poželjne neke vrednosti od 90pF do 130pF.

Na internetu ima u prodaji kablova čak i veće dužine (3-5m), recimo ovi Atlas kablovi na https://www.futureshop.co.uk/atlas-hyper-achromatic-turntable-audio-cable, ili da ne spominjem recimo ove Tellurium referentne (https://www.futureshop.co.uk/tellurium-q-statement-rca-phono-turntable-interconnect-pair) kod kojih metar košta 4500 funti - njih ima čak i od 5m dužine i koštaju skoro 10.000 funti... ne verujem da ni njima kapacitivnost ne valja :)

Ima li neko iskustva ili možda neku preporuku gde mogu (za normalan novac, naravno) da nabavim pristojan fono kabl veće dužine (2-2,5m) ?

 Hvala unapred na eventualnim savetima i pomoći 👋

p.s. Ne znam da li u vezi kabla bitno i koji je gramofon i glava u pitanju (čini mi se da sam negde i tu informaciju našao, da kapacitivnost treba da se poklapa valjda sa ketridžem), tako da spomenem da je u pitanju Technics 1200 GR sa Ortofon 2M Blue glavom (Recommended load capacitance 150-300 pF).

   
Link to comment
Share on other sites

Ako ti je gramofonsko pretpojačalo posebna kutijica, da pomeriš samo njega pored gramofona? Ili ako je ugrađeno u stereo pojačalo, možda i kupovina drugog pretpojačala bude jeftinija nego specijalizovan kabl.

Čekam ćerkin rođendan za koji dan jer je to iznenađenje spremano za nju, a onda povezujem Technics SL-1500C kablom od 6 metara. Vazdušnom linijom je bliže, ali kad ide uza zid treba 3.5-4m, a ovo je bio prvi duži a bolji kabl u radnji. Umereno me zanima da li bi bilo bolje sa kraćim interkonektom ali neću gubiti san oko toga :)

E sad, SL-1500 ima ugrađeno pretpojačalo što svakako nije isto i samim tim ovo nije odgovor na tvoje pitanje, već samo da razmisliš a pomeranju pretpojačala ako postoji takva opcija.

Link to comment
Share on other sites

Кабал са најнижом вредношћу капацитативности који сам ја срео је Blue Jeans LC-1, израђен од Belden-a.

То је кабал који има капацитативност од 12pF по империјалној стопи, или грубо 40pF по метру. Кабал је дорађена верзија Canare LV-77S, који има капацитативност од 70pF по метру, и који и тако важи за кабал који има веома ниску капацитативност.

На капацитативност утичу и (1) конектори и (2) начин спајања тих конектора. Ај да кажемо да успеш купити комплетан Blue Jeans LC-1 од три метра, то је капацитативност од 120pF укупно. Али реално то би било бар 200pF за укупну дужину.

Ако грамофонско претпојачало има капацитативност од типичних 100pF, на граници си "дозвољеног", што може бити сасвим адекватно.

Али капацитативност је само једна страна проблема. Ради се о сигналима максималног нивоа 5.5mV или 0.0055V, или око 200 пута мањег нивоа од типичног line level сигнала. У дужим кабловима су подложнији вањским сметњама и све се комплицира вишекратно.

Укратко:

  1. Ако можеш померити грамофонско претпојачало ближе грамофону, уради то;
  2. Ако не можеш, купи кабал са што нижу вредност капацитативности и надај се мањим проблемима. :)
Link to comment
Share on other sites

Hvala svima na odgovorima,

Što se gramofonskog pretpojačala tiče, radi se o standardnom phono ulazu u Yamahinom integralcu A-S2100 - ne znam kakvog je on kvaliteta (nemam uopšte iskustva sa drugim phono predpojačalima) ali u testovima kažu da nije loš.

Razmišljao sam i ja o toj varijanti da kupim poseban phono preamp što manjih dimenzija pa da ga stavim tu blizu gramofona a ostatak prostora premostim dužim interconnectom, ali ne znam koji bi to phono preamp bio barem sličnih karakteristika (ili još bolje nadmašio) taj phono u Yamahi i koliko bi koštao - bojim se da bi mi trebalo najmanje 200-300e (ako ne i više) da bi svirao barem isto kao Yamaha... Ili se varam?

Ako neko ima predlog za malo fono predpojačalce koje će biti najmanje na nivou ovog u Yamahi, bio bih mu zahvalan, jer očigledno ću to lakše da izvedem nego da nabavim odgovarajući kabl... pa makar i koštalo malo skuplje...

Link to comment
Share on other sites

Sve jasno, sad barem znam da je sledeći korak kupovina predpojačala a ne kabla koji u toj dužini gotovo izvesno neće raditi dobro.

Ne bih sada da dodatno širim temu pitanjem oko izbora fono preamp-a, ali ukoliko neko ima neki konkretan predlog za neki kvalitetan a po dimenzijama ne preveliki fono preamp (i klasi recimo do 500e, valjda će to biti dovoljno da nadmaši Yamahu), bio bih mu zahvalan.

U svakom slučaju, hvala svima još jednom na pomoći i svako dobro!

 

Link to comment
Share on other sites

Kao korisnik Yamahe A-S3000, Technicsa SL-1500C, a od pre neki dan SL-1200G, mogu da  Vam preporučim Primare R32 u tom cenovnom rangu (polovan).
Bilo je pisanja o Yamahinom phono pojačalu, te o visokoj kapacitivnosti (preko 320pF). Dugačkim kablom biste samo dodali kapacitivnost i lagano duplirali zahteve 2M Blue kertridža.
Primare R32 ima 68pF ulaznu kapacitivnost, te biste sa kablovima do 2, 2.5 m ostali u 300pF.
Pišem sve ovo jer sam imao sličan problem sa AT VM740ML, koji ima još strože zahteve od Ortofona (100-200pF).
Usput, lepo zvuči Yamahin phono, ali meni je R32 doneo osmeh na lice.

Link to comment
Share on other sites

Slozio bih se sa kolegom Pandaros. U vreme kada sam kupovao phono sekciju, izmedju ostalog neko vreme sam testirao/slusao i Primare R32 (mislim da je kostao 500e, SH ali gotovo nov). U isto vreme, kod mene je tada bilo jos phono sekcija, i sve sam ih medjusobno poredio. Vincent sa ext. napajanjem, Dayens Godo, klon nekog Accuphase phono-a (diy rad kolege sa foruma), Impulsov Salas/Xono (na slici ispod, ne secam se tacno sta i kako, dve kutije, ali kolege sa foruma sigurno znaju vise), vise se i ne secam sta sve... I od svih njih, zvucno najkompletniji je bio Primare R32 (bolji i od phono sekcija u integralcima Accuphase E206 i Hitachi HA6800 (poznat po odlicnoj phono sekciji), sto doduse i nije bilo toliko tesko).

 

image.jpeg.138c3ba15512c09efecb37a715518d14.jpeg

image.thumb.jpeg.e378990ba4f42c3ca7aca911fc6ffb70.jpeg

image.jpeg.ab876bf5bd7529d41708ef2500b52e0e.jpeg

 

Malo je falilo da kupim Primarea, da nisam dobio priliku da kod mene cujem i DIY uradak cenjenog kolege Solderera. U pitanju je klon (unapredjeni) PassXono-a, sa odvojenim dual mono napajanjem (flatpek trafoi sa odvojenim komorama za primar i sekundar), Jung-Didden regulatorima napajanja, dual bridz ispravljacima, WBT Nextgen sasijskim konektorima, kompletno VBS ozicenje… I sve to takodje za 500e.

Ako cu ceniti po estetici, vrednosti i prakticnosti (Primare, ako se dobro secam, ima sva moguca podesavanja) - prednost dajem Primare-u.

No, ako cu ceniti iskljucivo po kvalitetu zvuka, tu Primare nema sta da trazi pored Soldererovog klona, miljama je daleko.

Tako da (isljucivo na osnovu mog licnog iskustva), kolegi Aleksandru mogu da preporucim Primare R32, ako zeli sasvim solidan zvuk, estetiku, vrednost, prakticnost.

A ako zeli zvucno vise od toga (i mnogo vise), toplo preporucujem da se okrene domacoj DIY zajednici. To jeste tezi (i cesto i skuplji) put, ali na kraju se visestruko isplati.

Inace, interesantno je da mi je bas jutros (bivsi) forumski kolega Cakija javio da je izmerio 80pF (metras, zajedno sa konektorima), na interkonekt kablu koji sam svojevremeno napravio od VBS zice, po "shoe string" nacinu pletenja. :)

 

image.jpeg.350f1d35bb583bb87b09eae7c4add81f.jpeg

 

 

Link to comment
Share on other sites

3 sati ranije, Pandaros said:


Primare R32 ima 68pF ulaznu kapacitivnost

Odakle je ovaj podatak o 68 pF ? Za R32 Primare uopšte ne navodi kapacitivnost ali kažu da je konstrukcija bez kondenzatora na putu signala. Za njegovog naslednika R35 postoje sledeće opcije: 100/200/300/400 pF. To sad jasno piše.

Link to comment
Share on other sites

Hvala na preporukama za Primare, a i za savet da pokušam sa nekim DIY rešenjem... Bio je skoro neki R32 na KP oglasima ali je izgleda u međuvremenu prodat.

Generalno na KP-u trenutno nema neke posebne ponude što se fono pretpojačala tiče, jedino što mi se činilo zanimljivo je ovaj Clearaudio Simphono (odvojeno napajanje, radi u A klasi) - šta mislite o tom uređaju?

Da li  je možda neko imao prilike da ga čuje, proba?

https://novi.kupujemprodajem.com/audio/pretpojacala/phono-preamp-a-klasa-vrhunski/oglas/142515105

 

Link to comment
Share on other sites

Da sam na mestu pokretaca teme, sledeci korak bi bio da oba ova preampa poslusam u svom sistemu, s obzirom da su lako dostupni (i aktuelni predmet prodaje). Verujem da oba prodavca ne bi imala nista proitiv. Isto vazi i za svaki drugi koji se predlozi, a da je u ponudi na KP (naravno polovan, za nove iz radnje, to je malo teze izvesti). Bez takve probe (u slucaju polovnih uredjaja), sanse nema da bih kupio phono preamp samo po cuvenju, recenzijama i forumskim savetima.

Link to comment
Share on other sites

4 minuta ranije, aleksandar_vs said:

Slažem se, ukoliko je moguće uvek treba poslušati pre kupovine. S obzirom da i u tekstu oglasa stoji da je obavezno lično preuzimanje, proba je zagarantovana :)

Тако једино можеш да установиш да је исправно а како ће у другом окружењу да звучи то је већ нека друга мука!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...