Jump to content


LED TV - DIY čišćenje tamnih polja


Willi Studer

Recommended Posts

Nisam baš uspeo nešto da uradim. Rasklapanje je jednostavno, samo je potrebno biti oprezan. Međutim, tragovi su i dalje tu, kao što možete videti na slici (svetle tačke su odsjaj osvetljenja u sobi). Najvidljiviji su na neutralno sivoj boji. Što je slika svetlija, manje se vide. Očistio sam panel sa zadnje strane, mat plastičnu foliju, polarizacioni filter i klirit - ova tri s obe strane. Moguće je da i dalje ima prašine u žlebovima polarizacionog filtera, jer sam za čišćenje koristio krpu i sprej za staklo. Možda treba probati sa sunđerom i deterdžentom.

Ili neko može da na osnovu šara kaže o čemu se radi?

IMG_0280.JPG

Link to comment
Share on other sites

46 minuta ranije, Father said:

Šta mislite, da li bi antistatic pištolj za ploče pre čišćenja i možda posle uspeo da dodatno opusti nahvatanu finu prašinicu u procesu čišćenja?

Сумњам, велика је то површина али вреди пробати, прво пиво... 😏

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Uradio sam mali test i reprodukovao na ekranu R, G i B boje. Sve tri boje su uniformne i bez fleka preko cele površine ekrana. Da li ovo potvrđuje da je panel zdrav i da problem treba tražiti u pozadini, od LED dioda do folija iza panela? Fleke se pojavljuju isključivo na neutralnim sivim tonovima, i to: što je sivi ton svetliji, fleke su manje primetne, sve do bele kada ih uopšte nema.

Link to comment
Share on other sites

On 20.11.2022. at 15:38, giZ_Mo said:

Смањи, Ја на свим телевизорима држим на 40-55%. гори екран џабе!

Meni je stari LG 32" stajao na 90% backlite 14 godina bez prestanka, tamnije nije valjalo. I na njemu se vidi da je ušla prašina, ali se jedva primećuje, samo kad je bela slika. Iznutra sam ga očistio lagano, ali nisam čačkao ekran. Odneo ga tašti, kupio nov, veći model 43" LG 4K, budget naravno jer nisam neki ljubitelj TV, glavna uloga je monitor za PC kad slušam muziku. Slika je OK na HD kanalima, ništa posebno na onim kanalima koji nisu HD, a zvuk je lošiji nego na starom TV. Igrao se sa podešavanjima zvuka, ali nisam namestio baš da mi se sviđa. Gledam izbliza (2,5m), da sam uzeo neki veći model (50") možda bi bilo neprijatno za gledanje, a možda bi se i navikao. Problem su ovi kanali sa malom rezolucijiom, što je veći TV to više smeta loša slika.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...