Jump to content


Topping MQA DAC ili DAC u nekom novijem pojačalu


Djole & Petar

Recommended Posts

Već duže vreme se dvoumim na temu upgrade-a mog sistema, o čemu sam već pisao na forumu.

Naime imam Blusound Node 2i sa kojim sam zadovoljan i koji je nakačen direktno na ABACUS 60-120B, veoma specifično pojačalo snage sa volume pot-om. Zvučnici su Sonus Faber Toy tower. Sve to veoma lepo zvuči, ali me žulja neki upgrade koji me ne bi koštao više od 1000EUR ako bih se odlučio za neki amp ili preamp sa digitalnim ulazima, ili odvojen MQA DAC u kombinaciji sa odvojenim standardnim integrisanim pojačalom. Ideja je da Blusound koristim samo kao streamer i nakačim na nešto bolji DAC i da eventualno pojačam trenutnu amplifikaciju  i dobijem ujedno i malo više ulaza. ABACUS-a se ne bih odricao.

U ovom trenutku me ne interesuje priča o pojačalu, već vaše iskustveno i poželjno argumentovano mišljenje da li DAC kao što je Topping E50 (sa nekim linearnim napajanjem) ili Gustard X16  bolja opcija od nekog DAC-a na pojačalu - npr. poput Cambridge Audio CXA81 ili sličnog koje može da se nađe u rangu cene oko 1000 EUR, uključujući i polovne opcije. U startu znam da najverovatnije za ove pare mogu da zaboravim MQA ako se odlučim za varijantu sa pojačalom, ali da li je to uopšte toliko bitno. Takođe ako kupim samo DAC mogu da jurim neko pojačalo bez DAC-a koje manje košta, ali da li time gubim neku sienergiju za koju se nadam da ju je proizvođač stvorio pri projektovanju integrisanog rešenja Takođe me interesuje vaše mišljenje, da li uopšte ima nekog smisla zaobići DAC na Bluesound-u sa DAC-ovima ovog kvaliteta?  

 

Link to comment
Share on other sites

Hvala na velikodušnoj ponudi, ali takva organizacija kod mene je prilično problematična, zbog nedostatka slobodnog vremena i mogućnosti organizacije. 

Više me je interesovalo da li je neko imao slična iskustva, koja bi podelio na forumu, mada sam ponešto našao i na net-u.

Nešto sam sve bliži opciji da nabavim neki dobar all in one uređaj preamp sa dak-omi  sa par analognih ulaza poput recimo Exposure XM HP (mada nema MQA), još ako postoji nešto sa integrisanim strimerom (da izbacim Bluesound) bilo bi idealno. Sa druge strane ove kineske opcije su relativno jeftine, a navodno daju mnogo za uloženo, jedino što ostajem bez analognih ulaza, sem onog 3,5mm na Bluesound-u.

Link to comment
Share on other sites

Nije problem, razumeli smo se. Kako spominješ MQA mogu da kažem da Topping E50 može da raspakuje svaki na puni format, na Tidalu do 24-352 ali mališa nije u stanju da pokaže neku veću razliku, osim natpisa na ekranu, teško da bi na slepo pogodio. Za razliku od njega Gustard X26 Pro bez problema prikazuje razlike, navešću dva primera:

Ben Webster - Soulville, E50 i običan FLAC 16-44 i pun MQA 24-192 zvuče odlično ali bez neke razlike u korist MQA, na Gustardu X26 Pro 16-44 je odličan ali je  MQA 24-192 bez nekog napora uočljivo bolji, zvuk je spektakularan.

Chuck Mangione - Children of Sanchez na E50 zvuči tanko bez obzira na verziju a na X26 Pro je MQA 24-96 brutalan , tako da ako preferiraš MQA E50 nije rešenje i mora nešto bolje. Da ne bude zabune, E50 je odličan za traženi novac, zadovoljan sam i za sada nemam nameru da ga menjam ali treba biti realan Gustard X26 Pro briše patos sa njim (i ne samo sa njim) i opravdava zašto je 5 x skuplji.

Link to comment
Share on other sites

20 minuta ranije, Miccko said:

Ben Webster - Soulville, E50 i običan FLAC 16-44 i pun MQA 24-192 zvuče odlično ali bez neke razlike u korist MQA, na Gustardu X26 Pro 16-44 je odličan ali je  MQA 24-192 bez nekog napora uočljivo bolji, zvuk je spektakularan.

Chuck Mangione - Children of Sanchez na E50 zvuči tanko bez obzira na verziju a na X26 Pro je MQA 24-96 brutalan 

Колега, како наведено звучи на Qobuz-у и да ли постоји наведени мастер у оригиналу? 

Link to comment
Share on other sites

Nemam Qobuz, internet pretraga kaže da oba albuma postoje kod njih u navedenoj rezoluciji. Drugar je preko nekoliko godina ali ga mrzi da se cima pa je kod mene u familiji na Tidalu, tako da će Qobuz da pričeka, odgovor kako zvuče na Qobuz-u može da da neko drugi. Soulville postoji i kao SACD, priča o formatima ima smisla ako uređaji mogu da pokažu razliku, imao sam pre  E30 i E50 je bez dileme bolji, podržava i MQA, kome je bitno ali iskreno  teško bi na slepo pogodio format albuma na njemu, ne znam koliko je Node 2i od kolege dobar u tom smislu.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ко има времена нека погледа/преслуша: 

Углавном као што рече колега изнад MQA је благо речено једна шарена лажа. Ништа боље од некомпресованог FLAC-а и DSD-а не треба за слушање. Осим тога ТИДАЛ на ту најскупљу претплату дере људе за тај MQA и брдо њих се жали на квалитет звука и на бацање пара за нешто што не вреди.

Ја лично највише волим да стримујем моју музику и са тим сам презадовољан. Од тих сервиса користим само Spotify и то бесплатну верзију али 99% времена слушам моје FLAC и DSD фајлове.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...