Jump to content


Cd za rezanje - razlicit zvuk


Ultravox

Recommended Posts

Poput vecine i ja sam mislio da je zvuk kod svakog cd-a isti a da su razlike u pouzdanosti,trajnosti ,itd ,dok mi se nije desilo ovo sa Maxell i Verbatim cd+ovima. Duze vremena koristim samo Verbatim i pre negde sam promene radi uzeo Maxell i narezao neke pesme koje vec imam narezane na Verbatimu i sokirao se razlikom u karakteru zvuka. Narezao sam i neke druge i Ista stvar se ponovila.

Placebo - kazem ja sam sebi - i pozovem sina 15 godina starog da mi kaze da li cuje razliku u zvuku, pustim dve iste pesme prvo Verbatim onda Maxell.

- Cale,ovaj drugi cd ima dosta cistiji zvuk - kaze on.

I zaista ista pesma na Maxelu zvuci svetlije,jasnije, pogotovo zenski vokali su jasniji, razumljiviji. Vokal Candice Night u pesmi Shadow of the moon je cist,jasan, dok je kod Verbatima nekako zamuceno,moram da se napregnem da razumem bas svaku rec.

Medjutim kad je rec o srednjem opsegu, on kod Maxela kao da je recesed, pratece gitare i klavijature su nekako prigusene, neki detalji fale. Nisam audiofil pa ne umem to strucno da objasnim. Uglavnom potpuno ista pesma kod Maxell cd-a zvuci bolje u visokim a losije u srednjim tonovima u odnosu na Verbatim.

Moja pitanja.

1) Da li je ovo ipak placebo, da i sin i ja to uobrazavamo, da li se i vama ikad desilo?

2) Ako se i vama desilo , koji CD za rezanje bi preporucili, meni naravno treba najbolje od oba sveta, prikaz srednjih kao kod Verbatima a visokih kao kod Maxella. Da li su JVC ili Phillips cd-ovi za rezanje ti najbolji?

 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 75
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Ja mislim da je omaska u procesu rezanja diska, moze biti softwerska, ako se prvi CD ripovao pogresno. Jer se svakako CD uvek ripuje u WAV fajl pa onda se vraca.

Sa druge strane mozte ripovati oba CD-a u wav i onda uraditi null testiranje preko nekog audio editora, ako je razlika tisina onda imate placebo.

Ako ipak postoji razlika onda je neka greska prilikom rezanja.

Link to comment
Share on other sites

Nisi rekao samo koji Verbatim i koji Maxell? Ja sam godinama koristio Verbatim AZO i Super AZO, one sa plavom površinom, sad ne koristim ništa, samo slušam fajlove. Imam puno ripovanih originala ostalo kod istočne braće nabavljeno. Brzina rezanja 4X recimo, ne valja ni previše ni premalo. Kako neki kažu, na manjoj brzini može da ga "preprži" pa posle da ga CD plejer teško čita, ja lično nisam primetio tu pojavu. Pravi test je da se uporedi sa originalnim CD. Neki CD plejeri loše reaguju na bilo kakve rezance, ima i toga.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Ultravox said:

...

1) Da li je ovo ipak placebo, da i sin i ja to uobrazavamo, da li se i vama ikad desilo?

2) Ako se i vama desilo , koji CD za rezanje bi preporucili, meni naravno treba najbolje od oba sveta, prikaz srednjih kao kod Verbatima a visokih kao kod Maxella. Da li su JVC ili Phillips cd-ovi za rezanje ti najbolji?

Nije placebo, a osobno zadnjih 10-ak godina samo Verbatim. Vjerujem da ima i drugih dobrih, ali neda mi se više to isprobavati. To sam radio krajem 90-ih, pa ti se onda dogodi da neke tipove CD-R više ne možeš nabaviti, pojavili se neki novi, pa možeš ispočetka.

Za najbitnije snimke CD-R Audio (iako, navodno, ne bi trebalo biti razlika zbog tog "Audio" u nazivu), meni se ipak pokazao da ima kao malo oštriji zvuk, izraženije konture, ali to je minimalno, skoro zanemarivo, ali ipak... Rekao bih da je veća razlika u brzinama prženja, a pogotovo tipu pržilica. No, kako god okreneš, ne možeš dobiti CD kvalitetu nikako, to zaboravi.

Ako na ničemu drugom, čuti ćeš na klasici, pogotovo žičani instrumenti i više frekvencije. Sekcija violina (može i koja viola) dušu dalo da se čuje da je original ipak original. Zato klasiku nikad ne pržim. Sve drugo može, ali to ne prolazi. Kod mene barem.

Link to comment
Share on other sites

Da li to znaci da razlika u kvalitetu izrade cd-ova ipak daje i razlicit zvuk, i Verbatim cd i Maxell cd su naravno lagani,ali kad ih stavim na dlan,uporedim, Maxell  cd je jasno laksi,kao perce skoro. Da li je to uopste bitno?

Ne znam inace koji Verbatim i koji Maxell,ne vidim oznaku, nema je. Evo prilazem fotke.

 

image.png.69fdfba99cd252464f49cf0d8f78037f.png

image.png.6ddd071f302f6777bee46d3a0bd6f0c9.png

Link to comment
Share on other sites

Samo da dodam da ne tvrdim kako je Maxell bolji ili obrnuto vec da potpuno iste pesme, przene istim programom i na istoj brzini ,21x, daju razlicit karakter zvuka i to prilicno jasno, Maxell otvara visoke,daje svetao zvuk dok Verbatim ima bolje srednje, vise detalja ali tamniji zvuk. Ako bih to uporedio sa brendovima zvucnika, Maxell od mog zvucnika pravi Dali ili Monitor audio zvucnike ( bright sound) a Verbatim pravi Wharfedale zvuk,lepi,detaljni,  srednji i muljavi visoki.

Bilo bi mi lakse da mi je sin rekao da mu je zvuk na oba CD-a isti, tad bih znao da sam definitivno prolupao.😁

 

Link to comment
Share on other sites

Verbatim i ja koristim isti takav (ja ga zovem "bijeli" - eno dolje) i za njega garantiram sigurno da nije muljav. Iskreno rečeno, meni ni jedan CD-R u životu nije bio muljav, tako da... moguće da je stvar još u nečemu.

Isto tako, Maxell je super ozbiljna firma, i iako nisam koristio njihove CD-Rove, koristio sam hrpu drugih stvari - sve prvoklasno.

I za kraj moja referenca - Audio (druga slika. Meni dovoljno u tom smislu, pogotovo što sam prešao na rezervnu Plextor pržilicu, a kad ona rikne, tek onda ne znam što ću - još lako za medije, no ima li danas pržilica tog ranga da podržavaju barem x4 brzinu, ako već ne x1 (uvijek sam pržio na njoj, dok je pržilica htjela 😄).

I, btw. nije mi jasna kakva ti je to brzina 21x - nikad čuo ni vidio.

verbatim-cd-r.jpg

ad.jpg

Link to comment
Share on other sites

21 je naravno greska u kucanju, 24x. To muljav se odnosi na pojedine pesme, na pojedinu produkciju. Naprimer hitovi grupe Blackfield narezani na Verbatim imaju kod mene zatvoren zvuk gde su vokali kao iza zavese a kod Maxella su otvoreni i cisti.

Poenta cele ove moje price je ta da sam ranije koristio i TDK cd i nikakvu posebnu razliku izmedju njih i Verbatima nisam primetio a onda sam nedavno isprobao Maxell i sokirao se jasnom razlikom u karakteru zvuka izmedju njega i Verbatima. Nisam znao da to postoji, da Ista pesma narezana istom brzinom na dve razlicite marke cd-a, moze da zvuci toliko drugacije. 

Zato me zanima da li je neko drugi to doziveo.

Link to comment
Share on other sites

x24 je puno previše za snimanje glazbe. Pogotovo ako se želi dobiti najbolji mogući rezultat, uzimajući u obzir sve druge karike lanca (pržilica, dobro podešen program za ripanja - isto ne prebzo).

Sad baš preslušah jedan prženac - Sony, neki. Taj Sony mi je onomad bio isto dobar kao i svi drugi dobri, tako da sam i njega dota koristio.

Kad sam se svojevremeno puno igrao s pronaleženjem najboljeg rješenja, probah i one razne u boji, pa one kao "kopija" LP-ija (moguće sve Traxdata da je bila), pa onda i one famozne crne (ne znam tko je to prizvodio, možda isto Traxdata), i to je sve bilo osjetno lošije od ovih nekih biranijih "normalnih".

Probah i jedan TDK, sad se sjetih, i nije mi baš bio "u prva 3", pa ih nisam uopće koristio. Neću reći da je bio baš nekako loš, ali drugi su zvučali bolje, iako, ponavljam, to su bile malecke razlike, ali za nas "zlatouhe", jel 😎 ipak bitne. Barem ovi što sam isprobavao. Ni jedan nije bio više od 0,5-0,7 eura. Više jednostavno nisam htio dati 😎, a i danas sam takvog pogleda.

Link to comment
Share on other sites

"The latest discs available today are designed to be recorded at speeds of 48X to 52X. Older drives that record at slower speeds work best on CD-Rs with slow acting dyes. Unfortunately, just as computer operating systems and peripherals are always being updated in favor of the newest and fastest products, the same is true of CD-Rs. Fast reacting, high-speed CD-Rs do not work as well with the old, slow CD-R recorders. The poor sound quality is due to the drive overburning the fast acting dye and distorting the pits. Although there is nothing wrong with either your drive or the new discs, they are no longer compatible. One either has to find old CD-Rs or upgrade to a faster drive that can handle the new discs."

 

Izvor: Memorex Reference Guide for Optical Media

http://www.ant-audio.co.uk/Tape_Recording/Library/Reference_Guide_for_Optical_Media.pdf

Link to comment
Share on other sites

Probaj one AZO i Super AZO ako se još mogu naći. I nađi neki software koji će naterati rezač na manju brzinu rezanja ako takav još postoji. Nemam savet, godinama nisam audio disk narezao. Nisam u više u toku što bi se reklo, izgubio sam skroz interesovanje za to reckanje. Eksterni CD rezač imam,  pitanje je da li još o funkcioniše nakon godina provedenih u mraku fijoke.

Link to comment
Share on other sites

I ja imam eksterni cd rezac i brzina nije problem, prilikom rezanja dobijem opciju da biram od 1x do 52x, ja sam uzeo 24 x zato sto je negde na sredini, i zato sto mi ga rezac izbaci kao difolt opciju, ali mogu da menjam i uzmem sta hocu. . Ali onaj tekst na engleskom koliko sam razumeo kaze da moderni diskovi zahtevaju  najvecu brzinu, od 48x do 52x, tako da vise ne znam sta da mislim.

 

Ps ti AZO nemaju ovde gde sam.

Link to comment
Share on other sites

Nemoj previše misliti, jer od toga nema vajde. Ako čuješ toliku razliku između Maxella i Verbatima (bijelog), čut ćeš razliku između x4 brzine i x24.

Ujedno ćeš vidjeti i hoće li ti pržilica napraviti "overburning" na tom disku, što gornji copy-paste text sugerira. Moja pretpostavka je da neće. Dalje ti se govori samo za sebe.

Link to comment
Share on other sites

14 sati ranije, Sten said:

Nemoj previše misliti, jer od toga nema vajde. Ako čuješ toliku razliku između Maxella i Verbatima (bijelog), čut ćeš razliku između x4 brzine i x24.

Ujedno ćeš vidjeti i hoće li ti pržilica napraviti "overburning" na tom disku, što gornji copy-paste text sugerira. Moja pretpostavka je da neće. Dalje ti se govori samo za sebe.

U pravi si. Zrtvovacu 3 Verbatim diska, prvi narezati na 1x, drugi na 24x i treci na 52x i poslusati ima li ikakve razlike.

Ako vec neki diskovi daju razlicit zvuk,nabrojacu koje ostale marke imaju ovde kod mene( Swe) pa ako padne neka preporuka,super.

1. TDK 2) Intenso 3) Kodak 4) Philips 5) MediaRange 6) Sony 7)Traxdata 8- Primeon  9) EMTEC 10)  Agfa 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Inače bih na pitanje Somilenka odgovorio sa "ne", pa i da se radi o budget klasi (ja sam većinu svojih "testova" odradio dijelom na NAD 302 pojačalo, a dijelom na MF A2 (oboje sa ostatkom sistema slične klase), no ako je ovaj Denon all-in-one uređaj, pa onda još u "ne-audiofliskom postavu" (čitaj; nagurano po ormarima ili slično, zajedno sa zvučnicima), onda nema potrebe dalje.

Link to comment
Share on other sites

Znači i sama izvedba transporta i lasera. Neki su osetljiviji od drugih, ima ih i sa memorijskim baferom. Uzmi na primer Pioneer DV300 (Goldmund ga je svojevremeno prepakivao i prodavao kao vrhunski transport), koji ima memorijski bafer i značajno je manje osetljiv (ako i uopšte) na različite diskove.

Čuveni Goldmundizator ma Fikusovom starom blogu.

Ima i proizvođača koji su prepakivali Oppo plejere...

Link to comment
Share on other sites

6 minuta ranije, Sten said:

Inače bih na pitanje Somilenka odgovorio sa "ne", pa i da se radi o budget klasi (ja sam većinu svojih "testova" odradio dijelom na NAD 302 pojačalo, a dijelom na MF A2 (oboje sa ostatkom sistema slične klase), no ako je ovaj Denon all-in-one uređaj, pa onda još u "ne-audiofliskom postavu" (čitaj; nagurano po ormarima ili slično, zajedno sa zvučnicima), onda nema potrebe dalje.

Nista nije nagurano po ormaru i zvuk je dobar a tamo gde je cd produkcija top -i odlican. Ali uopste nije stvar o tome, to je ionako relativno, nesto sto je nekom dobro, drugom moze biti lose. Nije dakle stvar o tome niti tema ovde, vec da li zaista razliciti cd-ovi mogu zvucati razlicito,cak vrlo razlicito, iako su rezani istim programom i istom brzinom. Po meni mogu, moje usi su mi svedok.

1 minut ranije, Nixie said:

52x slobodno preskoči.

Probaj 1x 2x 4x i 8x 16x ili tako neki niz gde je svaka sledeća brzina dva puta veća od prethodne. 

Hocu, hvala.

Link to comment
Share on other sites

5 minuta ranije, giZ_Mo said:

Пробај овај ЦД и заборавићеш на све те наведене кршеве!

 

DSC01378.jpg

Vrlo rado ali njega nema ni u svedskim fizickim radnjama niti na svedskim internet stranicama. Iskreno, vidim ga prvi put u zivotu. Videcu ima li nesto internacionalno gde salju u Swe.

Link to comment
Share on other sites

2 minuta ranije, Ultravox said:

Vrlo rado ali njega nema ni u svedskim fizickim radnjama niti na svedskim internet stranicama. Iskreno, vidim ga prvi put u zivotu. Videcu ima li nesto internacionalno gde salju u Swe.

Пробао сам много цедејова 😉 али музика нарезана на овом диску је премија. Мислим да је у питању била мала брзина резања...

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Ultravox said:

... zvuk je dobar a tamo gde je cd produkcija top -i odlican. Ali uopste nije stvar o tome, to je ionako relativno, nesto sto je nekom dobro, drugom moze biti lose. Nije dakle stvar o tome niti tema ovde, vec da li zaista razliciti cd-ovi mogu zvucati razlicito,cak vrlo razlicito, iako su rezani istim programom i istom brzinom. Po meni mogu, moje usi su mi svedok.

Pa, ako se već ograničavaš samo na to pitanje, već si ionako dobio odgovor na njega; čuo si, a sin ti je još potvrdio. Ne vidim smisla tražiti još 10 potvrda bilo na forumu ili u komšiluku, a okrenuti glavu od krucijalnije stvari koja sigurno utječe na krajnji zvuk kakvog čuješ, nego je išta vezano uz prženje diskova.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...