Jump to content


Inner groove distorzija


HMrules

Recommended Posts

Otvaram ovu temu da bi smo diskutovali o ovoj anomaliji koja se nažalost često javlja kod slušanja vinila.
Trenutno koristim AT150MLX glavu sa VMN40ML iglom, glava i putanja igle je podešena prema protaktoru koji je uradio @Father i moram priznati da sam dobio zaista odlične rezultate međutim ono što je počelo da mi 'bode uši' je to da sam primetio da se na nekim pločama javlja distorzija i pored idealne podešenosti glave protaktorom, navešću primer, na ploči Muzičari koji piju remaster 2022 u pesmi Gluposti na desnom kanalu na Borinom vokalu se javlja distorzija i to me baš iritira pa me interesuje šta vi mislite o tome i da li možda neko od članova ima istu ploču i sličan problem?

Link to comment
Share on other sites

12 sati ranije, HMrules said:

ono što je počelo da mi 'bode uši' je to da sam primetio da se na nekim pločama javlja distorzija i pored idealne podešenosti glave protaktorom

Sa gramofonima ti je patnja neprestana i zato savetujem da ga BAČITE:lol:

 

Da se sada uozbiljim. 

Nisu ni svi lacquer- i rezani sa dodatnom pažnjom za bolji tracking, posebno pri kraju ploče. Navodno, koliko sam ja naišao u informacijama, bilo je inženjera procesa rezanja koji su imali neke "fore" tj. tehnike da se poboljša tracking. Sad ne mogu da setim tačno šta su radili i koje metode su omogućene na reznoj glavi da pojednostavni tracking težih delova strane za tracking i poprilično glasnih pasaža, ali postoje dodatne mogućnosti da se život učini jednostavnijim ... Osim ovoga nije dovoljno samo podesiti gramofon po protraktoru, ma koliko on bio dobar ima još par "sitnica" koje većina vrlo često ne proverava ili nema mogućnosti da podesi na svojim gramofonima/ručkama.

Evo zgodan i ilustrativan video na temu tih dodatnih podešavanja uz napomenu da ima još toliko nekih drugih činilaca koje treba pretresti da bi se došlo do maksimuma performansi predmetnog gramofona ...

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ja sam se neki dan prestravio od jedne ploce, i to Speakers Corner. Dosta dubok alt Astrud Gilberto i glasno snimljen..sad dal se nakupila prasine ili stagod  vec,naelektrisana je ko đavo..Dosta da se istripuje covek...saljem glavu na reparaciju. Ne secam se tog problema sa tom plocom..stavio posle toga jos nekoliko ploca i zvuce normalno. 

Link to comment
Share on other sites

On 29.9.2022. at 11:59, giZ_Mo said:

Колика Ја успевам да испратим изгледа да је проблем у плочи.

@HMrules а шта је са осталим плочама, како се оне понашају?

Ostale su pretežno ok, primećujem kod polovnih ploča koje su dosta slušane da imaju izraženiju inner groove distorziju ili ploče koje su loše rezane, mislim na domaća izdanja, međutim ovde se radi o novoj ploči koju sam pomenuo u temi i to me moram priznati brine, npr. imam shibata iglu i microline iglu, iako bi shibata trebalo u teoriji da bude korak napred u odnosu na microline u mom slučaju je obrnuto, mislim shibata daje nekako prirodniji zvuk ali se teže bori sa inner groove distorzijama na poslednjim pesmama dok microline ubija tu distorziju bez problema, međutim ne znam kakva je special line contact igla tj. SLC, ako neko od vas ima taj vrh igle neka ovde napiše iskustvo sa tom iglom jer nigde ne mogu da nađem informacije vezane za tu iglu.

Link to comment
Share on other sites

6 sati ranije, giZ_Mo said:

Вратих се на почетак, а зашто та игла која је за 740/540 на тело 150?

Zato što je adekvatna zamena koja se uklapa na glavu AT 150MLX, VM700 telo glave je u suštini isto telo kao 150MLX sa manje-više istim specifikacijama, samo ova novija serija glava ima oznaku VM, u prevodu moja glava sa VMN40ML iglom je ekvivalent VM740ML glave.

VM_cart_matrix-913x1024.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...