Jump to content


Pitanje iz fizike - ovlaživač vazduha


Willi Studer

Recommended Posts

Radi se o stonom ovlaživaču prostorije, koji ultrazvučno raspršuje vodu i šalje je kao mlaz magle u vis. Po uputstvu, koristio sam ga sa demineralizovanom vodom, ali se tada dešava da se deo vode ne rasprši nego se pretvara u sitne kapljice koje se postepeno nakupljaju na gornjoj strani, oko otvora, i posle nekog vremena počnu da se slivaju niz uređaj.

Kada u uređaj sipam vodu iz česme, mlaz ide više u vis i nema kapljica.

Šta je razlog različitom ponašanju? Hvala unapred. 

Link to comment
Share on other sites

Tvrdoća vode, joni magnezijuma i kalcijuma su rastvoreni, ne bi trebalo da ima nikakvog uticaja. Hlor u česmovači je takođe rastvoren i u vrlo malom procentu (max. 0,5ppm). Česmovača u sebi ima rastvorenog vazduha, kao i sva voda za piće koja se kupuje, a demi voda nema. Bez rastvorenog vazduha, prvenstveno kiseonika, voda je bljutava.

Ne znam šta je uzrok toj pojavi, jedino ako nije došlo do suženja tih superfinih mlaznica usled taloženja kamenca i mehaničkih nečistoća iz česmovače pa je finije raspršivanje. Demi voda skida kamenac pa ih tako čisti. Probaj sa nekom kupovnom vodom kako radi, u njoj nema nečistoća kao u gradskoj mreži, a i tvrdoća je manja.

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, Willi Studer said:

jer demi voda ima manju specifičnu težinu

Količina rastvorenih i suspendovanih  materija u česmovači nije dovoljna da napravi neku bitnu razliku u gustini, tek tamo na neku decimalu. Ipak je to prilično čista voda.

Jedino što demi voda, ako je baš super čista, nema nikakvu provodljivost, a česmovača ima zbog prisutnih jona. Možda je to povezano nekako sa radom tog uređaja?

Link to comment
Share on other sites

Demineralizacijom se smanjuje broj jonizovanih atoma jer se uklanjaju rastvorene soli i promene se verovatno neke fizicke karakteristike vode. Struktura vode jeste drugacija, bilo da se radi demineralizacija reversnom osmozom ili jonoizmenjivackim smolama. Jeste interesantno pitanje za fizicare, a pomalo i hemicare...a i nas koji smo zavrsili tehnologiju vode. Mslm logicno da sipas demi vodu, zbog kamenca. probaj i sa destilovanom i obicnom prokuvanom.

P.S. Da sipas malo Zrenjaninske pa da rasprsis malo Arsena nebi dugo.Osim ako nije Zrenjaninac pa navikao. Jedan moj drugar u Bugarsku '90-tih gde je ziveo redovno nosio flasu vode da bar par dana pije "ljudsku kafu"...sta ti je moc navike 🙃

Link to comment
Share on other sites

Rastvorene soli i joni u vodi utiču na površinski napon vode i na veličinu kapljica koje se formiraju prilikom raspršivanja. Demi voda i bilo koji rastvor (pa i pijaća voda) nemaju isti površinski napon i međumolekularne sile te se ne ponašaju isto prilikom raspršivanja, tj veličina kapljica nije ista, samim tim ni aerodinamika i njihov domet...

Link to comment
Share on other sites

Slab je ventilator, suviše nežno potiskuje. 🙃

Pošto nema nikave dizne, i ne greje se ništa, ja bih koristio česmovaču. Neće se ništa hvatati na vibrirajućoj membrani. Kad precrkne kupiš drugi. Možda samo vodu profiltrirati pre sipanja u spravu da ne uleti nešto krupnije iz cevke.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...