Jump to content


Diretta - novi audio protocol


DejanM

Recommended Posts

 Zanimljivo.

 Nisam siguran da ima buducnost, posto je nekako anahrono.... Danas svi izbacuju razne protokole i sve svode na sto manji broj, a ovde covek hoce da pravi potpuno novi elektricni protokol. Ovo ima smisla u embeded svetu, gde oni mozda ciljaju, ali consumer grade....

 Ovo je, ako ja dobro razumem transport/konverter koji na jednom kraju ima "kabl", a na drugom I2S. To je klasicno resenje - ali, plasim se, neprimereno modernom dobu. Ja da to hocu da radim, danas, ja bi isao preko HTTPS-a sve, cisto je sve ostalo vec radi tako.

 Mada, audiofili su cudna sorta, moze ovo da bude niche. Jedino sto se plasim da ce biti na nivou Krell CAST - isto dobro resenje, ali dzaba.

Link to comment
Share on other sites

Sve zavisi od toga koliko ce ostale firme da prihvate ovaj protokol. Ima ih vec nekoliko koje ga podrzavaju. Druga bitna stvar jeste da li zbilja ovaj protokol bolje "svira" ? To ce mozda biti presudno. Boljitak bi medjutim trebao da bude znacajan da bi se krenulo u njegovu masovnu podrsku.

Link to comment
Share on other sites

 Ovo je, pre svega, zamena za protokole tipa S/PDIF i AES/EBU, tj. za digitalnu vezu izmedju npr. streamera i DAC-a (moze i transport umesto streamera). Donekle menja i USB, ali USB je, pa univerzalan - mnogo univerzalniji nego bilo sta lokalno. Jednostavno, SVE ima USB, standard kaze da to podrzava i audio...

 Samim tim, ne vidim da moze bitno da utice na trziste. Ideja je da imas namenski streamer i da onda on sa DAC-om prica koristeci taj protkol. DAC sve jedno mora da podrzi USB - jer svi podrzavaju USB, tako da je ovo "jos jedan I2S port", u sustini. Imalo ih je i pre.

 U sustini se slazem sa tobom: Da bi ovo bilo masovno moralo bi da bas osetno bolje radi nego USB port, i to dobro implementiran USB port.

Link to comment
Share on other sites

Nikola, Diretta je mrežni protokol, i nije potreban nikakav specijalizovani hardver da bi se implementirao. S obzirom da koristim AudioLinux koji ga podržava, spremam se već neko vreme da ga testiram, nego nikako da nađem malo vremena za igranje i nabavim još jednu low-profile PCIe mrežnu kartu za server, s obzirom da su potrebne dve da bi sve to radilo. U svakom slučaju, javljam rezultate.:rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...