Jump to content


Malo bolji zvučnički stalak


Sten

Recommended Posts

Da, nema direktne linije za NS-VT, sada malo proguglah. Steta, jer zaista ovde kod nas ima sjajnih i jeftinih (za vas standard) diy hifi resenja.

Resenje bi moglo biti sa posredovanjem, od NS do Osijeka, Sl. Broda, Pozege, Zagreba... Pa ako tamo imas nekog, da primi paket, i ubaci na autobus za Viroviticu. A sumnjam da bi tako neki paket zastao na grani, pa ja sam mom pokojnom didi Iliji slao busom i domaci duvan za Sl. Brod, pa nikada nije bilo problema, nismo mi iz regiona carini u fokusu, vec ovi u tranzitu dalje ka jugu, ili dalje ka severu...

Sto se tice podloski, imas pravo. Uticu svakako. No ovde mislim na taj utisak koji se posle nekog vremena menja. Zato je dobro kada neko (kao npr. ja) ima dosta slobodnog vremena, ima hobi radionicu, ima volje da se igra, i onda probava materijale, menja, testira... To onda ne kosta, ni puno novaca, ni puno zivaca.

U suprotnom, igra sa kupovinom fabrickih stvari (pa i podloski), moze prilicno da kosta, moze i da traje (kupovina, cekanje da stigne), i na kraju da rezultira sa gubitkom volje i zelje. Zato razumem tvoje ambicije za pronalazenjem proverenih gotovih fabrickih resenja, za stalke, podloske, police, spajkove...

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 66
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Pa, ajde, podloške nisu bile tako skupe (10-15eura), većinu sam i rasprodao već. Ali sa stalcima bi to bilo besmisleno (preskupo, jel), pa eto, zato i tema.

Iako, nema do poslušati doma, ali stalke je malo teže iz više razloga, pogotvo "na hrpi". Ajde, srećom, kad si u tom nekom krugu ljudi onda se i može nešto učiniti po tom pitanju. Vidjet ćemo ovh dana hoće li biti kakvih proba ili ćemo ići sistemom željenih rješenja i(ili) intuicije.

Link to comment
Share on other sites

20 sati ranije, _Naum said:

... Poredili smo sa stabilnim metalnim stalkom i neki zakljucak je da su sredina i visoki jasniji, precizniji. Bas je dobio bolje konture.

VIse mi se svidja zvuk drveta kada ga chuknem. Nisam ni razmisljao nikada o skroz metalnom.
Narocito kada sam cuo da je Sean (Zero Fiedelity) spomenuo da je najbolji stalak koji je ikada cuo, stalak od bambusa..

Ovo mi je zanimljiva informacija, prije svega jer sve što sam dosad pročitao, a ponešto malo imao prilike usporediti, obično je drvo to koje je bilo dojmljivije u nižim registrima zvuka, ali je gubilo u višim registrima. I obrnuto. Zato me malo strah ići na full drvene stalke, no tu barem znam da neće biti ni mrvice metalnog prizvuka u visokima, na što sam posebno alergičan kad su stalci u pitanju.

S druge strane volim življi zvuk, pa ne bih htio ostati ni zakinut. Vicous circle :D

Btw. što nisi i bazu napravio od bambusa, kad je već sve od njega i prilično masivno? Kao Atacama u Moseco  seriji - super izgleda, ali ostatak gvožđurije kvari sve dobro što bambus eventualno tu donosi. I još širu bazu; ovako na oko, sa slike, čini mi se malo mala 😀

Link to comment
Share on other sites

Ne slazem se sa ovim: "ali ostatak gvožđurije kvari sve dobro što bambus eventualno tu donosi".
Ipak je gore preko 6kg bambusa sa epoxijem, a u gornjoj ploci i slojem karbona.
Isao na metal dole jer ipak vise volim da tu ima tezine, zbog stabilnosti. Ta ploca je skoro 10kg. Dimenzija 30ikoji cm sa 24, 25 cm.. 15mm debljina. Na slici jeste da deluje nekako malo, ali uzivo osecaj nije takav. 

Link to comment
Share on other sites

Moje iskustvo sa bambusom je loše, dobijam potvrde mojih zaključaka i od drugara van foruma. Ne kažem da je to tako, ali meni je unosio farbu u prezentaciju i nisam mogao da ga slušam duže od 2 nedelje koliko sam mu dao i isprobao sve moguće opcije podloški / šiljaka, ispod, iznad, bez ...

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, _Naum said:

Ne slazem se sa ovim: "ali ostatak gvožđurije kvari sve dobro što bambus eventualno tu donosi"...

Taj komentar se odnosio na Atacamin Moseco 600 stalak, koji sam imao par godina. Da su umjesto tog gvožđa stavili AL vjerojatno bi rezultat bio osjetno bolji. Ali bi onda koštao toliko da ga ne bi ni kupio. Jbg. :lol:

Link to comment
Share on other sites

43 minuta ranije, Father said:

Moje iskustvo sa bambusom je loše, dobijam potvrde mojih zaključaka i od drugara van foruma. Ne kažem da je to tako, ali meni je unosio farbu u prezentaciju i nisam mogao da ga slušam duže od 2 nedelje koliko sam mu dao i isprobao sve moguće opcije podloški / šiljaka, ispod, iznad, bez ...

Eto ga sad na. Nije da sam baš pikirao bambus ali...

Jesi probao što stalaka od nekog drugog tvrđeg drveta (hrast, bukva, orah...)? I koji su ti bili najboljii na kraju, pošto si očito imao uspoređivanja u nekom trenutku? Ili što se frendovima (i tebi) najviše sviđa, da ima najmanje neke svoje farbe, a opet da nije neki metalno-naporan lagano?

Link to comment
Share on other sites

Meni samo nije jasna odbojnost prema čeliku i zašto je obavezno loša opcija. Aluminijum je samo mnogo lakši za obradu jer je mekši i lakši i ne korodira pa mesta gde je izložen metal (urezani navoji za šiljke, spojevi elemenata) ne korodira. A aluminijum je lakši (jeftiniji) takođe za transport. Naravno ovde pričam o krštenim čeličnim stalcima ne o plehu koji se nudi u komercijalnoj prodaji.

Link to comment
Share on other sites

@Sten

Moje iskustvo je vezano za podlogu ispod izvora, ne za zvučničke stalke konkretno. Samo navodim da bambus ima svoj tonalni potpis i nekome može da legne, meni nije, a kako vreme prolazi polako viđam da ga napuštaju.

Nesumnjivo ima neke svoje prednosti na koje vas "upeca", pa ako su benefiti veći od nečega što je kolateralna šteta, onda zašto da ne. Svašta sam probao do sada, nešto je duže, a nešto kraće bilo odlično rešenje, svakako bez konkretne probe u predmetnom slučaju ne može se decidirano reći da je nešto dobro ili loše...

Link to comment
Share on other sites

3 sati ranije, Father said:

Moje iskustvo je vezano za podlogu ispod izvora, ne za zvučničke stalke konkretno...

A moje iskustvo je da ako se neki materijal ponaša na jednom mjestu u sistemu tako i tako, isto tako će se ponašati i na drugom mjestu ili barem vrlo slično.

Tu i tamo se može dogoditi da nekim "mješungom" stvari oko njega taj karakter bude anuliran, ali to su inzimke, koje se događaju slučajno ili se treba obično dosta poigrati ili dobro promisliti, da ih se zaobiđe.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...