Jump to content


Smešne slike


Ljuba

Recommended Posts

  • Replies 2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

1 sat ranije, nesone said:

Druze, da li znas da se limenke  Niksickog piva, punile u Rumuniji u prvoj dekadi 2000-tih? Iste te limenke pio u Budvi i Petrovcu.

Ledeno toceno , na Lucici plazi.

Neso, zmaje - punilo se Niksicko i u Vrscu!

Vrsac je medju prvima u regionu imao "limenkaru" ;)

 

Kad neko uspesnu pivaru uspe da sjebe - alal mu cufte. Draskovic g****. Ukratko.

Link to comment
Share on other sites

Zar nemamo lepu temo o pivima ovde na forumu?!?

Što se piva tiče, nadam se da znate da su gotovo sve evropske (i dobar deo svetskih) pivara sada pokupovane/prodate u 3-4 konzorcijuma. Vlasnici su uglavnom kojekakvi investicioni fondovi i skupštine akcionara. Ovaj trend je krenuo tamo od krize 2008, i nastavio se do danas.

Tako sada jedan konzorcijum ima recimo 30-40 fabrika piva širom sveta, i bog zna koliko brendova piva. Ne postoji pivo koje se može naći na ne-lokalnom nivou (dakle, van matične zemlje), a da nije iz jednog od spomenutih konzorcijuma. Kod nas nastupaju Interbrew (Apatin kao "centar"), Carlsberg (Čelarevo) i Heineken (Novi Sad (Zaječar)). I ovakva priča važi u skoro celoj Evropi.

Koji etiketa kojeg brenda će da se lepi na koju tečnost zvanu pivo, proizvedeno u kojoj pivari, odlučuje marketing odeljenje u saradnji sa upravnim odborom. Nikakve to veze više nema sa onim što je nekada bilo Nikšićko, Jelen, Tuborg, Moretti, Lowenbrau, Budweisser... Pogledajte gde se pravi taj neki Moretti, Mythos, Heineken, Staropramen... Čak ako se neko od tih piva radi u "originalnoj" državi (npr. Budwesser za naše tržište se zaista radi u Češkoj), to je pre marketing odluka nego ideja distribucije boljeg piva.

Tako da priča o tome šta od piva valja a šta ne je samo za kafansko bla.bla.bla..., i važi od sezone do sezone.
Kvartalne analize seales department-a investicionih fondova odlučuju kakvo pivo će da nam ponude.

Moretti i Mythos su se pojavili kod nas ubrzo nakon što su i ti brendovi ušli u konzorcijume.
I da, prave se kod nas...

Moram primetiti da su brzo nakon tog grupisanja SVA mass production piva u Evropi postala prilično grozna. Ubrzo je potrošnja piva u Evropi drastično opala, i ja bih rek'o da su se u poslednje vreme nešto popravili. Možda im došlo nešto iz dupeta u glavu.

Tu i tamo postoje nezavisne pivare, ali su dostupne samo lokalno. Tako npr. pivo Sakara Gold u Egiptu, Tango u Alžiru (da, muslimanske zemlje?!?), Cisk na Malti i Presidente u Dominikanskoj Republici su sasvim pristojna piva iz industrijskih pivara koje još nisu prodate u te neke grupacije. Ali njih nema van lokalnih tržišta. Doduše, ima i tih nekih nezavisnih lokalnih koji su trash...

...

Priča "voda važna za pivo" je opet i ponovo samo mit. Sve današnje pivare vodu provlače kroz reversnu osmozu, te dobijanju vodu po traženim laboratorijskim specifikacijama. Kvalitet vode ako je prirodna može da razlikuje finese odličnih piva, ali ne može od ostalih trash veštačkih polaznih sirovina, ubrzavača vrenja, konzervanasa i stabilizatora da napravi dobro pivo.

Imamo sada i razne male nezavisne kraft pivare, ali oni furaju ekskluzivitet neobičnih piva, Pale/American/Indian Ale za po 200-300din za 0.3l. Mislim, i to je validno i ok, konzumiram ne tako retko, ali ponekad zaista želim gajbu dobrog lager ili pils piva za pijenje dok se peče roštil.

Lav Premijum je bio pristojan kada sam ga poslednji put probao. Festbeer iz Lidla takođe nije loš ako uzmemo u obzir i cenu. Zaječarsko belo je bilo odlično, ali se nije ukapalo u poslovnu politiku vlasnika (Heineken) pa je ukinuto.

Ne treba previše osuđivati pivare koje nisu prodate u konzorcijume i koje su pokušale da budu nezavisne (pa propale), jer je sales politika onih konzorcijuma bila neverovatno agresivna te je pored njih bilo gotovo nemoguće poslovati.

Link to comment
Share on other sites

Tacno je to za konzorcijume. Ali pre toga u onim prvobitnim privatizacijama bila su dobra piva. Pamtim mali zeleni Bg, Skopsko...odlicni su bili. Kada sam odlazio iz Srbije na domacem trzistu najbolje mi je bilo Budweiser. Nazalost kvalitet vremenom varira. U Grckoj trenutno mi je najbolje Alfa.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...