Jump to content


Olabavljeni prihvatnici šiljaka na B&W zvučnicima


Sten

Recommended Posts

Imam drugi put slučaj na B&W zvučnicima (nebitno sad modeli) da su prihvatnici šiljaka olabavili, dakle poanta samog šiljka, njegovi benefiti, ponešto je reducirana tim klimanjem. Zašarfite šiljke u to, postavite zvučnike, ali on nije kao da je zabijen u pod, kako bi trebao biti, nego ga lagano možete ljuljati zbog tog "lufta" kod prihvatnika šiljaka. Ne baš prihvatljiva opcija, barem na duže staze.

Da stvar bude gora u oba slučaja, niti možeš izvana to nekako dotegnuti niti možeš izvaditi, povući (odozdo) pa onda ako ništa drugo zaljepiti da više nikada ne popusti. Kao da ga nešto drži s nutarnje strane, ali nemam pojma zapravo. A iznutra je nemoguće doći do samog dna bez praktično raskopavanja cijelog donjeg dijela zvučnika, što mi nije opcija.

Pa ako se netko sustretao s time ili barem zna kakava je "slika" iznutra, da li ga stvarno nešto drži, i u konačnici kako najlakše riješiti problem, bio bih vrlo zahvalan. Da barem može malo više izići taj nosač, sa strane bih nekako nagurao dobrog ljepila za drvo (zaljepilo bi to i metal na MDF ili ivericu, bez problema) ali nema baš mjesta.

Kod nekoliko drugih zvučnika gdje sam imao takav slučaj, stvar je bila vrlo jednostavna jer se izvana moglo pošteno natrag to ušarafiti u kabinet, ali ovdje nema te mogućnosti.

Btw. nisam znao kamo ovo postaviti, jer nije baš popravak/servis , još manje DIY, ali ako administracija misli da ne treba tu biti nego ga slobodno premjesti.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 67
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Jel ovo zoveš "prihvatnik"?

gnjqvfnvzssmepeettch.jpg

 

To je unit matica.

Ako je "rašljokala" ležište i klima se, jedini lek ( sem bušenja druge rupe u "zdravo drvo") je da se pomeša trina i lepak za drvo, popuni rupa ( ili bar rupe koje su zubi napravili) sačeka jedan dan da se osuši i ponovo nabije Unit matica.

 

Link to comment
Share on other sites

Ne, nije takva, slična je bila na prethodnom Bowersu, samo bez ovog donjeg ulaza za imbus (ili evenutlanog usjeka za obični šrafciger, što se isto zna sretati) s kojime možeš stegnuti ako se otpusti, pa i odvrnuti skorz van i izvaditi ako hoćeš. No, nije se to moglo, isto ju je nešto drželo negdje gore (na završetku očito tj. u kutiji).

Na nijednoj kutiji se neće "navoj" toliko razlokati od normalne upotrebe (dakle, ušarafiš šarafe i tu i tamo podesiš) nema šanse. Pa imao sam 10-tke takvih zvučnika doma. U krajnjem slučaju će se vrelo malo olabaviti, skoro neprimjetno. Stegneš i kraj priče.

Nije ni ona gore matica sa šiljcima (toga imam još hrpu doma, zajedno s nekoliko podnih polica od MDF-a koji su ih pune :)). Danas je tako što teško naći kod hifi zvučnika. Iako, u ovoj "Bowers" situaciji... šiljci su možda postavljeni s unutarnje strane, pa zato ne dopuštaju da se ta matica/prihvatnik, kako hoćete, izvuče van odozdo. Nešto je sprječava s druge strane, to je poanta.

Mislim da nema previše smisla nagađati jer to neće pomoći. Mislio sam samo da je netko vidio što Bowers uobičajeno koristi na tim mjestima i kako izgleda iznutra. Ako ne drukčije, naći ću načina da uguram Drvofix, pa neka samo malo uhvati bit će dobro. A nije baš toliko gust da se ne bi mogao zavući, pogotovo ako malo nadižem taj prihvatnik. U krajnjem slučaju, ako i samo uhvati između ruba prihvatnika i kutije, ako ne ode iza, držat će i to. Mislim.

No, svjedno bih volio vidjeti kako izgleda iz kutije, ako slučajno netko naiđe pa ima taj podatak, da znam "s čime točno imam posla". Onda će i odluka što napraviti biti lakša.

Btw. na ovoj kutiji je ovako nešto kao na slici, barem tako izgleda izvana, samo bez ovih rupa za vijske. Moguće da isto ima navoj, kao i ova matica iznad, ali ne vidim. No panta je ista - ne može se ušarafiti (stegnuti), niti otpustiti pa izvući van odozdo. I'm stuck 😎

ttt.jpg

Link to comment
Share on other sites

6 sati ranije, Denny said:

Probaj između staviti podlošku koja je malo šira od tog prihvatnika. Trebalo bi da završi posao.

Da podloška upire u "drveninu kutije" i "premosti" tu T-maticu (ovo gore bi se tako nekako trebalo zvati)? Da, to bi moglo funkcionirati i mogla bi biti rezervna opcija, samo podloška bi trebala biti priličnog promjera (više od 2cm mislim, nisam mjerio) da bi samo M6 navoj mogao proći kroz sredinu. No, možda se nađe i toga lokalno. Zgodna ideja 👍 Iako mislim da ću dati prednost Drvofiksu, pa ako on omane...

Link to comment
Share on other sites

2 minuta ranije, Iron man said:

Rasturi pa slikaj i objavi pa će smislimo kako da popraviš.

Što da rasturim? Tko nije skužio iz uvodnog posta i videa o čemu se radi, a vjerujem da je svako imao neke samostojeće zvučnike barem jednom, neće mu pomoći slika.

Ako misliš da rasturam zvučnik iznutra (ili barem donji dio), to sam već odgovorio u uvodnom postu. Ukratko - nema šanse. Uostalom zvučnik još nije ni moj, tako da nema šanse na kvadrat. A da ga rasturam, onda ne bi trebao pomoć, zar ne? Vidio bi sam i riješio stvar. S ove ili s one strane.

Link to comment
Share on other sites

Pusti podloške.

Izvadi tu skalameriju i potpuno zatvori rupu. Čep, lepak a može i piljevina

2905000_-_2901000_1_1.jpg

Kad se osuši to će biti čvršće nego originalna daska, (medijapan, iverica)

Onda nova rupa i metalna čaura u nju.

Što da rasturim? Tko nije skužio iz uvodnog posta... 

To rasklimano rasturi. "prihvatnik":rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Izvana tj. donja "ploha tog "rasklimanog" (prihvatnika/matice, kako hoćete) i rupa s M6 navojem je sve što se vidi, tako da... moguće je i to. Da sam znao da će toliki problem biti izgled, slikao bi ne bi napravio video. Poanta je da se to ne može izvaditi/povući/iščupati nadolje,  još jednom ponavljam. Što je ujedno i odgovor Iron Manu.

Jedini način koji mi pada na pamet je zašarafiti nešto u to i onda povući (kliještima) prema dolje - probao ne ide. Dakle, još uvijek tražimo nekoga tko zna kako to izgleda s druge strane tj. što točno blokira izlaženje toga svega nadolje.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...