Jump to content


300


kolombaja

Recommended Posts

Bio sam juce na premijeri 300 u Sava Centru. Za one koji nisu obavesteni film je radjen po grafickoj noveli ("stripu") Frenka Milera. Sta da kazem... "Lako" je bilo snimiti film koji je vec graficki osmisljen, a kadrovi iz stripa preneti su na platno i to izgleda fenomenalno. Kamera je takodje prilagodjena koloritu u kom je originalni strip (zlatno-bronzano-bordo kombinacije).

Mozda sa istorijskog aspekta nije 100% veran pokazatelj kako je zaista izgledala bitka kod termopila ali se duh tih vremena i obicaja oseca. Film mi se veoma svideo, po meni ima pravu meru i bitke i okolnih prica. Naravno, komentari i replike glavnih aktera su cesto bas stripski (sto nije ni cudo posto su i preuzeti iz stripa :banana ) - tu je i ono cuveno "Sa stitom ili na njemu"... Nekome je mozda ovo previse (kao starijem paru koji je juce sedeo do mene i demonstrativno ustao na sredini filma), ali ko ne ocekuje dosledno i konstantno teziste radnje na istorijskim faktima, vec je zeljan i da oseti kako je bilo biti jedan od izabranih 300 bice veoma prijatno iznenadjen.

U filmu ima svega: borbe, intriga, zavere, vernosti i odanosti. Sve to upakovano u dva sata napetosti koja su mene drzala nepomicno na sedistu u prepunom SC. Kostimografija je jos jedan od aspekata kome je ocigledno poklonjena zasluzena paznja u ovom filmu i takodje je sjajna.

Sve u svemu film mi se svideo veoma - nije krvav toliko kao Apoklipto ali i ne zaostaje puno za njim. Scene u kojima se vodi bitka "prsa u prsa" su usporene da bi lakse mogle da se prate, borbene formacije spartanaca i njihova taktika takodje su prilicno verno ekranizovani - bar po onome sto ja znam. Nema cudesnih matrix i kung-fu poteza, vodilo se cak i racuna o tome da se za ulogu 300 spartanaca ne izaberu samo napucani iz teretane, vec su ocigledno birani oni sa pravom merom misica. Dakle i tu je film blizak realnosti.

Na kraju, kome se svideo strip obavezno neka pogleda i ekranizaciju, a ko nije procitao strip ubedjen sam da ce dobiti zelju za tim kada pogleda film.

Za svaku preporuku.

:lol:

P.S. Devojku nisam ni morao da pitam da li joj se svideo film, posto je izasla iz bioskopa sa kezom "od uva do uva" :banana

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 70
  • Created
  • Last Reply

Nedavno sam i ja pogledao film, ne bih da ga crnim, ali jedino Å¡to mi se svidelo je kombinacija boja koja je korišćena, efekti i sl. . pogotovo na poÄetku, svaka Äast..

Gluma, priÄa.. niÅ¡ta specijalno. NajÄudniji su mi bili neproporcionalni slonovi veliÄine zgrada, ajd raÄ‘eno je po stripu, ali Å¡to je mnogo - mnogo je.

300 likova se bije skoro do kraja filma, razbijaju sve pred sobom samo tako, i onda u zadnjih 5-10min svi poginu...

Link to comment
Share on other sites

Ma bre film je pure fun. Ogromni slonovi i neki grbavi lik i limene face unmortala su tu da to josh malo zachine. Meni se dopada.

Jedino shto stoji da su stvarno pomrli malo prebrzo. Kao da je neko veshtachki skratio film na 2 sata da ne smori masu.

Link to comment
Share on other sites

Ne vredi... Posle Presfildove "Ognjene kapije" jednostavno ne mogu sebe da nateram da odgledam "300". Nemam ništa protiv filma, no ukoliko ste poklonik ovakve tematike a niste pročitali pomenutu knjigu - ne znate šta ste propustili.

P.S. Oprez! Ukoliko ste tanki sa slobodnim vremenom, a počnete da čitate knjigu, postoje realne šanse da batalite sve ostalo dok je ne dovršite. :wink:

Link to comment
Share on other sites

OdliÄan film, iako sam znao kraj Äitavih 20 godina.

InaÄe, film je Äesta inspiracija u gej priÄama, jer se veruje da su tih 300 momaka u stvari bili toliko u ljubavi jedan sa drugim, da su se jedino zbog toga tako strasno borili... Sada, ko veruje nek veruje. Ovo sam Äuo od jednog prijatelja koji je inaÄe u gej fazonu, kaže da Äak ima i gej pornić na ovu temu.

Dok je on gledao njih 300, ja sam snimao ženu od kralja, ljudi kakva je ono riba!

Link to comment
Share on other sites

Ne ide i to ti je. Prespavao sam skoro ceo film. ;)

Nema skoro nikakve dramatike i samo sto bojama podseca na strip.

Strip se bar cita brzinom koja ti odgovara, i u svakom kvadratu uzivash koliko ti ocesh, a ovaj reziser je zasluzio batine, po meni - da se odmah ogradim.

PS

Necu vise polemisati na ovu temu - ne vredi.

Link to comment
Share on other sites

Nisam bas siguran da su isli po naredjenju kod zena. Jesu bili pederi ali u to vreme su svi Grci bili homo i to se smatralo normalnim. Spartanci su gajili taj kult u svojoj vojsci zato sto su smatrali da ce se ljubavnici boriti strastvenije jedan pored drugog nego dva muskarca koji nemaju veze jedan s' drugim. I pored ovog ohrabrivanja na homoseksualizam, Spartanci su trudili da povecaju svoju populaciju raznoraznim uredbama. Jedna od tih uredbi je: prvih 10 godina braka je bilo zabranjeno da muz vidi svoju zenu pod dnevnim svetlom, pod pretpostavkom da ce se na ovaj nacin kod muzeva probuditi zudnja i da ce praviti vise dece.

Link to comment
Share on other sites

Nisam bas siguran da su isli po naredjenju kod zena. Jesu bili pederi ali u to vreme su svi Grci bili homo i to se smatralo normalnim. Spartanci su gajili taj kult u svojoj vojsci zato sto su smatrali da ce se ljubavnici boriti strastvenije jedan pored drugog nego dva muskarca koji nemaju veze jedan s' drugim. I pored ovog ohrabrivanja na homoseksualizam, Spartanci su trudili da povecaju svoju populaciju raznoraznim uredbama. Jedna od tih uredbi je: prvih 10 godina braka je bilo zabranjeno da muz vidi svoju zenu pod dnevnim svetlom, pod pretpostavkom da ce se na ovaj nacin kod muzeva probuditi zudnja i da ce praviti vise dece.[/quote]

E sada se ovo kosi jedno sa drugim ..............

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...