Jump to content


Streaming uređaji - modeli, iskustva, poređenja


Dragan Penev

Recommended Posts

Ne napisah ništa za AudioLab 6000n koji sam dobio na probu od našeg forumaša. Uređaj je precenjen, ne kažem da je loš, ali sam početak druženja sa njim nije počeo dobro. Aplikacija je user unfriendly, teško je za nekoga ko nije u priči da se snađe. Takođe limitiran je jer nema USB izlaz, ima Coax i optiku, tako mi se generalno nije dopao zvuk koji sam imao kada sam to povezao na DAC. Nekako ispran zvuk, nedostaje detalja. Probali smo blind test, žena je slušala par numera i svaki put je rekla da je bolje kada ide bez AudioLab.

Svakako moja preporuka za iFi Zen Stream, ko ne želi da ulazi finansijski mnogo u trošak za strimer.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 654
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

8 minutes ago, Dragan Penev said:

@_Naumovaj Ifi je sa svojim default napajanjem iz kutije. Vezan je na LAN na SBB ruter, 600 Mbit/s.

Kašnjenje se desi verovatno zbog WiFi na koji su vezani uređaji sa kojih puštam... šta znam, može da bude to. Ali generalno, ovo ne smeta uopšte. Ja koristim All in One mode, ali sam ugasio Roon i NAA opciju. Generalno nemam zamerku jer MQA radi passtrough na DAC tako da Tidal stvarno dobro zvuči.

Ovo za napajanje ne znam, dobo si napisao jer ako ovaj uređaj bude imao sudbinu da ostane kod mene, možda bih uzeo taj iPower. Naravno ako imaš na probu, značilo bi mi ako može.

 

Moguce da je do wifi, kod mene je asus router wifi6. Al hoce i do mobilnog uredjaja, ovi od stotinjak evra se vuku kao mrcine. Igrao sam se sa modovima na ZS. Najvisi SQ je u exlcusive modovima. I nije isto kada je uredjaj u AIO modu sa pogasenim svim striming opcijama osim UPNP opcije i kada je u UPNP exclusive modu. AIO je uvek inferioran.
Uzmi iPOwer 2 obavezno. Nije ti potrebna nikakva proba. Dokazano je na x mesta da dosta poboljsava zvuk. Jedino ako ti je ostatak sistema (+kablovi) bas los (sto verujem da nije) morao bih da naćuliš uši da bi čuo poboljšanje.
Ili ako hoces da poredis neko linearno napajanje sa iPower 2. Al, veruj mi, ima jos mnooogo mesta u sistemu koja cekaju upgrade/update, nije po meni vredno baktati se razlikama napajanja u istoj - nizoj cenovnoj klasi (~100e)..

Link to comment
Share on other sites

Ma mobilni uređaj je crem de la crem, tu nema brige. Ali sumnjam na tupavi SBB ruter, to će prvom prilikom biti zamenjeno za neki TP link.

Prometio sam da je sound quality najbolji u exlusive modu, ali ako npr. odaberem Tidal mode, onda nisam mogao da dobijem Spotify Connect, ili sam nešto prevideo.

Za iPower2 ti hvala, svakako ga treba imati u vidu.

Kablovi kod mene: USB kabl - Verita Silver Reference, ručna izrada, veoma kvalitetan.

                                RCA od DAC - Wireworld Luna 8

                                Zvučnički kabl - Wireworld Solstice 7

Eventualno zameniti ruter i staviti možda neki bolji LAN kabl.

Link to comment
Share on other sites

3 sati ranije, Zexx said:

Oba iPower modela mogu da se nabave sa istim izlaznim naponima, od 5, 9, 12 i 15VDC, s tim da je iPower X nešto jači. Zen Stream traži DC napon u rasponu od 9V/1.8A-15V/0.8A, što znači da je iPower 2 dovoljan, a mislim da se upravo s ovim adapterom i isporučuje, možda bi @_Naum kao zadovoljni vlasnik iFi strimera i nekoliko iFi napajanja ovo mogao da potvrdi.

Imam IPower2, ovaj model, zato pitam, ako resim da pazarim,  iFi Zen Stream

 

 

Link to comment
Share on other sites

iFi ZEN Stream je za svoju cifru sasvim fina sprava, a i malo iznad nje. Nije nikakav hi-end, naravno, ali ce u pristojnom Hi-Fi sistemu raditi sasvim dobar posao. Na trzistu postoji gomila boljih sprava - ali im je i cena na nekom visem nivou. Pa ko sta voli i "gadja". Ja ga preporucujem svakome ko trazi dobar, a jeftin entry level streamer.

Nekom ce biti zanimljivo i to sto je jedna od (jos uvek) retkih sprava koje podrzavaju HQPlayer NAA.

Link to comment
Share on other sites

Koristim s.m.s.l. sd-9 streamer/renderer i za taj novac (2nd hand 200e) vise sam nego zadovoljan. 

Ima sve moguce izlaze za dac, mrezni ulaz i usb ulaze za externe hardove preko kojih cita apsolutno sve formate. Jedina "mana" je sto ne poseduje "connect" opcije za tidal/qobuz/spotify vec se sa njima upravlja preko upnp/dlna aplikacija kao sto je bubbleupnp. S obzirom da koristim qobuz ali i dsd sa hardova skroz mi je ok da imam sve objedinjeno u bubbleupnp-u. 

Jos jedna mana dlna strimu je sto gapeless playback ne radi, ali to je do bubble aplikacije, gapeless playback sa mreznih i eksternih skladista radi bez problema.

Dobra stvar za tidal korisnike je sto ovaj strimer renda/unfolduje mqa ako dac nema tu mogucnost, a moze i passtrough da odradi ako je dac mqa sposoban - ja koristim qobuz tako da mi to vise nije nesto vazno (ex mqa fanatik).

Sto se zvuka tice, mogu samo da ga poredim sa prethodnom varijatnom, a to je bio windows tablet sa passtrough na externi dac, i razlika u zvuku je vise nego ocigledna, nisu u pitanju samo detalji vec i sirina i visina same muzike. 

Uredjaj nov kosta 400e, ako nekome treba samo za online striming sa brzim odzivom i gapeless pustanjem, neka gleda dalje, ako pak neko hoce da uziva u online / network / hdd preslusavanju muzike, topla preporuka.

 

Link to comment
Share on other sites

6 sati ranije, BokiTokiVoki said:

Kada nema quote, obicno se odnosi na prvi post iznad, a da li ce Iron Siroma da odgovori, to je pitanje. 😄 

Pa svi znaju

Lampice KT90  zimi.  Ice Powerr A250  i  A125  leti.

Fullrange  pikavci  Audience1+1   i Tannoy Sixties   (modifikovani).  Naravno i neki Alniko Isophon za staklice. Nadje se i S(t)ub da podsprajcuje  Bass

C,D,E   sisteme da  ne  uplicem

Link to comment
Share on other sites

Šta Staccato nudi za taj novac? Nisam našao slike unutrašnjosti.
A činjenice tipa "state of the art streaming" i "ultra low jitter" i ne znače baš puno.
Da se razumemo, da ga čujem u svom sistemu i da mi se svidi više od trenutnog strimera, ne bih ni pitao šta je ispod šasije..

Link to comment
Share on other sites

15 sati ranije, Zvukoljub said:

EarMen Staccato. 

Mali off (možda i nije). 

Za Staccato nisam znao ni da postoji dok nisam došao na sajam. 

Tamo sam prelepu damu koja je stajala pored pitao o par pojedinosti o uređaju. Sve je znala da mi kaže, osim:

  • da li USB može da se koristi i kao izlaz ili samo kao ulaz
  • ako se USB koristi kao ulaz, koliki je kapacitet diska i koliko fajlova može da indeksira
  • da li je strimer UPnP/DLNA kompatibilan
  • da li može da funkcioniše kao Roon end point

Istina, odgovore na sva ova pitanja nisam u potpunosti uspeo da nađem ni kasnije na zvaničnom sajtu firme, a o manualu da ne govorim. 

Link to comment
Share on other sites

@_Naum

Preduhitrio si me, ali to je i moje pitanje. 

Koliko sam ja shvatio, dobijaš -connect funkcionalnost za Tidal i Spotify, dobijaš mesto gde da uštekaš eksterni hard sa muzikom, i to je to. Dobijaš doduše i bluetooth, samo ne znam koji je to profil korisnika koji će dati taj novac za strimer i onda puštati preko njega muziku sa YT preko BT-a. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...