Jump to content


MoFi Original Master Recordings - analogno nije uvek analogno


nenad

Recommended Posts

Posle najave MoFi da će izdati Thriler Michael Jacksona koristeći One-Step proces u 40000 kopija postavilo se pitanje (Michael 45 RPM Audiophile) kako i da li je to moguće.

S obzirom da se u One-Step procesu u jednom puštanju master trake može dobiti 500-1000 kopija prosta matematika kaže da je potrebno master traku pustito 40-80 puta što je malo verovatno i Pandorina kutija je otvorena. 

 

Ovo je brzo postalo viralno u svetu ljubitelja vanila i došlo se do informacije (tada još nepotvrđene) da sva MoFi izdanja od 2015 imaju u sebi nešto (fajl) digitalno

Umesto da se direktno sa trake pravi matrica za štampu u One-Step procesu, traka se digitalizuje (dsd, dxd) i onda se iz fajla može napraviti neograničen broj matrica. 

Stvar je postala toliko ozbiljna da je MoFi pozvao autora prethodnog videa i objavljen je intervju sa inžinjerima MoFi koji su potvrdili postojanje fajlova

Komentar Michaela 45 RPM i Michaela Fremera na intervju

Ceo problem se ne vrti oko kvaliteta tako nastalih ploča (koji može biti vrhunski) nego oko ne transparentnosti i zablude koju je MoFi stvarao da je ceo njihov proces AAA iako to nigde eksplicitno nisu rekli. Mnogo su već počeli da otkazuju porudžbine razčarani što proces nije AAA.

Posebno je interesantno što niko nije "primetio razliku" izmedju čistog AAA procesa i štampe iz digitalnog fajla. Fremer se busa u prsa da je govorio da nisu sva izdanja dobra ali to važi i za čisto AAA izdanja i nije specifično za izdanja nastala iz fajla.

Mozak je ipak mnogo uticajniji od ušiju

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ima jedan genijalan post na Steve Hoffman forumu u vezi ovog "skandala".

It’s impossible that they are digital because so many people on here can ‘sense the naturalness’ of analog over the ‘harsh superficial glare’ of digital. So they would have known already and told us. 😁

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...