InSides Posted August 16, 2025 Report Posted August 16, 2025 1 sat ranije, brijac said: Za takve stvari razmisljah da za radionu uzmem cnc masinu. Shapeoko? Quote
brijac Posted August 16, 2025 Report Posted August 16, 2025 16 minuta ranije, InSides said: Shapeoko? Pro 5 gledao, i gledao stepcraft D seriju. Ako sve krene po planu, ideja je da sve bude cnc milled kuciste. Ovi iznad jedu aluminijum kao nista 😁 Quote
Krca44 Posted August 16, 2025 Report Posted August 16, 2025 Alu ploca sa drvenim ramom kod Kineza je ultra jeftina. Ono sto sam video je bilo mislim i dosta manjih dimenzija ali moram pogledati opet. P.S. Koje su tacno cene ne znam trenutno za lokal, Modu mi se uopste ne isplati i ne daju ono sto meni treba u osnovnoj klasi, nacelno kineska Alu ploca sa drvenarijom bi cak i za phono mogla da prodje bez problema, samo da je gornja porvrsina dovoljno velika. Nemam alat da sam pravim drveni ram i nemam alat da sam busim deblje povrsine od 2mm precizno ( nisam probao ). Quote
Nixie Posted August 18, 2025 Author Report Posted August 18, 2025 Ja sam siguran da ti drveni ram može odraditi bilo koja bolja stolarska radionica. A kod MK5 Brasina poruči dve alu ploče od 4-5mm recimo. Quote
InSides Posted August 18, 2025 Report Posted August 18, 2025 On 16. 8. 2025. at 16:11, Krca44 said: Nemam alat da sam pravim drveni ram i nemam alat da sam busim deblje povrsine od 2mm precizno ( nisam probao ). Немам ни ја, а ако сам ја успео, може свако. 9 minuta ranije, Nixie said: Ja sam siguran da ti drveni ram može odraditi bilo koja bolja stolarska radionica. A kod MK5 Brasina poruči dve alu ploče od 4-5mm recimo. Тако и ја бих играо. Мени се свакако више допада дрвени рам за било коју цевну скаламерију, али то је ствар укуса. Што се тиче дебљине плоче, и 3мм ти је довољно чини ми се, ал глава не боли од вишка. Мораш само да решиш коју дебљину док се ради рам да би ти могли урадити тачно упуштење. Ако идеш на ову опцију, не треба ти CNC него најобичнији waterjet који може урадити свашта у 2D оријентацији. Ја сам то све радио на waterjet-у. Јефтиније од CNC-а, само се мора након тога обрадити, а то можеш сувом и воденом шмирглом. Онда решиш елоксажа или пластификација и то је то. Пластификација је чини ми се захвалнија зато што зна покрити више грешака у обради него елоксажа. Не мораш имату ултра фину завршну обраду. Quote
Krca44 Posted August 18, 2025 Report Posted August 18, 2025 54 minutes ago, Nixie said: A kod MK5 Brasina poruči dve alu ploče od 4-5mm recimo. Imam neko parce ploce 350 x 350 x 2mm Alu - probao sam nosivost i mislim da bi mozda mogla da nosi sve bez krivljenja mada bi 3mm bilo bolje ( ako je povrsina nesto veca ) - knjige starostavne su za power amp-ove preporucivale 2mm Celik ili 3mm Alu pa mislim da nema potrebe da se ide na vise od 3mm Alu... a i busenje vise od toga je problem. Quote
Nixie Posted August 18, 2025 Author Report Posted August 18, 2025 Ja sam bušio otvor 30mm jelkicom u ploči od 3mm. Na granici je bilo mojih mogućnosti, potrajalo je ali je je lepo ispalo. Waterjet je bolji naravno. Za to uvek mogu da ti napravim crtež u CAD-u ako daš skicu. Odštampam 1:1 da proveriš sve. Eloksaža može biti riskantna za nepoznat materijal. Znači plastifiikacija može i u metalik sivu verovatno da liči na eleksažu. 4mm lim je malo skuplji od 3mm tako da bih išao na to ako je veća ploča. Ako je 350x350mm onda nije kritično. Quote
Krca44 Posted August 18, 2025 Report Posted August 18, 2025 39 minutes ago, Nixie said: Za to uvek mogu da ti napravim crtež u CAD-u ako daš skicu Jedina kriticna stvar jesu rupe i otvor za namotaje trafoa koji ulaze kroz plocu ( 4 rupe i veci kvadratni otvor izmedju ) - sve ostalo nije kriticno il ne bi trebalo biti ukljucujuci i otvore za podnozja cevi. Pogledacu cene tih drvenih okvira i dimenzije pa ti se javim onda za crtez ( ja ga mogu uraditi na papiru 1:1 ). 350 x 350 x 2mm je samo primer ploce koju imam i na kojoj sam probao kako lezi trafo mase od cca.3,5>Kg, prava dimenzija bi mogla biti 440 x 350 x 2mm Alu, mozda malo uze tipa 420 ako jos malo uspem da sabijem. Quote
Nixie Posted August 18, 2025 Author Report Posted August 18, 2025 Kao što rekoh, L profil to rešava svakako ako zapne. Čak i bolje od same debljine lima. Quote
sondek Posted August 18, 2025 Report Posted August 18, 2025 Kad smo već kod limarije... Meni bi trebalo da se uradi alu poklopac zapravo dno gramofona. Bilo bi par rupica za šrafove i da se iseče jedan otvor prečnika 7-8cm. Mislim da je to u originalu aluminijum 3-4mm. Imam stari poklopac koji mi je godinama skinut za "mustru" koji je od lesonita i ne koristi se već oko 35g od strane proizvođača. Može biti da malo i utiče na zvuk.. Ako neko zna korisnu adresu u NS.. Unapred zahvaljujem.. Sorry za offtopic. Btw imam dac sa BB 1702, nije hirez al uz cd prava mera, lep lak "analogni" da ne kažem gramofondžijski tonski balans ima. Quote
brijac Posted August 18, 2025 Report Posted August 18, 2025 Posteno uradjeni "stari" daci, kidaju ova nova sokocala Pustaju i high rez materijal, u zavisnosti od toga kakav im je digitalni front end. Pogotovo danas kada je tehnologija pasive napredovala/spustila se u mase, ozbiljno dobre masine mogu da se naprave od starih dacova. Quote
sondek Posted August 18, 2025 Report Posted August 18, 2025 Nema tih ambicija, imam streamer sa odličnim dac-om. Ali ga ostavih kao dodatak CD sistemu iako bih mogao bocnuti CD u digitalni ulaz na streameru koji je ujedno i DAC. Nekako na tako lep i opušten način izbija nadrkanost CD plejer da mi se baš sviđa taj Vintage šmek kad pustiš CD i naročito violina recimo zvuči brutalno, ali i mnogo toga drugo. Pre njega bukvalno nisam mogao slusati ozbiljno CD. Od jeseni planiram vratiti CD plejer u pogon. Imam dosta muzike na tom mediju, ulenjio me i previše streamer. Quote
Nixie Posted August 20, 2025 Author Report Posted August 20, 2025 Krco evo nađoh crtež kutije. Ipak je sve od 2mm Al lima napravljeno. L profili su 15x15x1,5mm. Front je debljine 9mm napravljen od lima 10mm. Leonardo je napasovao display malo drugačije nego što sam nacrtao, napravio umetak od dimljenog klirita, znači samo taj detalj nije tačan, ostalo jeste. Ja kad bih pravio neku veću kutiju da gornja ploča nosi trafoe, prigušnice i lampe, uzeo bih najmanje 4mm Aluminijumski lim ili 2-3mm pa ojačavao L profilima. Naravno, L profili će tu i tamo da diktiraju raspored elemenata, a biće vidljivi i šrafovi ili nitne koje ih povezuju sa pločom. Postoji i opcija dve ploče od 2mm a između recimo guma 2mm pa sve to lepo zalepiš sintelanom. Dobiješ na krutosti puno i imaš damping vibracija. Quote
Level3 Posted September 6, 2025 Report Posted September 6, 2025 Ovako nešto bi ja voleo da vidim u ovoj temi i naravno čujem. Quote
Father Posted September 6, 2025 Report Posted September 6, 2025 @Nixie da pogleda kondenzatore u desnom donjem uglu iznad lampe! 🤗 Quote
Krca44 Posted September 6, 2025 Report Posted September 6, 2025 Pa to su DC-Link kondovi ( MKP ) prilicno popularni zadnjih godinu-dve u diy zajednici, narocito na prvoj poziciji iza ispravljacice. Taman su i cene pale u odnosu na vrednost u mikroFaradima tipa od 5-10 - 60 uF / 800-1,200 Vdc sto je takodje prihvatljivo za ispravljacke cevi. Quote
brijac Posted September 6, 2025 Report Posted September 6, 2025 6 sati ranije, Level3 said: Ovako nešto bi ja voleo da vidim u ovoj temi i naravno čujem. 😁 Jes da nema nOsam ad1865, al ih ima 4 u plcc-28 formatu (bila custom porudzbina za ADI u tom formatu za jednog jako iskusnog co'eka iz branse). Samo sam lenj da polemim, ovo je za dusu, minimalisticki lampaski, niskonaponski projektic 😁 Quote
Recommended Posts