Jump to content


B&W 603 S2 sa čime upariti


banebg81

Recommended Posts

  • Replies 63
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Šta bi konkretno naveo kao zamerku, nedostatak energije, "ujeda" na srednjim, nedostatak ambijenta ili pak fali topline, zaokruženosti...

"Sterilno" može na više načina da se protumači, po meni je to deficit subharmonika, tj nedostatak energije na nižim tonovima, što za rezultat ima "suv" i "hladan", nekako nedovoljno kompletan zvuk...

Propustio sam šta se koristi kao izvor...

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, banebg81 said:

 posebno što su ovi stari B&W "prosvirali" na HK festival 500 ili se meni bar tako čini ...

Ako su ti B&W prosvirali u odnosu na ono što imaš sa HK Festival 500 mini linijom koja doduše ima solidan snagaš, ali je zvuk na njoj sa naglašenim basom i prilično mutan u odnosu na iole ozbiljno pojačalo, onda zbilja nemaš težak zadatak.

Znam kako radi HK Festival mini linija i slušao sam je na nekoliko zvučnika, pa čak i prostora, tako da ti dajem informaciju iz prve ruke. Radi ona korektno, ali kao većina mini linija ima taj loudness efekat.

Kao što rekoh neki noviji Marant od PM 7001 pa nadalje ili Cyrus je provereno dobra kombinacija, što možeš da nađeš i pretražujući po internetu. I odgovorno tvrdim da ovim zvučnicima ne treba neka mrcina od pojačala da ih pokrene, sem ako ne želiš da tvoju muziku sluša kompletan komšiluk. Takođe mogu mirne duše da ti preporučim i neko Micromega potentnije pojačalo u toj nekoj cenovnoj klasi od 250 do max 500EUR. Lično nisam pristalica da na određenu klasu zvučnika  treba kačiti elektroniku koja vredi daleko više. Mislim da postoji i zlatna formula u procentima oko ulaganja, ali sam je zaboravio, možda me neko podseti ili ima na internetu. 

Inače što se tiče starijih pojačala, ja sam svako pojačalo starije od 20 godina, hteo ne hteo morao da osvežavam što zamenom elektrolita, što čišćenjem problematičnih kontakata, zamenom releja, osvežavanjem lemova i paste za hlađenje tranzistora. Onda sledi podešavanje po mogućstvu na fabričke vrednosti itd... Iz tog razloga sam i prestao da kupujem vintage komponente, jer je čista lutrija naći ih u dobrom stanju, pogotovo na našim oglasima, jer je većina opreme donešena sa zapadnih otpada i manje više nestručno osposobljena za rad. 

Kako mi se čini, i kako razmišljaš, mislim da ćeš za koju godinu polako početi da gledaš daleko skuplje komponente, pa onda možda i nije loše da sada nabaviš bolje (skuplje) pojačalo, samo ćeš onda uskoro da menjaš B&W...

Link to comment
Share on other sites

@somilenko

Nekako mi nedostaje baš prostranost, možda bi se tako nekako moglo opisati. I brzina... Postaje osetno bolje kada se pojača nivo zvuka. Nije to loše, samo mi se čini da bi to moglo bolje.

@Djole & Petar

Znam, sve mi je jasno a opet, treba uvek imati više snage a to nije jeftino.

Ne žuri mi se, gledaću još svašta nešto i svakako, noviji uređaji su pogodniji. A sa druge strane, šta znači noviji uređaj? Ako nešto ima 10 godina, isto je spremno za kompletnu reparaciju pa mu dođe na isto. 

Yamaha rxv 495 je sada u kompletu. 

Ispravan, nepopravljan.

Link to comment
Share on other sites

Nemoj pogrešno da me shvatiš, ali Yamaha RXV 495 nije ni low level Hi-Fi, to je budget home theater risiver, dakle nešto malo bolje od LG ili Panasonic-a 🙂, omiljenih firmi ovde na forumu

Taj Koerting PA 102 koji pominjate, uz odgovarajući preamp je babaroga za tvoj Yamaha risiver, ali kada stradaju tranzistori ima prično zabave oko kvalitetne popravke, znam iz iskustva (davno bilo) i na kraju sam digao ruke, jer se ne isplati (mada vidim da si ti zagrizao). Koerting ne bi propao da je imao kvalitet, ali sami uređaji su bili veoma dobri, ali prekomplikovani i tehnički nedorečeni (pogotovo tjuneri i dekovi)

Kada bi stavio recimo Harman Kardon risiver HK3270 koji po sećanju znam da je jeftina mrcina koja ima sasvim solidan zvuk, kvalitet izrade i rezervu snage ili možda noviji 3490, shvatio bi razliku u odnosu na Yamahu. Prvi možeš u dobrom stanju da nađeš do 100EUR sa original daljincem, a drugi verovatno za 250-300EUR, možda i manje. Mi te ovde savetujemo o uređajima koji su 2-3 koraka ispred onoga što si imao ili imaš, zato sam ti i rekao da ti izbor nije težak, samo je pitanje koliko para želiš da daš i u kom pravcu da ideš. Razlika koju čš čuti između Naim-a ili Cyrus-a 8VS na svojim zvučnicima je daleko manja u odnosu na ove risivere, nego što će biti razlika kada staviš ove risivere i uporediš sa svojom Yamahom. Razlika je što te ovi risiveri koštaju 100-250EUR,  a ova pojačala 450-550EUR.

A ako hočeš još bolje kupi Primare I22 (koji i mene svrbi za probu, ali mi se ne daju pare) od kolege sa foruma za 700EUR sa odličnim Dacom i imaćeš gotovo nov uređaj, svetlosnu godinu bolji od tvojih. Jedino stvarno ne znam kako bi se upario sa Bowersima, mada mislim da će ti onda apetiti porasti.

Link to comment
Share on other sites

Korting je proradio :)

Interesantan uređaj ali veoma osetljiv :( malo nešto zaosciluje na ulazu signala i crkne :( Spustio sam mirnu struju na 30mA i sad je OK. Svira dosta svetlije od HK, bas je mekšix visoki dosta naglašeni ali je i izvor bio YT sa telefona (nisam povezao pretpojačalo već direkt sa telefona) i sad par dana test i vraćam ga ocu, valjda će raditi :)

IZvor, kući je manje više - očajan :( uglavnom YT sa kompa, ili po neki koncert sa TV a, odnosno, optika iz onog, kako se zove, ruter STB, telekom. Imam nešto CD ova ali je i to malo i bezveze. 

Fora je što mi se učinilo (možda i nije) da su stari B&W prosvirali bolje kada sam ih povezao na HK. I tamo mi je izvor YT ili rts planeta, recimo Rokenroler (i kući to često pustim i tada najviše primetim razliku, na poslu, u kancelariji, taj izvor, mnogo bolje zvuči, otvorenije) i onda sam zbog toga, pomislio da je ova yamaha "nesovoljno dobra". 

Ali, uvek ima ali, na poslu su mi drugačije postavljeni zvučnici, na podu a i na zidovima imam neke pločice a u kući, fotelje, tepih, ormar, TV... 

Biće da je sve po malo... 

Neću da žurim, ako mi se nešto svidi, kupiću :)

Kriza srednjih godina :) Ili motor ili zvučnici ... Izbor je bio relativno lak :) samo mi motor fali u životu :)

Link to comment
Share on other sites

8 minuta ranije, banebg81 said:

Ali, uvek ima ali, na poslu su mi drugačije postavljeni zvučnici, na podu a i na zidovima imam neke pločice a u kući, fotelje, tepih, ormar, TV...

Pločice su kao obloga za zvuk katastrofa, to zvoni kao prazan lonac.

Mobilni telefon teško da može da "vozi" amp kako treba. Za pravi sud ti treba neki preamp ili pre out ako ga ima ta tvoja Yamaha.

Link to comment
Share on other sites

12 sati ranije, zek said:

Ovo je glavni problem, nikad nećeš ni sa jakim pojačalom dobiti to što tražiš, ako ulazni signal nije kvalitetan.

👍

Ovo je kao kad zoveš teleoperatera za pomoć jer ne možeš zvati s mobitela, a on počne s pitanjjima, "jel ste upalili uređaj", "imate li dovoljno na računu", "jeste provjerili da vam nije u avionskom modu"... pa sa ispostavi da je na jedno od npr. ta 3 pitanja odgovor točan 😎

Link to comment
Share on other sites

 

Ako je izvor youube cela ova priča nema smisla 🙂 

 

Ali da se samo iznesem mišljenje oko ovoga

On 23.6.2022. at 22:03, Sten said:

a taj 1080 sam imao kad je izišao, što znači relativno davno, i bio mi blago razočarenje. Čak nije ni zvučao kao amp od 200 watta 

 

rb-1080 ima višu ulaznu osetljivost, treba mu 1,5V na ulazu za snagu 200w na izlazu. Nisam siguran koliko ljudi uopšte gleda tu karakteristuku kod pojačala. 

Na primer model ispod rb.1070 koji je 130w ima ulaznu osetljivost 1V.  Sa istim pretpojačalom će verovatno zvučati glasnije. 

Ok rezerva snage je uvek na strani prvog modela, ali kontam da većina ne misli o ulanoj osetljivosti i uticaju na 'snagu'. 

Pojačalo je (ako izumemo zvuk i rezlike u istom 🙂) ništa više od uređaja koji povećava voltažu

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...