Jump to content


B&W 603 S2 sa čime upariti


banebg81

Recommended Posts

Pa, za svoju cijenu je i taj Jamo solidan, nije neki best buy, iako se na prvu doima da dobiješ više.           U krajnjem slučaju, cijena 604 i D830 (ili Jamo 8, skoro ista stvar) je bila slična. Da, S3 je od iverice, ali kod 604 nije bila nikakva tanka (možda kod manjih modela je), jer onda ne bi imao 30 kila. Teži nego Nautilus (804) te konfiguracije drajvera, što je zanimljivo.

Ne znam zašto misliš da su drajveri bili loše izrade, osim onog dijela gdje je Sorrento finiš bio pušiona, ali zato jer ovjes nije bila uobičajena guma (pa je završavao kao ta ležišta za maske). Kod "normalnog" finiša, sve normalno.

No ok, sve to dalje neće pomoći začetniku teme, osim da, ako nisu nešto dosta zeznuli u modelu iz naslova, ima vrlo solidan zvučnik, iz ovog tisućljeća 😎 i samo mu treba i takvo nekakvo pojačalo. Bolje i malo bolje, nego malo lošije, no financije obično diktiraju taj dio.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 63
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Vrlo jednostavno - zato sto su mi se oba midbass driver-a odlepila i bila su na servisu ;)Prvo jedan - pa drugi.

Imao sam tom prilikom sve driver-e i skretnicu u rukama. I otvorenu kutiju sa tom smesnom plasticnom "maskom" (i rupom izmedju nje i iverice). To je u odnosu na Seas Excel driver-e i Jamo kutije i skretnice, a i Triangle iz sledecih kutija kao najjeftinija kineska igrackica. Bukvalno.

Zacudjujuce je da je i pored toga sviralo tako kako je sviralo - sasvim solidno za 420 evra koliko su kostali novi.

Jamo D830 / Concert 8 su daleko kvalitetnije kutije. I izradom i zvukom.

Nesto si gadno pobrkao. 604 S3 su kostali 1250 evra - skoro duplo manje od Jamo koji je bookshelf. Gledam upravo matori Korato cenovniik koji sam pokupio na sajmu pre x godina. 704 su bili 2k evra - klasa iznad.

Kod nas su u kratkom periodu mogli novi Jamo da se pazare u tadasnjem Tehnomarketu za sitnu cifru zbog neke mucke, ocigledno - inace su to kutije cija je MSRP cena bila 2k evra. Samo Seas Excel driver-i su oko 700-800 evra za komplet, ako se kupuju na manju kolicinu. To su kutije ranga Dynaudio Contour 1.3, recimo.

 

Link to comment
Share on other sites

Ne očekujte previše od ovih zvučnika, to je jednostavno mid/budget zvučnik sa korektnim zvukom koji nije nimalo neutralan i ja lično mislim da bih prepoznao zvuk bowers-a iz serije 600, da me zavezanih očiju uvedu u prostoriju.

Neko voli tu boju zvuka koju oni daju, ja sam dugo mislio da mi bolje od toga ne treba. Prodao sam ih kada sam shvatio da klincu prstići idu pravo ka visokotoncu i da u svom bauljanju mu preti opasnost da ih sruši, pa sam prešao na bookshelf zvučnike, njemu fizički nedostupne. Imao sam i 603 i 601 iz raznih serija, dok nisam prešao na višu klasu zvučnika i tako shvatio šta znači fraza da kvalitetni uređaji trebaju da budu što neutralniji.

Zvučnici se odlično i lako prodaju, jer su popularni i mogu da zadovolje potrebu većine konzumenata. Nešto kao Golf 2, ali u audio svetu.

Bowersi odlično zvuče sa Marantz pojačalima, čak i budget/mid klase slušao sam ih sa PM7000 i PM7001 pojačalom. Ovo drugo je za nijansu bolje leglo, jer je bilo detaljnije, zvuk koji se dobija je pre svega prijatan na dugo slušanje. Iz tog vremena recimo model Marant 6010KI je jako interesantan izbor za Marantz-a. Pojačala su bila nova samo da  napomenem, to je sada već preko 20 godina staro. Skuplja Marantz pojačala po meni su za ove zvučnike overkill. Inače i Cyrus pojačala generacije sa kraja prošlog veka i prve dekade ovog su jako dobro zvučala sa Bowersima iz ove serije, recimo Mission III ili možda novija Mission 6 VS, ako ima para i Mission 8 VS. Lično mislim da ne treba preterivati sa ulaganjem u preskupa pojačala za ove zvučnike, oni ne zatevaju neka potentna pojačala i čak na maloj snazi mogu da zvuče sasvim OK.

Ali ovo je forum gde svako ima svoje mišljenje i hvali svoga konja, tako da je najbolje probati i prepustiti se ličnom utisku - zvuk je pored svega prilično subjektivni doživljaj...

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Delija said:

... Nesto si gadno pobrkao. 604 S3 su kostali 1250 evra - skoro duplo manje od Jamo koji je bookshelf. Gledam upravo matori Korato cenovniik koji sam pokupio na sajmu pre x godina. 704 su bili 2k evra - klasa iznad.

Kod nas su u kratkom periodu mogli novi Jamo da se pazare u tadasnjem Tehnomarketu za sitnu cifru zbog neke mucke, ocigledno - inace su to kutije cija je MSRP cena bila 2k evra...

Kod nas ti Bowersi bili 11k kuna, Jamo (službeno) 13k kuna (razlika 300 eura, dakle vrlo mala).  S time da se Jamo zapravo prodavao za cca 9k. Kako i zašto ne znam, ali to mu je bila stalna cijena. Čak se sjećam da se Jamo 11 (koji je inače bio oko 13k), na kraju kad im je ostao valjda zadnji komad prodavao isto po 9k kuna. Da sam onda imao te novce, kupio bih ga, pa bi skupljao za elektroniku jedno barem 10 godina 😁 😅

Veliki problem nekih zvučnika, jeftinijih uglavnom, što nikad ne završe na poštenijem pojačalu, pa onda imamo razne dojmove koji potječu dobrim dijelom zbog neadekvatnog okruženja, uglavnom potkapacitiranog pojačala. Pa još kad se zbroji i sve ostalo, malo po malo, na kraju zna biti prilično drugi dojam.

Link to comment
Share on other sites

Kod mene je bilo slično, ali nisu svirali odlično. Svirali su tako da imaš dojam da imaš u rukama nešto jako dobro, ali kao da su uspjeli nešto ozbiljnije zeznuti kod njega, pa je zato i prodavan po toj nekoj manjoj cijeni.    A kad mu pogledaš freq. odziv, neke stvari su ti odmah jasnije. Iako ne izgleda strašno, potvrđuje ono što čuh, a već to je dovoljno da budeš potpuno siguran u neke stvari.

Sad baš gledam po svojim fotkama unazad, jer se ne mogu točno sjetiti s čime sam ja to ganjao, ali bio je ili, već spomenuti u ovoj temi, Rotel 1080 ili 981, ili čak Korato 100. No znam da se Jamo nije dugo zadržao, par mjeseci svega.

Fino ide nama OT. Ok, na neeeki način je vezano za temu, no tema je ionako završila (bar za sad, kako reče i začetnik), pa valjda smijemo 😇

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, Djole & Petar said:

Prodao sam ih kada sam shvatio da klincu prstići idu pravo ka visokotoncu i da u svom bauljanju mu preti opasnost da ih sruši

Misliš na ovo? 

Dugo godina ( 8 ima ćerka ) sam čekao, da ne guraju prste i prve nedelje, krah :) 

Oborila je zvučnik, 20 ak kg, i padne na neku lopticu, sunđerasto gumenu i pravo na visokotonac :) 

Radi :) 

Probao sam da ga izvučem, nisam uspeo, pa neka ga tako, bar za sad :) 

Sviđa se meni zvuk iz ovih zvučnika, veoma :) Više nego dovoljno snage, srednji su mi super, visoki isto, basa ne nedostaje, čak naprotiv, tako da, meni je ovo skroz dobar proizvod.

Slušao sam svašta nešto u životu, razne neke sprave i ne kažem, bilo je mnogo boljeg zvuka. Međutim, meni je ovo skroz korektno (za sada, sledeći će biti bolji, verovatno) a pritom, ono što je meni veoma važno jeste minimalistički dizajn. Naime, oni gde god da ih staviš, izgledaju super, crni, možeš na njima da držiš cveće, pivo, knjige ... sjajan komad nameštaja, koji mnogo dobro svira (znam, znam, ima bolje, skuplje, ali, ovaj mi je skroz dobar).

Sada sam gledao neki HK, snagaš sa preampom, čini mi se korektno, iskače malo iz budžeta, videćemo.

 

 

b&w.png

Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, Delija said:

Stavis masku? :lol:

:lol: Tako je u stvari najlakše.

Ne, u pitanju su male tajne, još manjih majstora :order

Ja koristim široku selotejp traku, zalepim je na ulubljene delove i polako izvlačim kalotu. Svaki put uspe, ali kod ovakvih materijala ostaju sitne deformacije, što je u svakom slučaju lepše nego da bude izgužvana kao na fotografiji.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, nesone said:

Menjaj hobi, pesacenje je dosta dobro.......

Ili bajs.

Mora malo sale, ako ti odgovara ma nemenjaj  nista i uzivaj.

:)

Svako veče (ili barem svako drugo) trčim-šetam 6 km :)

Vozim bajs :)

vikendom plivam :)

Muzički uređaji su mi hobi, kao i servis istih, ali samo svojih, kada baš imam vremena :)

Sad, baš, pre par meseci, pitam ženu, šta misli o tome da dovedem još jednu ženu :) biće joj od koristi, da ponekad usisa, opere sudove, pričuva decu... Kaže, ne može... Jbte, kakve su žene, neće ni kad ide njima u prilog :)

Gledam neki HK citatio 22, deluje mi moćno, dva trafoa, vidim da su ljudi uglavnom bili zadovoljni sa tim. Uzgred, pravljeno je u Japanu, za razliku od novijih HK koji su svi made in PRC. 

A Opet, to je uređaj iz prošlog veka, trebalo bi da se "osveži" dovede u neko normalno radno stanje. Pitanje je koliko to može da košta ko to da uradi (ne bih ja da se igram sa tim)... 

IMa li neko iskustvo sa HK citation 22?

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, banebg81 said:

Gledam neki HK citation 22, deluje mi moćno, dva trafoa...

 

A Opet, to je uređaj iz prošlog veka, trebalo bi da se "osveži" dovede u neko normalno radno stanje. Pitanje je koliko to može da košta ko to da uradi (ne bih ja da se igram sa tim)...

Vidim ja da tebi pogled uglavnom bježi u neki vintage, samo ne znam zašto 😁

Ja sam se jednom raspitivao kod nas (HR) za refresh ne sjećam se više čega (ima tome već dobrih 15-ak godina) i čovjek kojem vjerujem i poznam ga, i dao bi mu uređaj da mi to napravi reče mi "ako hoćeš samo ono glavno, to ti je cca 250-300 eura, ako hoćeš tuto-completo refreash, cca. 650 eura". Nakon toga je bilo "hvala lijepo" i zauvijek odustah od pomisli da udomim neki od te "starudije".

Razumijem one koji zbog nekog hobija ili slično žele imati baš neki određeni stariji uređaj, pa da si ga srede "do kraja života", inače mi uopće nije jasna potreba za vintage uređajima. Da me se krivo ne shvati, ima i u vintageu uređaja koji se mogu mjeriti s današnjima, samo što su oni toliko puno koštali novi, da su i danas uglavnom prilično skupi. I vrlo rijetki. I opet im treba refresh, i opet se vrtimo u isti krug.

Link to comment
Share on other sites

26 minuta ranije, Sten said:

Vidim ja da tebi pogled uglavnom bježi u neki vintage, samo ne znam zašto

 

Nisam ja protiv novijih uređaja, daleko od toga, ipak je novo-novo, novije, verovatno bolje očuvano i nije potrebno osvežavanje.

Međutim, koji novi uređaj ima dva nezavisna napajanja za dva izlaza a da ne košta preko par hiljada € ?

Isto tako, treba da ima snagu, da može da potera zvučnike, posebno mi ovi deluju prilično slabo pokretni :) 

A, što da ne, povremeno, može i neka kućna žurka da se odradi :) 

Današnji uređaji su uglavnom made in prc. 

Sigruno, tehnika, odnosno inženjeri su iskustveno na višem nivou, pa nije nemoguće da znaju nešto da naprave što valja, ali to onda, opet, košta. I da stvar bude još luđa, noviji uređaji, koji imaju te neke dsp i sl. fore, kad se pokvare, piši propalo, nema popravke. Kod ovih analognih, obrni - okreni, tranzistora, dioda, otpornika, kondenzatora pa i trafoa će biti još dugo godina, što znači, imaš uređaj, koji radi.

Imao sam neku yamaha, ne sećam se više modela, znam da je bila čudo, neki RXV - xyz ogroman, snažan itd. I naravno, pokvario se procesor, i završlio je na KP za 30€ za delove....

Sad, opet, gledam taj HK i ono što sam pročitao, vidi se da je dobro projektovano, da ima snage, ali da je imalo i neke probleme sa pregrevanjem i gašenjem. Valjalo bi to proveriti, odnosno, na koji način to proveriti pre kupovine. Eventualno neka iskustva sa zvukom, upotrebom ....

I da, njesra, nema daljinac :( 

 

Link to comment
Share on other sites

Kakav crni DSP kod integrirca? "Normalan" integrirac danas (pa i 15-20 godina star) se ne razlikuje po ničemu od onog od prije 40 godina, osim što je gotovo sigurno boljeg zvuka, ne treba mu refreash, uglavnom ima daljinski i releje umjesto preklopnika, što je po meni samo plus (nema šuškanja/puckanja s vremenom, osim možda pota ako je klasični klizni). Možda još nešto, ali to mi prvo palo na pamet.

Snaga na papiru je snaga na papiru. Ako nisi dosad, ne bi povjerovao kako neki uređaji iste snage (na papiru, jel) uživo ostavljaju posve drugi dojam. No, svakom svoje.

Ja sam se uistinu potrudio elaborirati svoj prijedlog, pa mislim da nema smisla dalje. Sretno (i pametno) s novom akvizicijom 🙂

Link to comment
Share on other sites

Sve je to OK, ali u kanister od 10 litara ne može da se sipa 20 litara, pa sve i da ga japanci naprave :)

Šta hoću da kažem, ako je potrošnja deklarisana na 200w, nema tu mnogo da se priča, to je to :) 

Samo zbog toga gledam te neke "starije" uređaje, jer novih, takvog tipa više i nema ili i ako ih i ima, to košta, mnogooooo...

Šalim se malo, naravno, ali, za snagu, mora trafo, moraju veliki elektroliti, a ovo ostalo, jbg, to je umetnost :) 

I znam, sve se slažem, posebno kad krenu pokretni delovi (potenciometri) da zezaju, pa nema originala, pa budževine razne, od toga se ježim... Elektroliti svi spremni za zamenu, onda podešavanja svega toga, fuj...

Pa skinuti tranzistore sa hladnjaka, zameniti pastu ... drndanje u najavi ... i što je najgore, nije jeftino...

I meni se više sviđa ovo: 

https://www.whathifi.com/news/mcintosh-ma12000-is-companys-most-powerful-amplifier-ever

i siguran sam da to radi super :) i izgleda odlično :) ali, cena ... 

I sigruno nema 20 ak + kg jer ne znaju da naprave snagu već, jer jednostavno, ne može drugačije.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Bane, nije ti baš doba analogija sa kanisterima. Onaj integralac koji za koji sam ti postavio link ima "samo" 50w a ima da gura tvoje zvučnike bolje nego te starkelje od 50 ljeta koje griju stan zimi (a tek ljeti :)
Drugo je pitanje koliki je prostor, dnevna soba, šta znači- treba mi za povremene žurke...

Послато са SM-G960F помоћу Тапатока

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...