Jump to content


B&W 603 S2 sa čime upariti


banebg81

Recommended Posts

Posedujem ove zvučnike neko vreme i zadovoljan sam u principu, radi to sasvim pristojno. 

Pre njih sam imao neke DM305 i to je za moj ukus, isto tako radilo sasvim pristojno. Naravno, ovi su bolji, snažniji, noviji ... 

Nisam od tipova kojima je bitno samo kako to zvuči, već to treba da bude i funkcionalno, u smislu, daljinski upravljač, da liči na nešto, jer sam, svakako, ograničen životnim prostorom, a isto tako, sve to stoji u dnevnoj sobi, pa baš i da ne stavljam koje - kakva pojačala sa kraja 60 ih godina, zbog "sinergije" :)  ako razumete.

Stare zvučnike, pa i ove nove, pokreće yamaha rxv 459 risiver i opet kažem, zvuči to sve OK. Međutim, stare zvučnike sam doneo u kancelariju (ne volim da prodajem, smara me to da mi neko dolazi i razgleda po kući, drnda i sl) i povezao sa HK Festival 500. 

Čini mi se da je zvuk ovih zvučnika iz ovog HK mnogo bolji, nego što je bio u kući. Moguće je da je u kući malo "zagušeno" zbog nameštaja, položaja zvučnika itd. ali, opet, kao da su zvučnici "prodisali".

E sad, prema dostupnoj dokumentaciji, prema karakteristikama, ova yamaha bi trebalo da je bolji uređaj ali, eto, meni đavo ne da mira, ja bih da promenim ovu yamahu kući a opet, neću da pomeram ovaj HK sa posla, sviđa mi se zvuk :) a i ne uklapa mi se u enterijer (manjih je dimenzija, nije baš estetski sačuvan) a da donosim, drnadam, povezujem tek da bi probao neću.

Elem, ima li neko neki predlog, sa čime da ovo uparim (B&W Dm603S2)? 

Gledao sam neke HK risivere (pa i druge proizvođače) novije proizvodnje, ima tu svašta nešto, zanimljivo izgleda ali, manjka snage. 

Koliko sam razumeo, da bi ovo poterao kako treba, valjalo bi neko pojačalo od bar 150W na 8 oma... naravno, nije obavezno ali je poželjno ... 

Gledao sam po oglasima i samostalna pojačala snage, ali to onda otvara novu potrebu za odgovarajućim pretpojačalom, tjunerom, pa onda, to bude šareno .... 

Budžet ne bi trebalo da bude veći od nekih 500 ak evrova u zbiru ... 

Još, da ima wu metar ih, gde bi mi bio kraj :) 

 

b&w dm603.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 63
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Koliko skužih, mora biti receiver? U startu je to zakidanje zvučnika. Mislim, ako je zvuk bitan, kako se tvrdi. Integrirac + neki jeftin tjuner (tog sad barem ima, pa i sa daljinskim - ni u tom receiveru nije neki "hajend") bi bio moj izbor.

Imao sam 604 S3 i iznenadio se koliko je to dobar zvučnik (daleko bolji nego mu cijena sugerira, što je dosta rijetko), i to tjerati npr, s nekim receiverom srednje klase je pola izgubljenog zvuka samo tako.

Link to comment
Share on other sites

Prvo treba kvalitetno, a ako se ima love još da bude i trocifrena znamenka snage tim bolje. Ispod jedno 50w ne bih baš ni probavao za te neke novce.

Rotel inače ne bih baš stavljao na Bowerse, a taj 1080 sam imao kad je izišao, što znači relativno davno, i bio mi blago razočarenje. Čak nije ni zvučao kao amp od 200 watta (što uzevši u obzir cijenu nije bilo toliko ni čudno). Nisam slušao 705, ali taj Bowers sigurno zaslužuje kvalitetnije pojačalo.

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, banebg81 said:

Meni se ovo sviđa, taman mi deluje kako treba... ali budžet ...

https://www.kupujemprodajem.com/audio/pojacala-snage/onkyo-m-5590-p-3390/oglas/138085239

ima sve što bi trebalo :) dovoljno snage, vu metri .... ih, baš onako, po meri...

 

Ne kužim. Nema daljinski, nema tuner (ok, ajd onda znači ne mora biti receiver - dobro), jedino što ima su Vu metri i vjerojatno snage.

Staro je i više nego dovoljno da mu treba refreš, a Onkyo nikad nije bio nešto cijenjen osim po tjunerima. No, očito je previše para, pa da skratimo.

Iskreno, mislim da trebaš zaboraviti na VU metre, ako hoćeš nešto dohvatljivo i dobro. Ne znam koliko se tu love traži, no osobno ne bi nikad išao na tako nešto, uz toliko dobrih novijih uređaja, koji ako su u nečemu napredovali od vintage uređaja neke slične klase, onda je to transparencija i rezolucija - ono što treba modernijem zvučniku, a Bowersima možda i mrvicu više nego nekim drugima.

Link to comment
Share on other sites

@giZ_Mo

:) 

Probaću, sa ovim DM305, kada ga popravim :) 

Da ne pišem sad ovde, ali, pre xy godina, pokvari se taj korting i zapali zvučnike :( 

Ispostavilo se da su bili neispravni neki tranzistori u zaštiti, ako se dobro sećam BC550 :( 

Elem, bolje da ne kupujem ništa dok ne skupim dovoljno novca za ono što valja...

Definitvno ću da idem na kombinaciju pojačalo snage, pretpojačalo i radio... 

Ali, mora da bude nešto snažno i lepo :) a to će da košta ... 

Listam oglase, ali prvi favorit jeste ova Integra, ima vu metar, dovoljno snage ... a verujem i da je zvučno dovoljno dobra :) 

Samo se tu pojavljuje problem finansija, pa, za sada, neka svira ova yamaha

Naravno, nisu vu metri presudni, ima toga i kod drugih proizvođača, a i da nema, nije to toliko važno. 

Hvala svakako na predlozima, nastavljam da pratim. Imam neki marantz, negde, moram pogledati po podrumima, pa ću probati, ako se dobro sećam, pm350

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

45 minuta ranije, gvlada said:

Бовери иду са добрим Маранц појачалима.

Klasicna prica. Svetliji, ostriji, hladniji zvucnici idu sa meksim, toplijim pojacalima / frontend-om. I obrnuto. Zato je prilicno logicno zasto Rotel bas i ne ide uz B&W.

"Pod istim krovom" su i B&W i Classe. U visoj klasi guraju taj kombo. Opet - ne bas najsrecnija kombinacija za one sa iole dobrim sluhom :)

Link to comment
Share on other sites

@Sten

Slažem se, baš kao što ste i napisali, nema ništa od toga, osim vu metra i snage :) 

Zato i kažem, nastaviću da gledam, ima novijih uređaja koji su sigurno bolji. 

I da, potpuno ste u pravu, za uređaj koji ima skoro 30 godina, svakako je potreban kvalitetno sređivanje, a to je onda + 500€, onako :) i to je neisplativo, zato ga svakako neću ni kupiti.

Link to comment
Share on other sites

Yamaha uvek ide dobro sa B&W serije S2,S3... U tvom slucaju, recimo AX-596. Za AV risivere nema bas puno price u stereo modu jer zvuk svakako ide kroz DSP, obrni-okreni... Ako mora risiver neka bude stereo RX serija takodje neki sa 5 ili vecim brojem. 

Link to comment
Share on other sites

Ta Yamaha (iz tog vremena) ima svetao, pa i ostar zvuk ako se ne upari dobro. Konkretno pojacalo nisam probao na 602 S3, ali jesam AVR-ove iz tog vremena - RX-V550 i RX-V657. Ne bih glasao za taj kombo.

Inace nemam nista protiv Yamaha-e, ali bih i za druge zvucnike ipak gadjao neki AX-1050 / AX-1070 / AX-1090.

  

26 minuta ranije, Gox co. said:

 risivere nema bas puno price u stereo modu jer zvuk svakako ide kroz DSP, obrni-okreni... 

Jaci modeli imaju pure direct mod, koji za analogne ulaze zaobilazi kompletnu DSP pricu. Ali i pored toga za cist stereo ne preporucujem AVR-ove.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Delija said:

Klasicna prica. Svetliji, ostriji, hladniji zvucnici idu sa meksim, toplijim pojacalima / frontend-om. I obrnuto. Zato je prilicno logicno zasto Rotel bas i ne ide uz B&W.

"Pod istim krovom" su i B&W i Classe. U visoj klasi guraju taj kombo. Opet - ne bas najsrecnija kombinacija za one sa iole dobrim sluhom :)

Тако некако... другар један дуго времена користио зајечарске струјне као звучничке да би убио високе.

Link to comment
Share on other sites

604 S3 koji imah nije bio ni svjetliji ni hladniji ni oštriji. Bio je nevjerojatno neutralan za te novce. Možda je baš do tog modela ili do S3 serije, ali možda je i zbog tog što je sve oko njega bilo takve prirode da je zvučnik mogao pokazati ono što zapravo maksimalno može.

Ovdje se sad pomalo načinje i pitanje prioriteta, gdje barem 3/4 ljudi, ali i audiofila, većinu novaca, i to pola ili tu negdje, iskešira za zvučnike, a ostalo, onako po nekom osjećaju. Što se mene tiče, malo krivi pristup, iako i sam krenuh tim putem u početku, no s vremenom se to lagano promijenilo.

Link to comment
Share on other sites

Rekoh da sam imao upravo S3 seriju, ali bookshelf 602 S3. Ima tome sada vec skoro  punih 20 godina :)

Skok sa toga na Dayens Premium Monitor je bio vrlo znacajan, a onda jos znacajniji na Jamo D830.

Za svoju cenu - zvuk je bio vrlo solidan. To se ne moze reci za izradu koja je vrlo losa. Od kutije od tanke iverice presvucene plasticnom folijom, do driver-a vrlo lose izrade. Da dodam i gume lezista za maske koje su se bukvalno raspadale.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...