Jump to content


Knjiga o Đoletu


ivanp

Recommended Posts

 

Evo postaviću samo tekst koji je Laguna objavila o knjizi:

Emocionalni vodič kroz diskografiju Đorđa Balaševića

Panonski admiral je knjiga o karijeri jednog velikog pesnika i padu jedne velike zemlje. To je profesionalna biografija Đorđa Balaševića i zbirka ličnih i kolektivnih sećanja. Balašević je bio sjajan hroničar i mudar tumač našeg vremena. Tokom devedesetih godina dvadesetog veka postao je simbol otpora dubokoj balkanskoj provincijalizaciji i ratu. Suprotstavljao se sili gluposti i gluposti sile. Ipak, najpre ćemo ga pamtiti kao pesnika intime i ljudskih osećanja, kao pesnika ljubavi. Već nekoliko generacija nosi njegove pesme ispod kože. Potpisao je obimnu diskografiju bez slabog albuma, što je retkost i u internacionalnim razmerama. Panonski admiral je naklon njegovoj umetnosti i njegovom civilizacijskom angažmanu.

Sa kolekcijom ekskluzivnih i nekih do sada neobjavljenih fotografija.

 

 

panonski_admiral_vv.jpg.fedf7a63049bf36ec74ac2a549f0bf31.jpg

 

Molio bih, (molim vas) samo one koji ne voledu da ovog puta zaobiđu ovu temu. Neću da se raspravljam, samo molim. Hvala.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
On 21.6.2022. at 17:42, ivanp said:

Osećam nekako da će da se krene u pogrešnom smeru...

Nije krenulo (srećom), a da jeste sam bi bio kriv. Naslov teme je knjiga o Đoletu a ne Đole...

Knjiga ima i dobrih i loših strana, kao i sve Ivačkovićeve (i ne samo njegove) knjige. Najpre, Ivačković raspolaže izvanrednom arhivom i njegove su knjige najzanimljive tamo gde nam otkriva interesantne a manje poznate detalje o izvođaču ili pesmi. U ovom slučaju bilo mi je na primer jako zanimljivo da saznam ko su stvarni junaci pesama Jedan Saša iz voza, drago mi je zbog mog starog, ili da saznam ko je stvarno bio Vlada Matroz, odnosno Džokejov konj iz romana Tri posleratna druga. Pri tom, Ivačković je i prilično pismen, ima 'dobar ritam' i to su razlozi što sam mu prilično redovna mušterija.

Sa druge strane, mnogo mi je draži kad piše o Stonsima nego o Džoniju ili Đoletu (i gomili drugih autora u knjizi Kako smo propevali). U prvom slučaju uglavnom se ograničava na diskografiju i faktografiju sa pokojim ličnim sudom sa kojim se naravno možete ali i ne morate složiti. Prilkom pisanja o domaćim izvođačima jednostavno guši subjektivizmom, zatrpava ekonomsko-političko-sociološkim analizama što možda i ne bi bilo loše da je za to obrazovan. Pošto nije, jednostavno gnjavi. Na primer, u knjizi o Đoletu, potrošio je deset strana da odbrani neodbranjivu tezu da je od pesme Računajte na nas imao više štete nego koristi, pri čemu se zapetljava i sam sebi protivureči. Ima toga još puno, ovo je najočitiji primer. Čini mi se da je knjigu objavio prerano. U knjizi o Džoniju imao je snage da u superlativu piše o onom što je Džoni radio dobro, ali i da bude vrlo kritičan pa čak i surov prema Džonijevim brljotinama. U ovoj knjizi, nekako, tu snagu nije imao. Prevladale su emocije. Đoletovim hard core fanovima to neće smetati, dapače, ali je za jedan objektivan vodič kroz diskografiju možda trebalo da prođe malo više vremena, da se utisci slegnu.

Moram da dodam i to da sam knjigom dobio i ono što sam tražio i ono što nisam. U vodiču kroz karijeru jednog velikog pesnika možete manje ili više uživati. Voleo bih da se vodič kroz pad jedne velike zemlje može nekako preskočiti...

Link to comment
Share on other sites

12 minuta ranije, Koko Bil said:

Ja sam skontao da služi da diskutujemo o knjizi. Možda sam pogrešio….

Дискутујемо, хмммм, колико је њих у данашње време прочитало исту.......?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...