Jump to content


Razlika u impedansi kod zvucnika i pojacala


dowL

Recommended Posts

Pozdrav,

Gledam neke zvucnike od 150W po kanalu i impedansa im je 6 oma. Problem je u tome sto vecina pojacala koja nalazim su ili 4 ili 8. Ne nalazim neke konkretne odgovore na internetu pa me zanimaju vasa iskustva u vezi toga. U pitanju su zvucnici Wharfedale Diamond 8.4. Sto se tice snage pojacala, da trazim nesto od 200W?

Link to comment
Share on other sites

Impadansa zvučnika je varijabilna u zavisnosti od frekvencije na kojoj je merena.

Ovako odprilike izgleda impedansa nekog zvučnika deklarisanog recimo na 6 oma.

image

Minimalna impedansa prikazanog zvučnika je oko 3,6 oma na 200-300Hz, a maksimalna impedansa je oko 22 oma na 100Hz.

Uvek traži pojačala koja su deklarisana i za zvučnike od 4 oma jer su predviđena da rade i sa nižim impedansama zvučnika.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, giZ_Mo said:

У вези чега?

U slucaju da je neko mozda imao pojacalo da je ispod ili iznad impedanse zvucnika, nisam bio preterano upucen u to sve ali mi je sad jasno, hvala Djoleksu i zek-u.

Link to comment
Share on other sites

Veće impedanse zvučnika su povoljnije jer manje opterećuju pojačalo. Međutim, poneki zvučnik deklarisan kao 8oma može imati deo sa mnogo nižom impedansom, čak i do 3oma. Zato je poželjno proveriti da li negde na internetu postoji merenje impedanse pre kupovine.

Bolja pojačala imaju jače napajanje, hladnjake i izlazne tranzistore i mogu raditi pouzdano sa zvučnicima od 4oma, kod kojih impedansa pada ponegde i ispod 3oma.

Skromnija pojačala mogu da rade sa 4oma zvučnicima ali da se ne odvrće mnogo. Uzrok crkavanja je najčešće pregrevanje izlaznog stepena, a može doći i do curenja elektrolita u napajanju i drugih nevolja zbog preopterećenja.

Neka pojačala imaju preklopnik 4/8oma. Suština je da se u položaju 4oma smanjuje napon napajanja i snaga tako da mogu izdržati to nezgodnije opterećenje.

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inSign In Now
×
×
  • Create New...