Jump to content


Pojačalo za Sonus Faber Toy Tower


Djole & Petar

Recommended Posts

24 minuta ranije, Djole & Petar said:

Ako je neko raspoložen za neki test, lako ćemo se dogovoriti.

Могу да ти понудим мој снагаш, наравно на пробу, или довуци шифоњере код мене. :)

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 121
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ako nisi "čuo" taj Cyrus Pre u sistemu, onda bih rekao da je taj Abacus sličan rang uređaja, što po meni nije baš nešto, jer sam Pre imao na probi, i brzo vratio jer je zvučao nekako toplo, sporo, mutno lagano... Isto davno bilo, ne znam koji je bio izlaz. Moguće Rotel 1080 ili 981, to sam imao negdje u to vrijeme.

No, ne mora značiti, nekad nešto jednostavno ne sjedne na nešto drugo (rijetko se događa, ali se dogodi tu i tamo) tako da... Nema druge nego da sam probaš. Par prijedloga si dobio, možeš dobiti još par, ali kakve vajde ako te uređaje nećeš naći. Pogotovo ako si vezen samo za ono što ti je 100-200km u dosegu :)

U konačnici, tvoja zamjerka je na laganoj zatvorenosti zvučnika. A to je ipak lagana karakteristika starijih Sonusa (zato mi se i nisu baš sviđali), e sad, je li samo to, ili ih je pojačalo još malo više zatvorilo, pa to sad zvuči osjetnije zagušeno, opet je dilema.

Link to comment
Share on other sites

Na moju sreću ne dele svi tvoje mišljenje, mada apsolutno se slažem da su komponente unutra uključujući tranzistore i ručno rađene štampane ploče u najboljem slučaju prosečne, dakle u pitanju je teška manufaktura, koja je u poslednjoj verziji ovog modela (120D Dolifet) znatno poboljšana, ali je princip rada isti. Posebna priča je konektor za zvučnike. Po komponentama i izvedbi deluje kao neki početnički DIY projekat. Daleko bitnije u ovom slučaju za rad pojačala je ideja, topologija i kako je projektovana, kakav je izlaz na kraju, pa tek onda sa čime je sprovedena. Iskreno moje znanje na tu temu je simbolično, tako da ne  želim da iznosim bilo kakav lični stav, jer bi bio krajnje laički.

Inače šema osnovne topologije nije tajna i možete je naći na net-u, prikačiću je ovde...

Kao što sam rekao samo pojačalo je izazvalo dosta kontoverzi na forumima (logično pre svega nemačkim) , od onih koji ga uzdižu u nebesa do onih koji to opovrgavaju, pa evo prilike i da vi date vaš doprinos🙂.

hfe_abacus_60-120_schematics_de.pdf

Link to comment
Share on other sites

Sten ako je tvoje iskustvo da Mission Cyrus Pre vuče na tamnije, a ne sumnjam da je sigurno veće od mog, onda je lako moguće da to radi i Abacus. U krajnjoj liniji ono što najviše preporučuju za njega je biamping, jer svi tvrde da savršeno kontroliše donji spektar (damping faktor je  izuzetno visok), dok su za ostalo podeljena mišljenja. 

Inače probao sam direktno na izvor da vežem i druge uređaje. Kao što sam rekao imam Onkyo C-7030 koji s vremena na vreme vežem direktno na ulaz, a pre sam imao i Cambridge Audio 840C. Možda je bilo malo razlike u detaljima, ali u karakeru, boji zvuka, svakako ne. Bluesound Node za moj ukus i budžet sasvim solidno radi svoj posao, a i ja sam vremenom verovatno postao gluv za detalje, a i jedva čujem preko 14.000Hz, što je za moje godine tipično. U krajnjoj linije od kako imam Bluesound počeo sam da više slušam muziku, a manje uređaje☺️

Link to comment
Share on other sites

10 minuta ranije, somilenko said:

Taj Node je ok kao strimer za te novce ali mu je DAC sekcija poprilično skromna...

Ako je tako, to prvo treba ispitati sa drugim dakom. Loši dakovi su baš poražavajući po zvuk. Front end mora biti najbolji mogući, džaba posle sve ostalo, nema popravke. Često to viđam, ubiše se ljudi menjajući uređaje, a izvor loš.

Link to comment
Share on other sites

35 minuta ranije, Sten said:

Ako nisi "čuo" taj Cyrus Pre u sistemu, onda bih rekao da je taj Abacus sličan rang uređaja

Može biti i da je izvor taj koji je problem ako se nije "čuo" preamp.

Cyrus uređaje koje sam do sada čuo bih okarakterisao kao sve samo ne tamne.

Dodatno, ampovi koji imaju visok damping faktor znaju da zvuče "suvo" i često sa senzacijom da fali bass-a, tako da moja sumnja nije na ampu, probao bih intervenciju na izvoru, moja sumnja je tamo.

Link to comment
Share on other sites

Моје размишљање након гледања шеме да би било пожељно додати на већ постојеће 2 х 10.000µF бар још два или потражити потентнији преамп!

Link to comment
Share on other sites

Bio je tu i Topping D50s (doduše ne na Sonus-ima) i mnogo što šta...

Odoste daleko van mog budžeta, imam ja gomilu drugih prioritete, kao većina vas, koje ne mogu da ispunim. Izgleda da ovi Sonusi, pa makar i budžet model, otvaraju mogućnosti i bude ambiciju, pa makar bila i nerealna🙂, što se u većinu slučajeva i pokaže. 

Link to comment
Share on other sites

Hvala na razmišljanju, principijalna šema je od prvog originalnog modela.

Pojačalo koje imam je poboljšano, ima u napajanju 2x20.000µF (power edition) i veći trafo, obična verzija iz tog doba je imala 2x13.200µF.

I ja sam razmišljao o boljem prampu (ali uz obavezan daljinski). Imam kod drugara priliku da probam korato lampaški preamp, mada kada sve uračunam, možda je bolje da probam sa nekim integralcem

Link to comment
Share on other sites

Znači još uvek dobro čujem🙂. Izgleda da im je to filozofija zvuka, video sam da je slična kriva i na Sonus Faber Grand Piano Home zvučnicima koji su im prethodili

Mislim da ću moči da živim sa tim, toliko su lepi da mi je dovoljno i da ih gledam, ali uvukao se crv sumnje...Nakon ove debate još više, gde pokrenuh priču😊

Link to comment
Share on other sites

23 minuta ranije, Djole & Petar said:

Izgleda da im je to filozofija zvuka

Ma jok, nesu umeli da uklope mid i visoki. Faza verovatno nije dobra pa dolazi do potiskivanja na susretu dva driver-a. :ph34r:

Da su lepi jesu. Ja imam drivere za kloniranje TOY, to je onaj najmanji. Ali nikako da to realizujem, bavim se drugim stvarima, a i skupa je izrada kutije, bočne strane moraju na CNC. Taj design mi je baš onako super. Jedan od najlepših minimonitora svih vremena.

Link to comment
Share on other sites

Samo ti probaj barem još jedno pojačalo, cca. 70-100w, ne mora biti ni neki viši rang, pa će ti sve odmah biti jasnije.

Iskreno, nisam baš shvatio tu njihovu foru da signal ne ide preko pota, ali onda na drugom mjestu mi se čini kao da opisuju pasivu. A karakteristika pasive je obično da malo "skrati" gonji spektar.

Link to comment
Share on other sites

3 minuta ranije, Sten said:

A karakteristika pasive je obično da malo "skrati" gonji spektar.

Da, zbog veće impedanse na izlazu potenciometra formira se RC filter u audio opsegu (ili dovoljno blizu da se čuje) sa kapacitetom kabla.

Link to comment
Share on other sites

Žao mi kupaca. Stalno će se pitaju šta nije u redu. Carefully balanced. 😂

So configured and carefully balanced, this system sounded both creamy-smooth and quite capable of rocking out! I

A u odnosu na ove tvoje, grdni su za sve pare, ko LG surround. :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...