Jump to content


Aktivni vufer sa lampaskim pojacalom?


Recommended Posts

Pozdrav svima!

 

Moj trenutni Hi-Fi lanac je

Tidal > DAC > Lampas u single endu > Bookshelf zvucnici

Nesto sam citao po stranim forumima, ali bez objasnjenja, da se kod konfiguracije poput moje moze ubaciti vufer, na taj nacin da rastereti Lampu da ne salje bass frekvenciju koju moji omanji bookshelf zvucniki sve jedno ne mogu da reprodukuju.

 

E sad, ja sam gledao sta i kako funkcionisu aktivni vuferi ali i dalje postoji mnogo nejasnoca. Jasno mi je da vufer mora imati u sebi high pass filter, medjutim gde se u ovom mom lancu uopste kaci vufer?

 

Uglavnom citam da kabal iz pojacala ide u vufer i onda iz vufera kablovi u pasivne zvucnike.  Ali ne deluje mi da tako uopste rasterecujem lampu jer ona i dalje procesuira signale bass frekvencije koje prosledjuje sve skupa sa visokim tonovima vuferu, i onda vufer jedan deo zadrzava za sebe a visoke (bajpasovane bez sminkanja?!) prosledjuje pasivnim zvucnicima. Da li sam nesto pomesao ili ne postoji drugi nacin, npr. DAC u vufer, iz vufera speakers out u lampu i onda samo oni u pasivne?

 

Sry, mnogo su mi konfuzni vuferi u ovoj konfiguraciji, da je integralno pojacalo koje ima zaseban vufer aut sve bi mi bilo jasno, ovako mi sve zvuci komplikovano sa lampom i diskutabilno sto se kvaliteta prosledjenog signala tice.

Link to comment
Share on other sites

8 minuta ranije, psychoanima said:

Nesto sam citao po stranim forumima, ali bez objasnjenja, da se kod konfiguracije poput moje moze ubaciti vufer, na taj nacin da rastereti Lampu da ne salje bass frekvenciju koju moji omanji bookshelf zvucniki sve jedno ne mogu da reprodukuju.

Излаз за суб узети после потенциометра за јачину између преампа и излазнног дела али све под условом да је суб активан тј. да поседује амп у себи + ЛПФ

Link to comment
Share on other sites

Za opisanu varijantu ti treba sub koji ima hi-level ulaze i hi-pass filter.

U tom slucaju izlaz za zvucnike iz pojacala vodis na sub, a iz sub-a na zvucnike.

Retki su takvi sub-ovi - a da valjaju. Recimo matori SVS sub-ovi su to imali - SB-13 Ultra, na primer. Od aktuelnih JL Audio E serija mi pada na pamet.

U celoj prici je krucijalan kvalitet hi-pass filtera, odnosno koliko "kvari" signal koji pojacalo salje na zvucnike.

I da, rasterecujes i pojacalo i mnogo bitnije - zvucnike na taj nacin, jer su zvucnici i pojacalo u sprezi. Opterecemje pojacala zavisi od "potrosaca", a zvucnici sa hi-pass filterom su manje zahtevan "potrosac".

 

Druga varijanta bi bila aktivna skretnica poput JL Audio CR-1 izmedju preampa i ampa, i hi-pass filter na low level signalu koji ulazi u amp.

 

U oba slucaja su "mali" problem cena i dobavljivost JL Audio u Srbiji.

.

Link to comment
Share on other sites

Повезивањем на излазе за звучнике не растерећујеш појачало. Ако то желиш мораш сигнал неком скретиноцом поделити пре улаза у појачало, нпр изнад 80Хц у појачало а испод у суб.

Link to comment
Share on other sites

Jok. Citaj malo pazljivije sta sam napisao, a i razmisli - jel su isto opterecenje za pojacalo B&W 801 i 805? ;)

Ako je po tebi isto opterecenje u oba slucaja - sa i bez hi-pass filtera iza pojacala - gde ode energija onoga sto sece hi-pass filter? Jel 100W potrosi skretnica na svoje grejanje? :)

Link to comment
Share on other sites

Мисли се на опцију да суб узима своје а шаље даље горњи део и тиме појачало види само звучнике.

Аха... прво сам схватио као класично (дупло) повезивање суб и звучника на спк излазе.

Link to comment
Share on other sites

Ima to na MA ASW100 SUB, ali pasivno rešeno kao skretnica prvog reda sa dva bipolarna elektrolita. Znači signal sa pojačala (izlaz za zvučnike) ide prvo na SUB. Odatle se preko tih elektrolita vraća na satelitske zvučnike ali sa znatno manje basa. Ne mogu da ti opišem koliko to uništava kvalitet zvuka. Aktivna skretnica zatim odvaja signal za aktivni SUB i tu imaš tri podešavanja: rezna frekvencija, faza i jačina bas deonice.

Postoji način da se to odradi bolje, na line nivou, ali je potrebno imati posebno pretpojačalo ili prepravku praviti unutra ako je integrisano pojačalo. Ali nije neizvodljivo.

Link to comment
Share on other sites

Tako je. Ima toga na gomili shitex jeftinih sub-ova, al' je poenta u nekom dobrom sub-u, koji nece pokvariti zvuk, vec ga popraviti.

Zato sam i pomenuo upravo JL Audio. Velodyne DD(+) serija takodje tu spada. A cak i njihove hi-pass filter implementacije nisu 100% transparentne.

Poslednju recenicu koju si napisao sam vec objasnio i dao i predlog resenja - ne jeftinog, ali nema jeftinog, a iole dobrog.

 

 

@psychoanima iz mog licnog iskustva - vrhunskom zvuku smeta hi-pass filter na putu signala do zvucnika. Opirao sam se dugo i tvrdoglavo :) i na kraju odustao. E sad, svaki sistem je prica za sebe - treba probati. Hi-pass filter s jedne strane donosi benefite, sa druge "pravi stetu" - treba videti u konkretnom sistemu sta ima veci uticaj.

Nisi napisao bitnu stvar - o kojem cenovnom rangu pricamo?

Link to comment
Share on other sites

Huh, hvala svima na iscrpnim odgovorima. Kao sto sam se i plasio, hi-pass skrnavi zvuk, a zrtvovanje svih ostalih tonova zarad bass-a svakako nije vredno truda. A sa druge strane, nije ni vredno para ako se uzme u obzir kvalitetan hi-pass kosta. Vasa objasnjenja su me zapravo odvratila od te ideje, sto je dobra stvar, nisam imao blage veze koje su negativne strane svega toga. U svakom slucaju, nakon prilozenog radije bih se odlucio za novi zvucnik koji ima koji db vise od trenutnih i tako ojacao zvuk, nego da eksperimentisem sa megaskupim vuferima ili skrnavljenjem pojacala.

 

Hvala jos jednom svima!  

Link to comment
Share on other sites

http://www.troelsgravesen.dk/High-Pass-Filter.htm

Evo ga jedan primer od dede Troelsa. Ovo je relativno jeftino rešenje, ali podrazumeva posebno pretpojačalo. Najbolje bi bilo napraviti kutijicu sa dva izlaza, jedan izlaz direktan za SUB line ulaz i jedan izlaz preko kondenzatora za malo pojačalo koje gura satelite. Kondenzatori su mali tako da mogu biti i neki besni i time se postiže minimalna degradacija na satelitima. Međutim kako bi se to namestilo baš kako treba, valjalo bi meriti frekvetni opseg satelita pa posle i sve đuture sa SUB.

Pitanje je takođe da li to malo SE pojačalo već seče bas i koliko? Nisi napisao koje je to pojačalo. Obično zbog izlaznog trafoa ne idu baš tako nisko kao neko  tranzistorsko DC spregnuto pojačalo, tako da možda i moraš ništa posebno raditi, samo dodati aktivni SUB  koji ima ulaz sa zvučnika. Praktično to ti je i jedini izbor.

Efikasniji zvučnici su jedino rešenje za pojačala male snage. Samo ne očekuj da bas bude kao sa SUB ili jako velikim zvučnicima, to nema nigde.

Link to comment
Share on other sites

Dosta kolega koristi Rel aktivne woofere povezane high level verzijom i mozes dobiti upravo to sto trazis, pojacati bass i neopteretiti amp. Bice to nolje nego juriti malo veci zvucnik i sl. Dok dodjes do dobrog veceg zvucnika i uklopis ga sa sobom prodje zivot..pritom ce da kosta mnogo i nece biti dobro kao sa wooferom. Ima woofer dosta prednosti, podesavanja i uskladjuje se lakse sa sobnom aqustikom. Naravno ne svaki Rel, Svs dobre firme nema puno potrebe razbijati glavu za daljim sirenjem spiska ...

Link to comment
Share on other sites

FR zvučnici po pravilu imaju mali hod membrane, i znači im rasterećenje na niskim frekvencijama. E sad ako to znači prepravku integrisanog pojačala, i svakako nešto merne opreme i iskustva, to nije za svakog. Osim toga ako ga prodaješ moraš to vraćati na originalno stanje. Znači efikasniji zvučnici koji će samom svojom većom glasnoćom rasteretiti to malo pojačalo u celom spektru i aktivni SUB je dobar put, bez ikakvog čačkanja.

Link to comment
Share on other sites

Koje pojačalo i koji bookshelf zvučnici su u pitanju?

@sondek ti je dao dobru preporuku, sa tim što ti bookshelf zvučnici mogu biti i neki Klipsch, koji su relativno osetljivi, nisu veliko opterećenje za amp a nemaju baš neki bass, ali te to u slučaju da koristiš sub i ne zanima jer će sub dopuniti niskotonsko područje.

Koje god zvučnike da koristiš sa vuferom povezanim na hi level inpute paralelno sa subom, amp vidi komplet opterećenje od zvučnika, zato je dobro za zvučnike izabrati nešto sa stabilnom 8 omskom impedansom i preko 90 dB osetljivosti što bi trebalo da ispuni recimo neki Klipsch bookshelf.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...