Jump to content


Amp za Kef


x1gor

Recommended Posts

  • Replies 83
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Teorijski gledano najvise bi trebao dobiti na tihom slusanju sa ozbiljnijim pojacalom, narocito sa tim dodatnim napajanjem u kome je vrlo ozbiljan H&F trafo ako se dobro secam od 500VA. Cuces drugim recima vise muzike sa manjom glasnocom bez potrebe da pojacavas i rizikujes da dovedes amp u kliping. Ja sam jednom slusao tu kombinaciju sa Cyrusom i sve mi je tu OK. Obzirom na cenu polovnog psx zaista ne bih isao na nikakav DIY , neisplativo je.

Link to comment
Share on other sites

Moji AR-90 su 87dB, impedansa im pada na 3,2 oma, što bi trebalo da znači da predstavljaju veće opterećenje za pojačalo od KEF 104.2.

Rade super sa Cyrus Two + PSX, a, kada sam Dvojku dao na osvežavanje kondenzatora, slušao sam ih i sa mojim starim Cyrus One i to je sasvim fino radilo pošto nisam preterivao sa glasnoćom. :)

Karakter zvuka je bio isti i ne sećam se da mi je, sa izuzetkom glasnoće, nešto ključno bitno falilo kod Keca u odnosu na Dvojku. Doduše davno je bilo i nisam radio nikakav A/B test.

Možda da iskoristiš ponudu kolege @zbrujic -a i probaš njegovu Dvojku sa PSX-om i utvrdiš gde je u odnosu na klot Keca.

Link to comment
Share on other sites

14 sati ranije, sondek said:

Btw. 92db efikasnost Kefa koji je tema, sto je vec vrlo efikasan zvucnik ...samo je 4ohm problem za los amp.

Sensitivity: 92dB at 2m on reference axis for a pink noise input of 2.83V (anechoic conditions)

Osetljiv jeste, ovo odgovara 92db/1w/1m, te ako pravi probleme pojačalima znači da ima neku problematičnu impedansu i fazni ugao pa ih strujno maltretira. Ako ne svira dobro na tiho, nego samo kad se otpanji, onda i nije baš za preporuku. Kako je reč o dosta staroj spravi, to treba sve prvo pregledati (drivere, skretnice) pa onda donositi zaključke. Recimo šta je sa ferofluidom u visokotoncu, jel se pretvorio u bitumen? 

 

Link to comment
Share on other sites

Nisam skoro video ovoliko elektrolita u skretnici. To sve treba novo staviti.

Ovim driverima osim ferofluida u visokotoncima strada obično i centralno "krofna" vešanje na basićima. Ostala vešanja su gumena (bas i mid driveri) i uglavnom nema problam sa tim.

Link to comment
Share on other sites

17 minuta ranije, sondek said:

amo nikako meni da sredis skretnicu na Quad-u

Te ne diram, skupi su zvučnici, visoki naponi. Čemu rizikovati? :D

Bacih pogled, ma nema tu prepravke, samo kondenzatori ako treba da se menjaju. Nesam baš upućen, nije mi u zoni interesovanja, samo klasika.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, x1gor said:

nasao sam samo u Holandiji

Taj sam i ja koristio, ok je. Obzirom na količinu elektrolitskih kondenzatora na skretnicama ( totalno ludilo :blink:), stavi slobodno bipolarne F&T 100V crne sa zlatnim slovima i aksijalnim izvodima, ima ih kod nas tuda - svuda. Za visoki deo, može i malo bolji Mundorf ili Jantzen bip elko. Ako stavljaš blokove umesto elektrolita na visoki deo, eventualno srednji, promeniće se boja zvuka. Sad to može biti dobro ali i ne mora, zavisi. Sve postane "svetlije" sa više detalja, neko to voli, neko ne. U obzir dolazi Poliester ili Polipropilen, ako može da stane PP umesto elko dobro je, često ne može. Poliester 100V (nikako 63V) obično može da se uglavi jer su fizički manji od PP. Bipolarni elko i uopšteno bilo koji kondenzator se može uvek bajpasovati nekim malim blok kondenzatorom.

Link to comment
Share on other sites

Još to postoji u prodaji kod Falkona. Kaže low loss elko prema KEF specifikacijama. Cenu ne mogu da komentarišem, jer ne znam koliko bi to koštalo da se uzmu Mundorf ili tako neki bolji elko. Nego pitanje je šta je bolje, to se obično utvrdi nakon zamene. Po meni elektroliti nema šta da traže u skretnicama pogotovu kod zvučnika ove klase.

https://www.falconacoustics.co.uk/kef-104-2-replacement-capacitor-set.html

Link to comment
Share on other sites

Kutije koje ste nabavili su odlične! Svaki ''britanac '' ih može pogoniti. Samo je stvar da li ste ''pristrasni'' u želji za basom ,sredinom ,visokim sondstage-om. Cyrus jeste legendarni britanac, ali ako uzmete u obzir cjenovnu klasu, onda KEF-u trebate pružiti nešto iz njegovog društva...

Link to comment
Share on other sites

9 sati ranije, somilenko said:

Imaš Exposure 1010 amp na prodaju na forumu, dogovori probu, možda to bude to...

Sa budzet ampom sa 120va trafoom na zvucnike od 4ohm ...ne treba bas preterivati. Sa nekim boljim Expo verujem da moze biti jako interesantna kombinacija.

Pominjani cyrus je tu OK izbor bas zbog Psx napajanja.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...