Jump to content


Audiovector QR1


DejanM

Recommended Posts

46 minuta ranije, Nixie said:

Nema proizvodne linije za drivere i ostalo. Samo montaža gotovih komponenti (kutije, skretnice, driver-i) koje stižu odnekud. Sa visokotonaca skidaju originalne prednje ploče i stavljaju svoje. :ph34r:

Pa Danska i jeste poznata po proizvodnji odlicnih drivera. Ta stvar je uostalom prilicno nebitna.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 55
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

3 sati ranije, DejanM said:

Ta stvar je uostalom prilicno nebitna.

Već sam rekao, bitan je kvalitet, a ne gde je pravljeno. Audiovector očigledno samo sklapa gotove komponente, koliko se vidi iz Factory tour. Inače Vifa, Peerlees, Visaton i mnogi drugi odavno prave drivere u Kini i to je legitimno. Ono što mi smeta je što ti drajveri koštaju u EU ko da su tu pravljeni, odnosno imaju ekstra zaradu višestruko veću od proizvođača.

Link to comment
Share on other sites

U ovom HiFi Choice review-u:

https://www.hifichoice.com/content/audiovector-qr-1

se pominje servis koji nudi Audiovector, da mozete da posaljete zvucnike na upgrade proizvodjacu. Medjutim, na njihovoj stranici ja ne vidim takvu ponudu, tako da ne znam odakle potice ova informacija ? U svakom slucaju, ako takav servis zaista postoji, to je interesantna ponuda ....

Link to comment
Share on other sites

34 minuta ranije, giZ_Mo said:

Их, већ дођосмо и и до сервиса 😎

Nisam licno zainteresovan za to ali je takva ponuda prilicno neuobicajena. Konkurencija je jaka, inflacija raste i borba za kupce se zaostrava. Buchardt na primer nudi samo direktnu prodaju a ovo bi bio jedan novi vid pokusaja privlacenja kupaca. Kao i u mnogim drugim privrednim granama i u HiFi dolazi trenutno do previranja ... Sa te strane mi je ta ponuda zanimljiva - pod uslovom da zaista postoji.

Link to comment
Share on other sites

the déjà vu stops when the music starts and it sounds a whole lot better than before. 

Recimo da za upgrade urade mnogo bolju skretnicu i ožičenje, tako bi bilo. Sad ja pitam, a gde će im stane ta skretnica u ono kutiče, ako se uradi baš onako da valja, sa velikim vazdušno motanim kalemovima, bez elektolita i onih jeftinih otpornika? I koliko to košta kad oni rade sa EU plaćama? 😂

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Nixie said:

the déjà vu stops when the music starts and it sounds a whole lot better than before. 

Recimo da za upgrade urade mnogo bolju skretnicu i ožičenje, tako bi bilo. Sad ja pitam, a gde će im stane ta skretnica u ono kutiče, ako se uradi baš onako da valja, sa velikim vazdušno motanim kalemovima, bez elektolita i onih jeftinih otpornika? I koliko to košta kad oni rade sa EU plaćama? 😂

Koliko kosta - to si video. Moj komentar na to jeste da je odlican value s obzirom na tu cenu. Zlatni standard u toj klasi jeste KEF LS50 ali se meni ovi Audiovector vise svidjaju. KEF mi uopste nisu legli ...

Link to comment
Share on other sites

@Nixie - Ti delovi koji su korisceni u skretnici nisu nista posebno ali nisu ni losi u smislu da ce se raspasti posle pola godine. Ako pravis zvucnik u ovoj klasi ne mozes da ides sa nekim skupim delovima. Ono sto je bitno jeste da je integracija drivera odlicno uradjena. Drugo, imas AMT visokotonac koji ide do 150 KHz i koji se jako dobro ponasa - ne strci, ne vristi, ... umiren je mrerzicom koja se nalazi ispred trake, koja je takodje savijena poput harmonike. Sredni bas driver ima troslojnu strukturu, koju takodje nije bilo jednostavno napraviti. Konektori su sasvim korektni. Ozicenje je bakarna zica, licnasta, nista posebno ali i nista lose. Takvu zicu ces naci i u mnogo skupljim kutijama. Naravno da se mogla staviti srebrna zica punog preseka itsl. ali opet cena ne bi bila ova. Kompromisi u ovoj klasi jesu nuzni - pitanje je samo gde se prave.

Link to comment
Share on other sites

Kako funkcionise audiobizMis ...na sopstvenom primeru.

Naim napravi sbl, sa plekanom korpom na basu. Ulozi pare u novine i zvezdice i dobije zvucnik godine za 1000 funti. Napregne se iz sve snage pa napravi od unobtanijum aluminijuma korpu, u sopstvenom pogonu verovatno, boktemazo... cena ops ode na 2200 funti u mk2 modelu i gle cuda bass jos odlicniji po svoj stampi. Onda iste te jedinice prebaci u malo lepšije kuciste i stavi Clarity cap kondove i cena ode na 7000 funtica... i sve to neko kupi.

Link to comment
Share on other sites

Najveci problem (mada to ima i svojih prednosti) jeste nacin kako se HiFi prodaje. Prvo proizvodjac napravi robu i uspostavi internu cenu, koja mu donosi neku zaradu. Onda je u vecim zemljama potrebno imati uvoznika, distributera, koji treba da dobije sve dozvole za distribuciju tog proizvoda, da eventualno plati troskove carine, transporta, itd. I on uveca cenu da bi pokrio troskove i imao zaradu. A onda na red dolaze prodavci koji od distributera povlace robu i prodaju je, opet naravno tako da imaju zaradu. Obicno se cena koju trazi proizvodjac na taj nacin uveca par puta. Nekada i mnogo vise. Zato direktna prodaja ima smisla, jer se zaobilaze posrednici. Sa druge strane, kod direktne prodaje (preko interneta) nemate mogucnost da cujete uredjaj, osim mozda na nekom sajmu. Zato ti proizvodjaci nude mogucnost da se uredjaj vrati obicno nakon par nedelja, ukoliko kupac nije necim zadovoljan. Tu doduse imate troskove transporta i eventualno carine - to je rizik kupca. Taj rizik su medjutim mnogi spremni da prihvate s obzirom na nizu cenu. Ono sto ne znam jeste kako proizvodjaci sa direktnim  modelom prodaje dobijaju dozvole da mogu da plasiraju tu svoju robu na svim svetskim trzistima ?

Tako je na primer Prima Luna nudila svojevremeno svoje pojacalo, koje se prodavalo u maloprodaji tada za 1450 eura, za 200 eura onom u Srbiji ko bi bio spreman da kupi odjednom 25 komada i da preuzme zastupnistvo Prima Lune. Koliko je meni poznato, niko nije zeleo da udje u taj posao.

Sada, u vremenu velike ekonomske krize, svi u tom lancu se nalaze pod pritiskom, jer cene svega rastu. I to rastu znacajno. Postavlja se pitanje kako proizvoditi i prodavati robu a da to moze neko da kupi ? Zato ce biti interesantno videti kakve sve modele proizvodnje i prodaje ce firme pronalaziti, da bi resile ove probleme. Sa druge strane na vrata kucaju Kinezi koji nude sve kvalitetniju robu za malo para (u poredjenju sa zapadnim proizvodjacima). Ta roba sve vise nije uopste nekvalitetna a postoje vec i kineske firme koje se smatraju Hi Endom. (Auralic npr.)

U Austriji sam primetio da veliki prodavci HiFi pocinju da nude nesto sto ranije nije bio slucaj: da mozes da uzmes uredjaj ili zvucnike na probu kuci. To je veoma pozitivan razvoj dogadjaja ali se tu obicno radi o nesto skupljoj robi. Sve cesce se nudi i mogucnost da se uredjaj posle izvesnog vremena moze vratiti prodavcu uz punu nadoknadu - i kod obicne prodaje. Izlozbeni prostori i demo sobe takodje dobijaju na znacaju. Recimo pojavilo se par firmi specijalizovanih za prodaju slusalica i pojacala za sluske, gde mozete da zakazete termin i onda satima da preslusavate sluske koje zelite. Tako da nije bas sve crno ...

Link to comment
Share on other sites

 Da se nadovezem na ovo sto je @DejanM pisao:

 Prvo, troskovi uvoza podrazumevaju i gomile procedura, tipa atest - koji nije standardizovan, vec, na primer, svaki uvoznik/distributer bilo cega u Srbiju mora sve da atestira interno.... Ovo, mislim, ne vazi za zvucnike (jer ne idu u struju), ali vazi za sve ostale audio komponente.

 Drugi problem, koji jeste realan, je da distributer sve manje moze da "bude mutav", tj. da nema lager i da kaze "kad platis ja narucim robu". Nece vise niko da kupuje na slepo - i nece realno ni da ceka. Ovo dovodi do toga da distributer, ako hoce da posluje, mora da ima lager, koji opet predstavlja trosak poslovanja. Cesta je pojava, posebno na zapadu, da kupci odu u "brick and mortar" shop, poslusaju i, posebno ako nema na lageru da odma kupe i nose, ode kuci i naruce online. Bude im i jevtinije i brze stigne.

 Ovo se, u poslednje vreme, resava delom tako sto se proizvodjac odluci da on bude distributer, tj. da napravi cerku firmu koja bi bila distributer za neko trziste. Ovo radi za trzista tipa EU, US i Japan, gde firma iz bilo koja tri regiona otvori svoje firme za distribuciju u preostala dva. Medjutim, ovo u Srbiji ne radi - nece niko da se bavi time za nas obim prodaje.

 E sad, ima domacih distributera koji se trude i cene stvarno budu iste kao i na drugim trzistima - i svaka im cast na tome, ali generalno HiFi je nezgodan za trgovce....

 Konacno, ne zaboravite da i prodavac (posebno ako nije i distributer) mora da ima i svoj lager, makar za demo - i da treba da ima i prostor za taj demo. Neki proizvodjaci cak zahtevaju da taj prostor bude bar pristojan (single speaker listening room na primer, plus odredjene minimalne dimenzije) - a to je onda trosak prodavca.

Link to comment
Share on other sites

Jedan komentar u vezi firme Audiovector. Cini mi se da postoji odredjeno nerazumevanje o tome ko je i sta je firma Audiovector.

To je u stvari porodicna firma iz Kopenhagena, koja je do skoro pravila iskljucivo Hi End zvucnike. Njihov najbolji model se prodaje za oko 60.000 eura i dosta je slozene konstrukcije. Osnivac firme, po imenu Ole Klifoth, je krenuo u posao 1979. godine osnivavsi malu manufakturu. Oni su dugo godina proizvodili zvucnike u toj najvisoj klasi, koje je odlikovao veoma visok nivo zavrsne izrade. Medjutim nisu bili nesto sire poznati, sigurno ne kao recimo Dynaudio ili Dali, pre svega zbog toga sto je to bila mala manufaktura sa ogranicenim sredstvima za marketing.

Sto se zvuka tice ... mozda bi najbolji opis bio: izrazito neutralan zvuk. Secam se kada sam prvi put cuo njihov najbolji model da sam u prvi mah bio zatecen onim sto sam cuo, jer tu nije bilio niceg "impresivnog". Sve je zvucalo nekako obicno .... Na malo duze slusanje sam poceo da primecujem detalje, izdiferenciranost instrumenata, ... ali opet nekako, ... obicno. Kao kada u prirodi cujete neki zvuk, ili na koncertu slusate pesmu a ne razmisljate o visokim i niskim.

Ova QR serija je rad Ole-ovog sina i ona je napravljena sa ciljem da se pokusa uci u jedan cenovni rang, koji je do skoro bio nezamisliv za Audiovector. Ta QR serija, gde je QR 1 najmanji model, jeste zbilja neobicno jeftina, ne samo za Audiovector standarde. Vidim da su napravili i vecu fabriku za proizvodnju zvucnika i ocigledno je da sada pokusavaju da povecaju prodaju ulazeci u jeftinije segmente trzista.

Tako da iako Audiovector nije nesto narocito poznat, to nisu nikakvi salajbazeri koji kupuju nesto u Kini jeftino i onda sklapaju na brzinu. Meni se cini da je ova QR serija potpuni uspeh i ako vam se ukaze prilika, poslusajte ih pazljivo ...

Link to comment
Share on other sites

4 sati ranije, DejanM said:

Sto se zvuka tice ... mozda bi najbolji opis bio: izrazito neutralan zvuk. Secam se kada sam prvi put cuo njihov najbolji model da sam u prvi mah bio zatecen onim sto sam cuo, jer tu nije bilio niceg "impresivnog". Sve je zvucalo nekako obicno .... Na malo duze slusanje sam poceo da primecujem detalje, izdiferenciranost instrumenata, ... ali opet nekako, ... obicno. Kao kada u prirodi cujete neki zvuk, ili na koncertu slusate pesmu a ne razmisljate o visokim i niskim.

Pitam se ponekad, slušaju li oni to što naprave? Ako nešto zvuči dosadno i nezanimljivo, a košta više od 500eur, u čemu je štos? Pogotovu ako im flagship model od 60 kila eur tako zvuči, mislim to je seča vena. Kad kupiš nešto tako skupo, ko manji stan u Bgd,  to mora da bude impresivno, inače nema svrhu postojanja. :blink:

Link to comment
Share on other sites

Staro audiofilsko pravilo je da komponenta ne treba da te oduševi, ono što te u startu oduševi, posle nedelju dana skoro po pravilu počne da smeta.

Na prvo slušanje nismo u stanju da razlučimo sve nove finese koje neka dobra komponenta donese. Ja sam najduže u svom sistemu zadržao komponente koje me na prvu nisu oduševile. Takve komponente pokazuju šta mogu neko duže vreme.

EDIT: Naravno, pod uslovom da se radi o dobrim komponentama...

Link to comment
Share on other sites

...a ovi sto imaju loše uredjaje su po pravilu najpametniji. Kakav god zvuk bio uvek pobedjuju sto pameću - sto makar cenom za koju je zvuk uvek odlican...tako da su ipak najbolje LG minilinije iz šveCke ...potvrdjeno leksington testom :lol:

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, Nixie said:

Pitam se ponekad, slušaju li oni to što naprave? Ako nešto zvuči dosadno i nezanimljivo, a košta više od 500eur, u čemu je štos? Pogotovu ako im flagship model od 60 kila eur tako zvuči, mislim to je seča vena. Kad kupiš nešto tako skupo, ko manji stan u Bgd,  to mora da bude impresivno, inače nema svrhu postojanja. :blink:

Ne znam kako si zakljucio da sviraju dosadno ? Da bi nesto sviralo dosadno, treba da ima nedostatak dinamike. A to ovde nije slucaj.

Link to comment
Share on other sites

Ti reče da sviraju "nekako obično". To ti za mene po difoltu znači dosadno. Običan zvuk imaš za sitne pare.  Ne verujem da će neko da iskešira 60k za zvučnike, pa da im natenane danima traži dobro skrivene vrline. Možda i nije bilo do zvučnika, nego do prateće elektronike ili kablova.  Ali to je onda već greška prezentera-prodavca koji se nije potrudio da predstavi proizvod u pravom svetlu. Nije to ništa neobično, pre je pravilo nego izuzetak. Ako prodavac nije makar malo audiofil, obično ne ume da napravi dobru prezentaciju.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...