Jump to content


Par dilema oko vintage zvucnika


DR4C0Ni4N

Recommended Posts

Pozdrav drugari,

Obzirom da duzi niz godina sviram gitaru iz hobija i imam nekoliko minijaturnih pojacala za vezbanje (tranzistorci do 3W, 8 oma mono izlaz), dosao sam na ideju da napravim i mini kabinet koji bih koristio sa tim pojacalima. Posto imam neke vintage zvucnike (Alnico pretpostavljam) koji deluju kvalitetno za ovakav projekat, hteo bih da probam nesto sa njima umesto da bacam pare na Celestion klasiku, ali tu imam par dilema.

Prvi zvucnik - SABA "Greencone" Permadyn 1677DU15

  • Na internetu sam nasao samo 1670DU15, pa na osnovu njegove specifikacije vidim da su Greencone zvucnici 5 oma. Koliko je bezbedno koristiti ovaj zvucnik sa pojacalom od 8 oma (uglavnom je volume u rangu 30~50%)? Da li je mozda bolje da pojurim jos jedan slican Greencone i vezem ih serijski za 10 oma?
  • Na zvucniku nije jasno obelezeno koji lead je pozitivan a koji negativan, da li postoji neko pravilo kod tih vintage zvucnika, ili nesto drugo na sta treba da obratim paznju (vidim da ispod jednog lead-a postoji braon plocica)? Negde procitah za SABA tvitere da je pozitivan lead prvi na koji naidjemo kada gledamo pozadinu zvucnika i idemo u smeru kazaljke na satu, da li se ovo odnosi na sve njihove zvucnike?

Drugi zvucnik - Isophon Type P 130, 19/8

  • Ovaj zvucnik mi je veca misterija, ne mogu da nadjem nista o njemu na internetu. Deluje da je stariji od Greencone-a, da li neko na osnovu oznake moze da me uputi na neke detaljnije informacije? Konkretno me zanima koliko je oma i kako kod njega da prepoznam +/- lead jer oba izgledaju isto.

Unapred hvala na odgovorima.

Link to comment
Share on other sites


 

13 minuta ranije, DR4C0Ni4N said:
Drugi zvucnik - Isophon Type P 130, 19/8


Задњи број говори да је 8 ома.
Батерија 1,5В на контакте звучника, ако мембрана изађе када спојиш батерију контакт који је повезан на + батерије је + звучника!



Послато са M2006C3MNG помоћу Тапатока
 

 

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Nixie said:

1,5 v i jači đozluci, to je rešenje. :D

Ja inače uobičajeno koristim nešto drugo za to, ARTA, koja mi odmah da i polaritet / vrh impulsa okrenut prema gore plus, ako je dole minus / 😀. Međutim, u zadnjih par godina pošto smo malo više radili na filterima i svakih toliko je nešto menjano pa se poskidaju sve žice, dolazilo je i do grešaka sa okretanjem faze ......sve dok Mauricijus nije doneo dve debele baterije spojene u seriju 😂.

  A ja sam iz zezanja na štampi skretnice napisao  Danger polarity 😀

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...