Jump to content


Koje pojačalo za Canton Karat M40 DC


bvucic

Recommended Posts

Zdravo, od skora udomljeni Canton Karat M40 DC, i trenutno se slušaju sa rotelom ra01, izvor je zvučna EMU0404 sa kimber PBJ i zvučni kabli Triangle TC4250 . Zvuk ni prijatan ni otvoren nekako ima novih detalja koji se čuju ali...  Pre je tu bio wharfedale diamod 10.1 i imao je više života bolju, pozornicu, manje basa ali uvlačio je u muziku. Canton je bio proban i sa Harmanom HK6150 ali je basa bilo na kile gde je sve mazao i to je bilo ne slušljivo.

Zna li neko ili ...  koja je sinergija ampova za Canton ili da je imao prilike slušati ove kutije na nekom ampu i da da preporuku  kuda dalje?

Pozdrav

Link to comment
Share on other sites

Ja sam slušao M80DC, sa tim istim visokotoncem. Tu sa visokim i srednjim nešto debelo nije bilo u redu, a deluje mi da su isti visokotonci i na M40DC. Mislim čak da su isti i midbasovi na oba zvučnika, samo M80DC ima još jedan bas od 8 inča. Ne mogu nigde da nađem snimak frekventnog opsega,. To bi bilo poželjno uraditi pre traženja sinergije sa nekim pojačalom, možda je i nema.

 

Link to comment
Share on other sites

Ove što sam slušao, M80DC, nisu sigurno bili čačkani i čuli su se visokotonci, ali jedva. Zvučali su neprirodno, skoro ništa na visokim, a srednji ko prst u oko. Da li su propali neki kondenzatori ili se stegao ferofluid ili nešto treće,  pitaj boga. Čovek nije hteo tada ništa da radi, čak ni neko merenje da uradimo, ne znam šta je sa tim bilo dalje.

Link to comment
Share on other sites

Mogu da primetim da je položaj zvučnika katastrofalan. Samo bez ljutnje molim, termin je potpuno primeren situaciji. :plakanje

Ovakav položaj potencira bas preko svake mere i ukida dubinu zvučne slike.  A paralelno usmeravanje  ti ukida dobar deo visokih. Zadnji bassreflex otvor + zvučnici u ćošku = katastrofa.

Zvučnike treba izvući napred, odmaći od bočnih zidova i zaokrenuti ka mestu slušanja. Probaj prvo to, možda tada i zazvuče pristojno. Ovakav položaj je možda moguć za neke malecke zvučnike bez basa, ali i njih treba zaokrenuti ka mestu slušanja i postaviti na stalke.

Ako novi razmeštaj nije moguć zbog ograničenog prostora, ja bih ti savetovao koncepciju minimonitori+aktivni SUB. Minimonitori na stalcima obavezno i izvučeni napred koliko god je to moguće. Time se dobja čistiji bas i dubina zvučne slike, a bas se podesi po želji na SUB.

Pod ispred zvučnika treba da ima makar malo dampinga, tepih neki.

71703542_2402568973334553_7429465318025592832_n.jpg

Link to comment
Share on other sites

Zatvaranjem bass reflex otvora neće popraviti ono čega u startu nema, odnosno ima, ali ne valja.

Kutije su verovatno, “odsvirale” svoje, ja bih ih svakako dao nekom ko zna znanje da ih pretrese, ne mora da znači da su otvarane i čačkane, možda ih je neko “panjio” preko svake mere ili što napisa Nixie, su jednostavno dotrajali elektroliti u skretnici i/ili se ferofluid stegao, može svašta da bude.

Ja sam svojevremeno kupio Jamo kutije iz njihove najbolje serije od “poštenog” prodavca koji je prećutao činjenicu da su odvrtane preko svake mere, pa su se navoji na midbass-u toliko grejali da su spalili centrator i pletenice. Spasio me kolega koji mi je pomogao da nabavim jedan originalni midbass (drugi je preživeo) i Napijalo koji je uspeo da sve to sklopi kako treba. A nisu se u startu čule kako ne treba na prvo slušanje, tek sam posle par meseci ukapirao da nešto ne valja i odneo ih “na kanal”.

Link to comment
Share on other sites

Problem sa zatvaranjem bassreflex otvora je u tome što, ako je zapremina kutije optimizovana (recimo da jeste) za bassreflex, onda ona obično nije optimalna za kompresiju (prevelika je) pa zvuči bezveze, mlitavo. To naravno zavisi puno od TS parametara drivera, nekad može da uspe, nekad ne. Najjednostavnije je isprobati.

Link to comment
Share on other sites

Tepih stiže danas a što se pomeranja tiče probaću ta igranka mi je poznata sa Wharfedalom koji je bio na istom mestu samo treba naći vremena.

Isprva Cantoni su bili na drugoj strani sobe poprilično od zadnjeg zida i nesimetrično  te tu basa nije bilo sa Rotelom i što je čudno bilo da kad  test zvuk se pusti i to  gde  zvuk treba da putuje od poda do plafona on krene od poda i ide do sredine po visini pa umesto na gore on ode u levo ??? Ovo sam mislio da će se popraviti ali mislim da nije nisam stigao da proverim.

Link to comment
Share on other sites

...nesto sa dostakvelitetnih i pravih wata....brat od tetke je imao canton carat m60 i vozio ih sa preradjenim quad-om 405.2,preamp je bila neka lampa u diy izvedbi,i to je sviralo u prostoriji sa oko 35 kvadrata, sound odlican!!!

elem, drugar ima iste takve i gazi ih sa nekim solaja ampom,male snage,nesto oko3wata ako secam dobro, sound isto prihvatljiv.

Link to comment
Share on other sites

Stavljen tepih, kutije su pomerene unapred vrlo malo 3 do 4 cm i zaokrenute i poboljšanja ima . Pozornica je tačnija ima visine i dubine, bubanj sa test diska Chesky je odličan, visoki su sada odlični, srednji dobili detalje ali još tu malo fali definicije  i separacije instrumenata, e dok bas jeste bolji   ali  nema dobre definicije mumla i dalje ali mnogo manje. Opseg otprilike od 80 Hz pa na dole je problematičan  hoće da prekrije , što mislim da je pozicija  i sama soba u pitanju, tako da će još biti eksperimentisanja sa pozicijom kutija.

Sinoć je klinac podivljao sa GNR welcome to the jungle pustio je jedno 50 puta i poprilično otpanjio, rotel je bio na  12h i lepo se zagrejao gornji lim skoro da je bio vruć na dodir. Canton je sve to trpeo i nije popuštao zvučna slika se nije raspala ni u jednom trenutku. Sve  u svemu što bi rekao Bata Stojković "Ljudi pa ovo i nije tako loše"

Link to comment
Share on other sites

3 sati ranije, bvucic said:

Opseg otprilike od 80 Hz pa na dole je problematičan

Odmiči od zidova što više. Kako si sam primetio, nekad je i nekoliko cm tamo-vamo značajno. Pogotovu ovde gde imaš blizu zvučnika dva zida, bočni i zadnji. Ako pojačalo ima tonske kontrole, smanji bas malo. Ako zadržiš kutije, zamena kondenzatora u skretnici i internog ožičenja može biti isto lep dobitak u kvalitetu.

Link to comment
Share on other sites

Ako mozes taj radni sto na levi zid dobices mogucnost sa pomeris zvucnike dalje od bocnih zidova, a bilo bi dobro dodatno i od zida iza njih. Dodatno ti polica stvara bass boom jer je kao rezonatorska kutija. Neka bez zadnje strane prozracnija bi popravila stvar, a ne mora da kosta bubreg. Ako ispod zvucnika nemas obavezno stavi spajkove i podloske one dodatno "učvrscuju" bass. Delomicno zatvaranje basrefleksa takodje moze da pomogne...bilo je vec na nasem forumu ideja sa snopom slamcica za sok ali i dosta je proizvodjaca isporucivalo sundjere za BR otvor. Od svega pomenutog odmicanje od zidova u slobodan prostor najbolje radi, time se dobija i bolja scena...nije samo u bass podrucju benefit, biće sve bolje.

Link to comment
Share on other sites

Bas nije ravnomeran u sobi, sto je normalno. Na nekom mestu ga ima premalo, negde previse.

Potrebno je menjati poziciju zvucnika i mesta slusanja, ali tako da se uvek odrzi jednakostranican trougao menju njima.  

Procitaj malo o Speaker-Boundary Interference na netu. 

Na kraju, mozda zvucnik ima malo jaci mid bass namerno, pa nisi navikao. Ko zna, nema objavljenog merenja tog zvucnika... 

Ne postoji neka magicna sinergija izmedju pojacala i zvucnika, osim da pojacalo ima dovoljno snage i da je stabilno na nizim impedansama. Taj rotel je 99% ok i sasvim dovoljan, ali ja preferiram pojacalo sa malo vise snage. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...