Jump to content


Server za muziku


Klops

Recommended Posts

Pozdrav...
Trenutno, moja kolekcija muzike se nalazi na PC.Jedan poseban hard disk na racunaru na kojem je moja audio kolekcija (visoke rezolucije) .Koristim Yamahu Network Reciever  R-N602 koja je spojana sa ruterom, kablom.Iako ima opcija i za Wifi koristim , naravno, zicanu mrezu.Server "glumi" na PC WM player i preko njega strimujem muziku, dakle, sherovan je taj disk sa muzikom preko WMP-a..Sve radi vrlo vrlo dobro.Kontrolisem sve sa aplikacijom MusicCast.Fajlovi su uglavnom visokorezolutni FLAC-ovi.Sve slike albuma , sve pjesme, sve ok radi, brzo i fluidno.
Iako sam pasionirani slusalac radija (najvise vremena provodim na RAdio Paradise i JBR2 ) naravno, ponekad ipak zavirim malo i u svoju kolekciju.

E sad...kada pristupam serveru, tj mom PC normalno je da mora biti upaljen.Racunar kod mene cesto radi mada , eto postoji trenutak i kad nije upaljen a ja bi da pristupim svojoj kolekciji pa ga moram paliti.Nista to nije strasno ni posebno tesko.Iskreno da kazem, jeza me hvatala da se bavim sad NAS-ovima pa da imam jos jedan uredjaj , kad moj jako dobar i snazan PC ( koji btw sluzi za video i audio obradu, tako da je prilcno jaka masina i nove je generacije, sa poprilicno rama i sto je najbitnije, veoma je tih jer sam posebnu paznju obratio na komponente kod slaganja istog )) moze da odradi taj posao "magacina" muzike.. itd itd....
Ali..neki dan naleteh na ovo cudo...

https://www.amazon.co.uk/WD-TB-Cloud-Home-Personal/dp/B074DXNT7T

Evo sa Amazona, nema veze, mozete proguglati i pogledati na jutjub..Jako sam se zapalio.Za relativno male pare, ne samo da bih rijesio pitanje magacina za muziku, nego i mog licnog clouda koji mi inace treba za pristup podacima, sherovanja linkova itd zbog posla a ujedno, posto vidim od softvera na njemu ima i PLex, da ga lijepo iskoristim i za mjuzik magacin...E sad, pitanjce..
Jel ima ko iskustva sa ovim?  Kako radi? Da li je tih itd itd :)..Svaka info je dobro dosla...Lijepo mi izgleda i sto je bitno, nije prevelik.A gdje god da ga stavim , ne treba da ga krijem kao neku skalameriju .Prijatnog je izgleda i ne kosta mnogo.Ima od 2, 4 ...mislim do 16 TB...ovaj od 4 sasvim dovoljan.
A mozemo da pokrenemo temu , kako vi strimate svoju muzicku kolkekciju, mozda mi date bolju ideju.Za sad sam zagrijan za ovo.Dvije buve jednim kroseom :)

Link to comment
Share on other sites

Pa ja sam ti napisao, loš hardver i još lošiji softver.

Uređaj je samo na papiru server, u praksi je nešto na šta ćeš baciti pare i dobićeš poluproizvod koji ne samo da ne radi kako piše da radi, već i kad radi, spor je i nepraktičan za rad.

Ako hoćeš ljudski server za muziku, uzmi bilo koji Synology/QNAP NAS.

Ako hoćeš da ga koristiš i za nešto više od toga, biraš model na osnovu toga šta je to više. 
 

Ukratko, Intel x86 Synology/QNAP NAS i nema glava da te boli, radiće sve što poželiš, brzo i efikasno.

Link to comment
Share on other sites

Hvala na odgovoru..Slazem se ja za Synology...ali cjenovna razlika je velika u odnosu na ovaj WD cloud, pa sva ova pitanja sam postavio u tom svjetlu.NA amazonu ima par stotina review-a od jedne zvejzdice i pljuvanja do 5 i hvalospjeva.Svako to vidi i koristi na svoj nacin....i svako ima svoju viziju.Lako je meni pregledati sve jutjub klipove i citati sve kometare.Mene interesuje iz prve ruke, ko je bas koristio da pruzi svoja zapazanja......U svakom slucaju, hvala

Link to comment
Share on other sites

Opcija koja ti neće previše opteretiti džep jeste nešto što se vika 'BanaNAS'. Bazira se na varijaciji Pi uređaja (BananaPi/PRO) i Open Media Vault besplatnom media serveru. BananaPi je interesantan jer ima SATA priključak za HDD. OMV server se instalira na SD kartici. Ima više sajtova i foruma, mislim da je sve sažvakano na 'LeMaker Technology' sajtu, 'Wiki' sekcija za početak.

Link to comment
Share on other sites

OMV je odličan za nekoga ko barata sa osnovama Linuxa, za laike može da postane noćna mora.

Osim toga, važna je i dostupnost aplikacija koje su potrebne, kao i upotrebljivost istih, jer server sam po sebi, osim ako se ne koristi isključivo kao file server, je vredan onoliko koliko ima aplikacija i koliko one dobro rade, i koliko su “user friendly”.

Da ne budem pogrešno shvaćen, OMV je odličan za onoliko koliko košta (besplatan), razvija se godinama i unapređuje non-stop, ali i dalje nije “for dummies”, kao što jesu komercijalna rešenja u okviru QNAP/Synology.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...