Jump to content


AVR se stavlja u protected mode i neće da se upali. Ima li majstora u Beogradu za ovako nešto?


milos

Recommended Posts

Denon AVR-X1200W kupljen polovan, kod mene od 2018. godine, model je iz 2016. godine valjda.

Slušao sam prepodne muziku i sve je bilo ok. Poslepodne upalim da opet nešto slušam kad ono neće, krene da se pali normalno ali u trenutku kada treba da pusti snagu kroz zvučnike ugasi se i krene da trepće crveno svetlo za napon. Probao sam sve sugestije sa interneta da sve iskopčam i resetujem uređaj ali nije urodilo plodom. Pretražujući dalje sam saznao da je ovo dosta čest problem kod Denona i da je u većini slučajeva problem što je crkao neki mosfet tranzistor ili neki rezistor na jednom ili više od 7 izlaznih kanala i zato se AVR ugasi da ne bi došlo do daljeg oštećena. Vizuelnom inspekcijom unutrašnjosti AVR-a nisam primetio ništa čudno.

Potreban mi je neki majstor u Beogradu (NBG najbolje) koji se razume i može da pogleda i utvrdi tačno šta je kvar i eventualno ako je isplativo da zameni šta treba da se zameni, nešto mi se trenutno ne kupuje novi AVR.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Čisto da javim šta je bilo za buduće koji nalete na ovu temu u potrazi za rešenjem za sličan problem. Odneo kod majstora, zamenio je ovaj IC što je pomenuo slip.rs (hvala!) ali opet nije radio, onda je na  izlaznim kanalima preletovao sve kontakte mosfeta i tu je proradio. Ceh 3000din

Link to comment
Share on other sites

Popuštanje lemnih spojeva je da kažem uobičajena stvar, dosta zavisi i od mehaničkog izvođenja. Ako se tako izvede da se stvara naprezanje lemnih mesta iz bilo kog razloga (mehaničkog, termičkog) desiće se kad tad. Druga stvar je kvalitet izvođenje spoja, čoistoća površina, kvalitet tinola i fluksa, kontrola temperature pri lemljenju itd. Neke galvanske prevlake na PCB (zlato) znaju isto da umanje dugotrajnost spoja. Bezolovni tinol je isto mnogo nezgodniji za rad od olovnog.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, milos said:

Odneo kod majstora, zamenio je ovaj IC ali opet nije radio, onda je na  izlaznim kanalima preletovao sve kontakte mosfeta i tu je proradio.

Наравно да није био у питању 7812, мада и то на излазним транзисторима...... Мислим да је пре нешто на напонским појачавачима било нешто.

Link to comment
Share on other sites

Čim se pojavi malo veći DC offset, zaštita isključuje zvučnike. Na onom malom Sony pojačalcu, problem je bio konektor između driverske i glavne PCB i njegovi zalemljeni (i obrušeni) spojevi na glavnoj PCB. Čim sam ga zamenuo, odmah je sve proradilo. Tu je bilo jedno 0,5mm lema po visini nakon brušenja. Čudi me da je izdržalo tolike decenije.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...