Jump to content


Kupovina monitora


Pera90

Recommended Posts

9 sati ranije, Pera90 said:

Planiram da kupim ovaj monitor, pa me zanimaju vasa misljenja.
https://www.emmi.rs/monitor-dell-s2422hg-24-165-hz-freesync.html

Taj VA panel je super ako će se konzumirati multimedija u vidu filmova i serija puno. Visok nativni kontrast je za to pun pogodak.

Ako je u pitanju neka vrsta grafičkog rada, IPS će ipak pružiti vernije boje i stabilnije sa različitim uglovima gledanja. A prednost je i što IPS ekrani te kategorije uglavnom nisu zakrivljeni. Barem po meni za 24" nema smisla to zakrivljenje.

Za gejming je IPS takođe bolje rešenje jer i kada nose isti broj Hz, moderan brzi IPS ima realno brže piksele i gotovo nepostojeći ghosting i smearing. VA panel koliko god da je deklarisan na papiru, ima pomalo black smearinga kada se rotira kamera. Primer: gledaš u igri u zvezdano nebo... mrdneš kameru levo desno, a zvezde osetno potamne, one manje čak potpuno nestanu, čim zaustaviš kameru one se vrate. To je zato što se odziv piksela deklariše merenjem promene grey to grey, gde VA može da bude jednako brz kao IPS. Ali black to white i white to black promene radi osetno sporije, i zato na kontrastnim scenama kao što je zvezdano nebo guta detalje u pokretu. Meni npr. ovo ne smeta previše ali znam gejmere koji šize od black smearinga. 

. . .

Konkretno, ona preporuka kolege JTGTS za Gigabyte M27Q-EK je odlična. Vrhunski IPS panel poslednje generacije, brz, odličnih boja, odlično odrađen overdrive, nisam primetio da se iko žalio na isijavanje i probijanje osvetljenja. Znači top ekeran. Od 24-ki obratiti pažnju na Gigabyte G24F, jednako kvalitetan monitor samo manje dijagonale, rezolucije i cene. 

Link to comment
Share on other sites

Zato ga upitah cim se bavi....Manje vise sto je napisao u svom postu Aibo je dobar okvir u kojem se mozes kretati...

Ali za mene (i vidim jos neke ) samo Dell...Dell i samo Dell,  nesto iz viseg Pro razreda..Jesu skuplji, ne pretjerano ali su stvarno neuporedivi sa nekim drugima u svojim klasama..Godinama ih korisitim, samo sam vremenom povecavao dijagonalu...Dobro, ja radim dosta video editinga, animacije i grafike pa znam da su primjereniji za to nego za neki gejming.Nisam neki igrac ali imam pasiju (doduse sad rijetko zbog nedostatka vremena ) za driving simulatorima.Moze i to biti neki gejming i mogu reci da se i tu pokazuju vrhunski, bez ikakvih , barem meni, primjetnih problema.
Dakle, Dell.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...