Jump to content


Vintage HiFi mit/legenda ili put ka razvodu braka


montenegrino

Recommended Posts

  • Replies 71
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

On 19.2.2022. at 10:30, montenegrino said:


Možda nisam baš najbolje nazvao temu,a želim da čujem mišljenja iskusnijih od mene kada je u pitanju vintage. Naime ovih dana sam u dilemi da li da nastavim da razmišljam u pravcu vintage uređaja ili da jednostavno tu ideju odbacim. Čitao sam dosta postova po forumima o zvuku koji ti uređaji daju, i zaljubio se u izgled, pogotovo pojedinih risivera. Rodila mi se želja da i ja imam jedan takav uređaj u posjedu. Naišao sam na oglas risivera Sony STR6046, po opisu prodavca u izvanrednom radnom i estetskom stanju, cijena 160 eura. Navodno je kod njega duži niz godina u upotrebi. Ovaj model mi je posebno zanimljiv jer ima preout/main in sa sklopkom, ne moraju se stavljati džamperi,a ja bi ga uklopio uz Marantz NR1504 koji ima preout za frontove. Sad, namjera posta nije da diskutujemo o konkretno ovom modelu, već, u tom kontekstu, generalno koliko je ulazak u svijet vintage HiFi igranka, pogotovo za nekog ko nema nikakvog iskustva sa elektronikom, niti želje da se juri sa majstorima, a volio bi da uživa u dobrom zvuku i vizuelnom efektu. Da li je neminovno da se ovakvi uređaji čak i ako su u izvrsnom stanju, u bliskoj budućnosti moraju podvrgnuti osvježavanju elektronskih komponenti? Za konkretno pomenuti model prodavac kaže da nije otvaran, što može biti prednost, ali i bojazan da ubrzo slijedi, kako rekoh, igrankaemoji3.png
Evo i linka
https://www.facebook.com/groups/1445131562351294/permalink/1790615961136184/
 
Sent from my DN2103 using Tapatalk
 
 
 

Ne pocinjati. Kupiti novo i da vas ne boli glava.

Druzenje sa otpadom zahteva:

- osnovno poznavanje elektronike da bi se oprema drzala u kakvom takvom radnom stanju. Zvuk zavisi od slucaja do slucaja, dotrajali kondenzatori, upitni tranzistori i otpornici, rastelovani uredjaji.

- ako vec pocinjete sa zabavom, sledece- nije svaki uredjaj zahvalan i isplativ za restauraciju. Za neke se ovo isplati jer su dobro postavljeni s tehnicke strane, vecina ne. Do danas je vreme iscistilo djubre od bisera i cene na trzistu su shodno tome. Nema vise jeftinih a dobrih oldtimer-a. Sta vise, ako samo stoji vintage, cene su blesave bez obzira da li je uredjaj zasluzuje.

-problem delova - mnogi delovi vise ne postoje, NOS varijante su vrlo cesto lose kopije. Drugo, opet je NOS isto toliko star kao i deo u vasem uredjaju. 

-problem nabavke delova. Gde naci sve sto ste pozeleli na jednom mestu. Meni je izvor USA, jer je u EU nemoguce naci sve na jednom mestu bez davanja malog bogatstva na postarine, narucivanjem delova na par strana. 

-dobri delovi nisu jeftini i racunica zna da postane vrlo upitna (kupovina kvalitetne starudije + nabavka delova).

-gomila slobodnog vremena koja vam je potrebna na sredjivanje uredjaja.

-delovi iz 70-ih / 80-ih su uglavnom inferiorni delovima koji se nadju danas. 

-stepen do kojeg zelite da radite restauraciju, sto je opseznija to je i rezultat bolji. Primer, sredjivao sam pre izvesnog vremena 2 pojacala, jedno meni a jedno sinu. Kod mene su ostale manje vise samo stampane ploce , napajanje i kutija iste, kod sina je samo recap uradjen. Razlika u krajnjem rezultatu je vise nego ocigledna.

 

Iako je lepo videti nešto 45g staro da i danas radi. 

678873B7-DEA4-41FE-9CC7-C41CEB63F725.jpeg

Link to comment
Share on other sites

On 2.3.2022. at 10:04, Operater said:

covece
kad je nesto ovako lepo, samo gledanje u njega je uzivanje...

Slažem se. Izgled ove starudije je valjda jedino sto me i drži u ovim vodama. Jednostavno obožavam izgled uredjaja iz 70 / 80-tih godina. Imam i nešto novijih uredjaja, digitalija, medjutim ne privlače mi pažnju. 

Link to comment
Share on other sites

Vintage zvuk mnogo mi je drazi od nove opreme , danasnja pojacala su za mene sterilna bez duse , slusanje je ograniceno zbog zamora , moja dva marantz risivera 2230 i 2235b uz odgovarajuce zvucnike zvuce bujno , melodicno , toplo i dalje sa puno detalja , mozes slusati ceo dan a da se ne zamoris sto je za mene mnogo vazno , za moje uvo i izgled uvek pre vintage oprema marantz ili sansui  nego nova pojacala

Link to comment
Share on other sites

43 minuta ranije, Darko C said:

Vintage zvuk mnogo mi je drazi od nove opreme , danasnja pojacala su za mene sterilna bez duse , slusanje je ograniceno zbog zamora , moja dva marantz risivera 2230 i 2235b uz odgovarajuce zvucnike zvuce bujno , melodicno , toplo i dalje sa puno detalja , mozes slusati ceo dan a da se ne zamoris sto je za mene mnogo vazno , za moje uvo i izgled uvek pre vintage oprema marantz ili sansui  nego nova pojacala

samo da potvrdim tvoje...
imao sam Pioneer vsx812 a imam i sx750
ok, nisu isti tip uredjaja, ali, 812-ca je imamla dobar zvuk, sve kako treba... ali nije pruzala tu toplinu i lezernost koju ima 750. Na duze slusanje, 750-cu ugasim na kraju dana sa zadovoljstvom kako sam sebi pruzio lep dan uzivajuci u zvuku (makar celog dana se vrteo Radio Beograd). 812 opet, ta preciznost, vise sam joj davao da "prenosi" koncerte simfonijskih orkestarta i sl. 812 je na kraju produzila svoj vek na nekom drugom mestu... 750 je kod mene i ceka servis... 

i da, samo kod uredjaja iz 70-tih, par stvari
1. Power on/off - stvarno imam utisak da je POWER ON/OFF (utisak moci :) )
2. Volume - predivan "otpor" prilikom njegovog koriscenja (ne znam kako su ovo tehnicki postizali, to sam nalaziio na potovima iz jako starih televizora)
3. Tuneri - pretraga stanica sa onim "zamajcem"
4. prilazak uredjaju, paljenje, tiho svetljenje... cak i kad su utisani a rade, tj samo svetle, odaju utisak "ja sam tu", utisak licnosti i toplote :) 

ove stvari nisu doprinosile u zvuku, ali lepota koriscenja... priceles... (za sve ostalo tu je masterCard...) 

e zbog toga ja volim "matore" uredjaje :)

Link to comment
Share on other sites

10 sati ranije, giZ_Mo said:

То једино ал' су канте не опеване за ове модерне уређаје.

Verovatno, kao sto rekoh igrajući se sa starim/ modernim delovima, kvalitet je daleko na strani ovih zadnjih. Medjutim, moderni uredjaji me ne interesuju, osim gde ne ide drugačije (sacd & network streamer). Ja sam našao neki svoj svet u restauriranim starudijama - daju mi zvuk koji mi odgovara sa dizajnom koji volim. Ko voli nove uredjaje razumem i poštujem. Svako ima neku svoju zabavu u ovom. I na kraju - u muzici se može i uživati i kada dolazi sa tranzistora. 

Link to comment
Share on other sites

Konbinacija marantz 2230 i Wharfedale Linton 85th ubija kako zvuci ,  jednostavno ne mogu da ugasim
Da čuješ kako Linton zvuči sa "novotarijom" Nad M33, siguran sam da bi oglasio dedu Marantza. Istina soba je profi tretirana...

Послато са SM-G960F помоћу Тапатока



Link to comment
Share on other sites

Pozdrav svima. Ova zanimljiva tema i dosadna nedjelja su me potakli da se registriram i napišem koju.

Autoru teme: ukoliko te uistinu privlači da posjeduješ uređaj iz sedamdesetih, nema nekih velikih razloga protiv. Dobro pregledati uređaj prije kupovine i uvjeriti se da kupuješ ispravno. Vrlo je velika vjerojatnost da kupuješ uređaj koji ne zvuči onako kako je zvučao kad je bio nov, ali vjerujem da ti je bitniji dojam svih doživljaja koje takav uređaj stvara. Ovdje je netko lijepo napisao da takvi uređaji stvaraju poseban osjećaj kad okrećeš potove, pritišćeš tipke i nisu toliko neprimjetni u prostoriji.

Zvuk im svakako nije analitičan kao kod modernijih uređaja ali zato nije ni naporan za duga slušanja. Nije bitna preciznost i točnost koliko atmosfera i emocije koje su produkt tog uređaja.

Cijenu neću komentirati jer € nema istu vrijednost u svim područjima kao što nema jednaku vrijednost u svim rukama.

Jednako tako, bitno je stanje uređaja pa je besmisleno govoriti da je to puno ili malo za takav receiver. Cijena je tu negdje - realna. Uvijek sam se vodio da bar taj hi-fi nije nadmetanje ili neka vrsta takmičenja, nego traženje nečega što isključivo ti želiš ne nešto što je želja drugih.

I sam sam unatrag nekoliko godina poželio imati stariji uređaj iz sedamdesetih i priuštio si prekrasnog pioneera iz sedamdesetih. Pa su slijedili i zvučnici iz sedamdesetih i to sve skupa zvuči puno drukčije od modernog sustava. I na kraju krajeva, stariji receiveri jesu inferiorniji u kvaliteti, pouzdanosti, preciznosti i još mnogočemu, ali ipak ima razlog zašto radije vidim gornji uređaj nego donji.

 

pioneersx980.preview.jpg

 

sc-1224-main1.png

 

 

Link to comment
Share on other sites

Vrhunski uređaj je vrhunski uređaj, bilo da je iz 70-tih, 80-tih ili iz 21 veka. 

Svakako je Pioneer SX-980 zvučno neuporediv sa nekim modernim AVR risiverom srednje klase, pogotovo kao stereo sistem.

Ako ništa drugo uračunajte inflaciju za 40-tak godina i videćete koliko bi danas koštao isti. Sa druge strane tehnologija je omogućila jeftinije komponente.

Da bi taj Pioneer prosvirao kako treba uz nadu da neće biti problema sa mehaničkim komponentama, potrebno je uložiti solidnu količinu novca. Sa druge strane, mnogi vlasnici vintage uređaja su se žalili da je nakon toga njihov miljenik izgubio toplinu u zvuku (čitaj deformaciju zvuka), jer svi znamo da je zvuk subjektivni doživljaj i kao takav se razlikuje od pojedinca do pojedinca.

Nisam nikada bio u mogućnsoti da sebi priuštim Hi-End uređaj (pritom mislim da su ulaganja za nove uređaje preko 2.000EUR-a pojedinačno za svaki besmislena i da su pomaci nakon toga minimalni i neisplativi), ali slobodno mogu da kažem da kada se kupuju vintage uređaji treba kupovati modele iz više klase. Imao sam Sansui G-7700 i Onkyo TX 4500 i to su bili stvarno sjajni uređaji, ali su zahtevali ozbiljan refresh. Sada mi je krivo što sam ih pre 5 godina prodao za smešne pare uzimajući u obzir za koliko se sada prodaju, mada realno ne vrede tih para, pogotovo ako nisu sređeni. 

Kupovina vintage uređaja za moju generaciju predstavlja jedan vid nostalgije, podsećanje na teenage vreme i nešto što možda tada nismo mogli priuštiti iz više razloga. Ja sam sebi, tj svom potomku, nabavio ovog mini lepotana, koji sada krasi njegovu sobu sa Technics SL5 gramofonom i siguran sam da ni supruga ne bi dozvolila da ga stavim na oglas ni za kakve pare, a kamoli one koje bih mogao da dobijem za njega.  

Philips.jpg

Link to comment
Share on other sites

On 6.3.2022. at 18:13, Cortez said:

....

I sam sam unatrag nekoliko godina poželio imati stariji uređaj iz sedamdesetih i priuštio si prekrasnog pioneera iz sedamdesetih. Pa su slijedili i zvučnici iz sedamdesetih i to sve skupa zvuči puno drukčije od modernog sustava. I na kraju krajeva, stariji receiveri jesu inferiorniji u kvaliteti, pouzdanosti, preciznosti i još mnogočemu, ali ipak ima razlog zašto radije vidim gornji uređaj nego donji.

...

 

situacija kod mene

ovog "matorog" je zadovljstvo dirati, cackati... 

sx750.jpg

pioneer-vsx-d712-3-full.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...