Jump to content


Vintage HiFi mit/legenda ili put ka razvodu braka


montenegrino

Recommended Posts


Možda nisam baš najbolje nazvao temu,a želim da čujem mišljenja iskusnijih od mene kada je u pitanju vintage. Naime ovih dana sam u dilemi da li da nastavim da razmišljam u pravcu vintage uređaja ili da jednostavno tu ideju odbacim. Čitao sam dosta postova po forumima o zvuku koji ti uređaji daju, i zaljubio se u izgled, pogotovo pojedinih risivera. Rodila mi se želja da i ja imam jedan takav uređaj u posjedu. Naišao sam na oglas risivera Sony STR6046, po opisu prodavca u izvanrednom radnom i estetskom stanju, cijena 160 eura. Navodno je kod njega duži niz godina u upotrebi. Ovaj model mi je posebno zanimljiv jer ima preout/main in sa sklopkom, ne moraju se stavljati džamperi,a ja bi ga uklopio uz Marantz NR1504 koji ima preout za frontove. Sad, namjera posta nije da diskutujemo o konkretno ovom modelu, već, u tom kontekstu, generalno koliko je ulazak u svijet vintage HiFi igranka, pogotovo za nekog ko nema nikakvog iskustva sa elektronikom, niti želje da se juri sa majstorima, a volio bi da uživa u dobrom zvuku i vizuelnom efektu. Da li je neminovno da se ovakvi uređaji čak i ako su u izvrsnom stanju, u bliskoj budućnosti moraju podvrgnuti osvježavanju elektronskih komponenti? Za konkretno pomenuti model prodavac kaže da nije otvaran, što može biti prednost, ali i bojazan da ubrzo slijedi, kako rekoh, igranka
Evo i linka
https://www.facebook.com/groups/1445131562351294/permalink/1790615961136184/
 
Sent from my DN2103 using Tapatalk
 
 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 71
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

@montenegrino skoro sve si već sam rekao. Kod tako starih uređaja velika je verovatnoća kvara. I mogućnost da nema određenih specifičnih delova i da je popravka nemoguća. Pa ako ne voliš sa majstorima da se družiš i plaćaš popravke, preskoči.

A i za taj "vintage" zvuk nisam nešto ubeđen da je prava stvar. Uglavnom se ljudima sviđa taj neki starinski izgled. Ili želja da imaju nešto što nekad davno nisu mogli priuštiti. U ta vremena ovde je bio vrlo ograničen uvoz, visoke carine, pa su te stvari bile užasno skupe za prosečnog audiofila ondašnjeg.

To je jedan od razloga što poneki od nas ljubitelja muzike krenuše u DIY vode tada, i još smo tu negde, kako ko.

Link to comment
Share on other sites

I sta bi ti dobio kada ga povezes sa AVR?
Dobio bi to da kada gledam filmove i zelim da zvuk ide preko avr, ne moram prebacivati zvucnicke kablove iz stereo risivera u avr i obrnuto. Naravno za ovo moze posluziti i bilo koji stereo integralac ili risiver koji ima main in/ power direct.
Mada i prilikom postavljanja teme, bio sam blizi odluci da ne ulazim o ovu pricu, pomogli ste mi svojim komentarima i hvala svima na tome.

Sent from my DN2103 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

4 sati ranije, montenegrino said:

ovih dana sam u dilemi da li da nastavim da razmišljam u pravcu vintage uređaja ili da jednostavno tu ideju odbacim. 
 
Sent from my DN2103 using Tapatalk
 
 Imam matorog AKAI-a i mator gramofon. To mi je u B sistemu. Da,naravno da ima smisla ako to voliš. Moj omiljeni medij je radio stanica,pa se logički nameće Receiver. Ujedno volim i vinil pa nekad slušam radio a nekad ploče. Uređaji su stari pa su moģući i kvarovi. Na to se treba spremiti i imati dobrog servisera. Za svaki slučaj,tu je A sistem.
 

 

Link to comment
Share on other sites

Vintage sport je kao ljubav prema oldtimer automobilima.Volis i ne pitas koliko kosta,i ima li logike, ima li bolje ...pa naravno da ima. Kao sto ima bolji auto od jaguara iz  1959. Ja bih recimo voleo imati Marantz tjuner sa osciloskopom ...za mene je to visoki dizajn ...nekom bas nista ne znaci. Da li bi ga preplatio ako bi ga stvarno hteo ...pa naravno. Ako te to nije uhvatilo zaobidji zaobicices izvesne nevolje, ako jeste dzaba glasovi razuma te i ne zanimaju. 

st-8.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Ko ima višak para za zajebanciju, naravno da ima smisla, pogotovo ako mu je to pasija.

Ko planira da sluša muziku i uživa u zvuku, bacanje para.

I ja sam se ložio na svašta nešto, kupovao, prodavao, menjao, ali sam na kraju shvatio da je sve to nekad bilo dobro kada je pravljeno, a da je danas, čast malom broju izuzetaka, ipak prevaziđeno i suviše matoro.

Link to comment
Share on other sites

Sklopi se tu sistem za par stotina eura i itekako se uziva u zvuku, a jos vise u muzici, ne mora sve da bude hiAnd. Zapravo sam vise srecnih ljudi upoznao sa low end nego sa vrhunskim spravama. Nedavno sam sa kolegom formirao jednoj devojci sistem od 300350 eur, eh te srece ...prosecan hajfista se zadnji put obradovao tako pre 20-30g

Link to comment
Share on other sites

Perverzija brate!
Zasto ni jedan proizvodjac ne proba napraviti pojacalo/risiver u ovom retro stilu, sve drugo u kucistu moze ostati moderno. Ovo je zadovoljstvo gledati na polici, nebitno kako svira

Sent from my DN2103 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Sta znaci only pre tuner... a snaga 220w per channel?
Вероватно значи да је само преамп и тјунер опција продаје. Тај уређај је из два дела! Снагаш није на продају.

Послато са M2006C3MNG помоћу Тапатока


Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...