Jump to content


Kablovi od po 1000 eura


lucas

Recommended Posts

Mene ne fascinira cena (pre)skupih kablova, niti nečija odluka o kupovini istih, već me fascinira to, kako su audiofili iz 70ih, 80ih uspevali da uživaju u muzici sa svojim, blago rečeno jeftinim sistemima, nejakim kablovima, izgrebanim pločama, ili lošim konektorima. Gde je danas to stanje uma, šta se tu dogodilo?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 249
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

13 minuta ranije, Iron man said:

Ako kabl unosi veliku razliku u zvuk sistema, ili ga preterano poboljsava,  razmisliti o kvalitetu sistema.

(Pogotovu razmisliti o kvalitetu sistema ako door stoper popravi zvuk)

Dobar uredjaj ce dobro da svira na svakom kablu

Pogotovu mu ne treba 2 meseca da se usvira

Ja sam jednom napravio balansirani kabl. Uzeo sam kvalitetnu tanku zicu (srebro sa 1% zlata), tri komada, upleo u pletenicu i povezao sa kvalitetnim XLR konektorima. Kada stavis taj kabl, sve svira ali nema dinamike i zvuk je nekako mrtav. Prema tome, nije svaki kabl dobar.

U sustini prica sa kablovima je ta da na njima uvek imas neke gubitke. Stvar je u tome da ti gubici budu sto manji. To doduse ne zavisi samo od kabla vec i od komponenti koje povezuje. Tako da tebi cesto ne treba bolja komponenta vec upravo bolji kabl - sto se lako utvrdi prostom zamenom kabla.

Link to comment
Share on other sites

8 minuta ranije, AlexBgd said:

Mene ne fascinira cena (pre)skupih kablova, niti nečija odluka o kupovini istih, već me fascinira to, kako su audiofili iz 70ih, 80ih uspevali da uživaju u muzici sa svojim, blago rečeno jeftinim sistemima, nejakim kablovima, izgrebanim pločama, ili lošim konektorima. Gde je danas to stanje uma, šta se tu dogodilo?

Ne racunas valjda ovaj 0.000001% populacije koju cine audiofili nesto bitnom.

To sto audiofili vise ne slusaju muziku uopste nije zabrinjavajuca stvar,osim za njih.

Vecina ljudi slusa,na losim uredjajima,sa telefona,u kolima u kafani i na koncertu i sa produkcijom namenjenoj njima i perfektno je srecna sa time sto dobija.Moja decurlija imaju svako svoj streaming servis i uzivaju sa telefona...cim udju u auto prebacuju na svoj bluetooth i pustaju svoje naslusam se i Taylor Shit 😬 i wknd od cere i redhotchilipeprsa od sina...Cerka i drugarice za 16.rodjendan kupile gramofon(crosley) drugarici iz razreda da oru ploce,srece njihove ...eno ih puna berza devojcica,kupuju bas te izgrebane..super im "retro"... ja sam za novu godinu poklonio 10 ploca za start koleginoj cerki,a od drugog je dobila amp,zvucnike i gramofon... slusa se ,samo prsti!

Slusa se i kod audiofila,koji ne udju u vrzino kolo stalnih promena i vece obozavanje zvuka od muzike, ili jos gore,a cesto prisutno stalno "nezadovoljstvo".Tu onda nema pomoci ni sa sistemom od 100k...ima toga.Samo cekam da cujem da se neki 'besio o strujni zbog loseg basa 😝

Link to comment
Share on other sites

@sondek

To je to, kad te pesma nađe, nađe te i na Bluetooth zvučniku... A kad sebe siliš po stoti put na album koji ti se već smučio, ni sistem od 100K ne pomaže.

Moram reći da nisam iznad toga i da sam u prošlim godinama više puta uhvatio sebe kako čačkam sistem da bih promenom zvuka vratio više uživanja u muziku. Zato su me Tidal i Qobuz preporodili i uopšte me ne zanima koliko onih 100 diskova što imam zvuče bolje sa CD playera. Kad si klinac, društvo sa kojim visiš po ceo dan otkriva za tebe nove stvari, sada za mene to rade servisi...

A i druženja sa drugim audiofilima. Na površini možda nešto poredite, ali često se pokupi po neka nova pesma, čuje nešto pametno što u svom sistemu niste mogli iz ovog ili onog razloga, prosto stekne novo iskustvo na više frontova. A nema zamene za iskustvo.

Skoro sam sedeo sa čovekom u kafeu, prodao mu DAC. Odličan lik, normalan, veseo, baš se onako lepo ispričali. I kaže mi na kraju da smo se na forumu nekad pokačili oko kablova, a ja mu rekao da je verovatno gluv ako ne čuje razliku. Bilo me je posle sramota na svoj račun i nisam sam verovao gde sam dopustio da me rasprava odvede. Svašta sebi dozvoljavamo na internetu i fiksiramo se na pogrešne stvari.

Link to comment
Share on other sites

Koje mišljenje imate na zamenu kabla na slušalicama sa nekim high end skupim, sa cenom tog kabla koja često prevazilazi vrednost jednih boljih slušalica, a gde je fabrički kabl već kvalitetan? Šta može da se dobije imajući u vidu da se drajveri na slušalicama obično drže na žicama koje su tanke kao vlas kose?

Link to comment
Share on other sites

Pravio sam klon  Transparent Audio Reference XL  kabla. Pisao sam o tome na svajserskom vorumu.

Dva, tri egzemplara samo.

Rezultati inzanredni. Zvuk perfektan. Nisam subjektivan, jedan primerak "mog " Transparent Audio kabla je izbacio iz sistema mog prijatelja Kimber Monokl (1300 GBP).

Cena koja me je iskostala da napravim taj klon je smesna ( recimo box malbora otprilike).

Cena originalnog  Transparent Audio Reference XL je $ 12 500

Pa sad vidite s kojom marginom zarade rade proizvodjaci skupih kablova. I kolko tu ima snake oila.

 

Link to comment
Share on other sites

4 sati ranije, DejanM said:

Nixie, ovo sve sto si naveo je tacno. Samo bih dodao da ne treba zaboraviti ni cinjenicu da kabl obicno povezuje dve komponente tako da su u igri ne samo prenosne karakteristike samog kabla vec i izlazna impedansa jedne i ulazna impedansa druge komponente. Zato isti kabl moze da da drugaciji rezultat u razlicitim kombinacijama.

Međusobni uticaj impedanse zvučnika i pojačala je još veći, jer je sam slučaj teži. Al reko da ne pominjem to sad jerbo se priča o provodnicima između te dve sprave. I na kraju šta raditi? Pa ništa posebno, možeš samo da probaš jedno, drugo, treće, što većina i radi. Najviše mrzim kad mi neko donese bolju žicu, a skupu... :D

Link to comment
Share on other sites

^Сећам се те приче, послао му човек оригинал каблове на слушање а овај скидао конекторе ради клонирања кабла  … све то без да је власник скупих каблова био упознат са намером клонирача :-(

варам ли се или је тако било?

Link to comment
Share on other sites

3 minuta ranije, ab said:

^Сећам се те приче, послао му човек оригинал каблове на слушање а овај скидао конекторе ради клонирања кабла  … све то без да је власник скупих каблова био упознат са намером клонирача :-(

варам ли се или је тако било?

Lazes

Kablovi su klonirani po uputstvu sa sajta. Sto je i dokumentovano slikama 

Gotov klon je    slusno uporedjivan sa farickim Transparent  Audio kablom (slabijim modelom) par meseci nakon sto  je izradjen.

Nije bilo otvaranja  originalnog kabla 

 

Link to comment
Share on other sites

Klonovi su napravljeni po  uputstvu koje je prilozeno(sajt instructables)

Sve je dokumentovano slikama

Prvo izrada prototipa, a onda nakon uspesnog testa (na  uvo), i  izrada dva komada (i jedina dva komada) za  narucioce i finansijere. Izrada je bila drugarska,  kupljen je materijal, ja ruke nisam naplatio.   Posle izrade kablovi su preuzeti i ja sam stavio tacku na Transarent pricu sto    se tice proizvodnje. 

Nakon toga je par meseci bilo seljakanja  kablova po raznim, uglavnom skupim  sistemima sa skupim kablovima  i slusanja, testiranja i uporedjivanja.  Iskrsla je  prilika da  se  uporedi i kupovni  Transarent u koju svrhu    je i pozajmljen.

Nikakvog otvaranja kupovnog nije bilo vec samo uporedno slusanje.

Ne  znam otkud maliciozan pristup da je  kupovni kabl otvaran, bez znanja vlasnika a u svrhu kopiranja.

 

 

PS  Da se  vratimo na temu. Post  festum sam utvrdio da su svi Transarent   Audio kablovi isti sto se tice provodnika, a da je razlika  u "aktivnom delu" tj u vrednostima kalema, otpornika  i konda u onoj kutijici.

Link to comment
Share on other sites

@IronMan?
https://www.instructables.com/How-to-make-a-Transparent-Audio-Reference-XL-Speak/


image.thumb.jpeg.016a779da4bf3f1e410fe3516de83443.jpeg

btw objasnjenje kabla
btw2 - izgleda vec imam ovo u ujkinim (drugog ujke) DIY zvucnicima. covek je stvarno bio mega car 😁
btw3 - evo demistifikacije crne kutije…

——
Ok people, what some of you might not fully understand yet is what the transparent cable network is and what it does. As discussed, it is made up of 3 common electronic components; a resistor, a capacitor, and an inductor (choke). These things make up a common LCR network, which you will also find in every speaker crossover, and radio tuner. 

The electronic values of the components ( in ohms, farads, and henrys ) dictate the frequency where a choke-off (blocking of) begins, and the rate at which it happens. 

In a speaker, the Woofer, midrange and tweeter each have a different LCR network tuned to block certain frequencies from reaching the different drivers. In the case of the transparent speaker wire, this LCR network is tuned to choke/block/remove high frequency radio “noise” from the speaker cables. Because all wires ultimately act like antenna for whatever the heck electrical EMF is in the air. Cell phone, microwave oven, Walkie-talkies, TV and radio broadcast.... the ignition from a car driving by. 

And even though you don’t “hear” this radio noise, it bangs around in the wire and speaker crossovers and adds congestion to the overall music signal, making it a bit dull.

if you live some where way out in the sticks, and there is no radio frequency noise getting to your wires, then the LCR network will have nothing to filter out, and it will make no change to the overall signal. But in an urban area, there is a ton of radio noise, and the network makes a difference.

So, if you have a high resolution, audiophile stereo, and good ears, and a good recording, you will notice a lower noise floor, more dynamic range, better bass or instrument separation with A LCR network on your cables. If, on the other hand you have a cheap system and listen to poor quality recordings, the audible difference will probably not resolve itself.

And, yes you could put all 3 components in a box right at the speaker, instead of the having the choke in the middle of the 10’ wire. I imagine Transparent Audio” do that “mystery black box” in the middle of the cable to justify the absurd cost. You will notice on their website that they now also sell just the short little network for 50-100$ So you can run any wire to it and gain the benefit.

All this said, I would guess the DIY cable is probably 90% as good as the expensive cable. They do after all have precise measuring gear at their factory and can account for total cable capacitance, reluctance, resistance, reactance, yadda, yadda, yadda.... and their cable is quite fancy, but the LCR is the star of the show!

Incidently, a simple ($12 ) LCR network is also used in expensive power conditioners, but it is tuned to a much lower frequency, because Line voltage runs at only 50 or 60 HZ, and the network wants to filter out all electrical noise frequencies above that.


 

______

@Nixie može i komparativno - kablovi cene pojacala, kablovi cene polovnog automobila, kablovi cene novog automobila, kablovi cene stana.. mada zasto stati na samo jednom stanu 🤷‍♂️

Link to comment
Share on other sites

Eto taj kablić je primer igranja impedansom.  Malo začinjeno, ali  definitivno ima uticaja. I sad taj njihov kabl recimo zvuči bolje od nekog ili više njih koji su sa cenom tu oko 10k. I onda oni stave cenu 12k5. Jednostavno, a tu je i black box koji ovi drugi možda nemaju, nego su stavili Bubinga drvo ili tako nešto.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...