Jump to content


MA ASW100 aktivni SUB potrebna šema


Nixie

Recommended Posts

  • Replies 118
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Sad mu nije ništa. :D

Samo refresh, ispravno je. Da popišem kondenzatore pa u nabavku. Gađam Samwha ako mogu sve da nađem na jednom mestu da se ne šetam puno (recimo Silken), ili šta već ima od tih malo kvalitetnijih. Prečnika 25mm nema 6800uF 63V,  moraću nekako da uglavim 30x50mm Samwha 6800uF 63V kojih ima. Malo moram da šlicujem rupe na PCB, oko 2mm i proći će knap. Tako sam uradio i na onom Sony TAN15F pojačalu, isto glavni elektroliti u napajanju.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Gotovo osvežavanje, novi elektroliti, termo pasta, sve sumnjivo pregledano i zalemljeno ponovo.

Morao sam malo da šlicujem otvore na PCB i prebacim grec na drugu stranu kako bih uglavio veće kondenzatore od 10000uF 63V. Malo sam ih i zalepio Sintelanom međusobno i na PCB zbog jakih vibracija u bas kutiji.

150uF bipolarne elektrolite sam uklonio i kratko premostio plus konektore - buksne 4mm. Oni su bili vezani između prikjučaka za pojačalo i izlaza za satelite kao pasivna skretnica prvog reda koja treba da spase satelite teškog basa u 2+1 konfiguraciji. Rezne frekvencije su oko 125Hz -3db za 8oma i 250Hz -3db za 4oma. Taj koncept je teška glupost i krajnje loše bi uticao na zvuk satelita. Izmeren ESR tih bipolaraca je oko 3,4oma, ne bih to nikome savetovao da koristi tako kako je zamišljeno. 

Veliki elektroliti 6800uF su u solidnom stanju bili, njih ostavljam za probe eventualno nekih drugih uređaja. Kod ovih malih, skoro svi imaju 3-4 puta veći ESR od novih. Što se kapaciteta tiče, uglavnom su tu oko nomimalnih vrednosti u 10%, jedan komad skoro duplo većeg kapaciteta od nazivnog, a drugi 70% od nazivnog. To sve ide u kantu.

Cena svih delova sa poštarinom je oko 1950din, sve nabavljeno u Silken. Svi elektrolitski kondenzatori su Samwha 105°C , osim jednog Panasonic low ESR.

Napajanje izlaznog stepena je 2x44VDC, mirna struja oko 50mA, DC offset 150mV kad se uključi, 1mV u standby modu. DC offset sa malo šuma dolazi iz ulaznog stepena (PCB sa kontrolama i priključcima).

Zvučnik je 4oma.

20220226_160037_copy_1238x1651.jpg

20220306_134529_copy_1238x1651.jpg

20220305_192909_copy_1651x1238.jpg

20220306_145855_copy_1238x1651.jpg

Link to comment
Share on other sites

Još malo detalja. Izlazni tranzistori su bili montirani tako što je između luskuna i hladnjaka bilo malo paste, a između tranzistora i liskuna jok, samo ih pričvrljili na suvo. Pločice sam očistio dobro od starog i novog fluksa. Pošto sam sekao sunđer za dihtovanje kontrolne PCB, morao sam staviti bluetack da je ponovo zadihtujem. Da ne duva bas kroz konektore. Nisam hteo da lepim, ako bude opet moralo nekad da se skida.

2sc5200 i 2sa1943 su izlazni tranzistori. Oznake im se skoro i ne vide, ne verujem baš da su originali, ali rade pouzdano, čim su preživeli do danas. Ovo čudo se i ne greje puno kad se sluša normalnom jačinom, ima hladnjak i celu zadnju ploču od Al.

Link to comment
Share on other sites

Sebi ću SVS duzmem od barem 500-600W. Ovaj ne može da prati glavne zvučnike osim kad se tiho sluša. Nije baš skroz igračka ali nema snage za ovo.

Mnogo bolje radi nego pre. Većina tih jeftinih se može mnogo unaprediti ako znaš kako. Ja sam na ovaj utrošio 20eur i nešto rada. Moglo je tu još malo da se radi, ali nema svrhe.

Link to comment
Share on other sites

Штос је да суб прати квалитет и класу звучника а не да уназади звук. Не бацај паре, када можеш купи квалитетно.

Тај суб динаудио опет није то то.

Link to comment
Share on other sites

Drž' se firmi koja je poznata po subovima i tu je prosla sito i reseto u tome, a ne onih koja dobro udara firmarinu i ima bogato iskustvo sa jednim ili dva modela u ponudi da je upotpune i ne izgube musteriju. Dakle Rel i Svs koje audiofili sa iskustvom sirom sveta koriste u audiofilskim sistemima. Tu naravno isto placas firmarinu, ali i iskustvo. Za 35m ti je tanak budzet, malo sacekaj pa poduplaj. Sa 500 eur ako gledas polovnjake ima vec odlicnih. Konkretno isao bih na Rel od barem 10". Nista bolje od loseg suba ako hoces da upropastis sistem( imao jedan takav pre 30g) ...mslm maravno da ima, los gramofon, al' to je vec druga tema.

Link to comment
Share on other sites

Meni je ovaj zapao za oko. Praktično nemam ni mesta za nešto gabaritno veće od ovoga. Soba je 20m2, mislim da je više nego dovoljan. Suština je da kompenzujem mali nedostatak room gain-a koji je prisutan kod levog zvučnika koji je na sredini sobe, uglavnom ispod 50Hz. Desni ima dovoljno basa do nekih 35Hz, bliže je ćošku. Bassreflex cevi bih zatvorio, pa sve što glavni zvučnici tada ne mogu da odrade, prepuštam SVS-u. Dopada mi se što SUB ima ekvilajzer, i fino podešavanje faze, lakše će biti uklopiti ga u sistem. Merne opreme imam dovoljno. Sad samo treba da ga provučem nekako ispod gospođinog radara. :D

https://www.player.rs/hi-fi/zvucnici/hi-fi-subwooferi/svs-sb-2000pro-black-ash

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...