Jump to content


postena ponuda,il sta vec?


sergio025

Recommended Posts

Ima l  neko da prodaje pojacalo do 500eura cene, da nije bas iz proslog veka.Kad pogledam kp sajtu oma me uvati coronai to delta soj.sve neke budzevine sumnjivog kvaliteta i ispravnosti.dosta dugo sam u haj faju, imam Kef 103.4,volim savremen i dinamican sound sistema, ne prevelike snage.

eto,raspolozen sam za realne predloge....

Link to comment
Share on other sites

Naim Nait 5 juce kupljen.....od Gorana ,ima ga na forumu.atoll mi se dopao pogotovo kad sam video da je dual mono konstrukcije,ali se nisam usudio da kupim na nevidjeno.naim sam slusao dosta davno i ostao mi je sarenolikom secanju.

ova 5-ca od gorana je u  extra stanju, fabrika.....a zvucno mi se dopao.

mission complete!!!

Link to comment
Share on other sites

Trafo za napajanje je 125VA, tako da 2x30W RMS na 8 oma i malo više od toga (40W RMS) na 4oma je realna trajna snaga. Glasnoća zavisi i od efikasnosti zvučnika i veličine sobe.

Koliko ampera ide u zvučnike?  I  = kvadratni koren (P/R). To je u RMS amperima, a pikovi su Ip= 1,41xI (RMS). Znači za 30W na 8 oma srednja struja je oko 2A RMS, pikovi 2,8A. Za 50W na 4 oma  RMS struja je oko 3,5A i  pikovi oko 5A. To je računica za čisto otporno opterećenje. Kako zvučnik nije otpornik, nego ima kompleksnu imedansu, javljaju se još veće struje na delovima gde impedansa ima kapacitivni i induktivni deo, ali to je jalova struja. Zato su neki zvučnici  "zahtevni i teški"  jer praktično maltretiraju pojačalo.

Koliko može pojačalo da izbaci kratkotrajno preko trajne snage, a svako može dok ne kolabira napajanje ili izlazni tranzistori?  To zavisi od snage trafoa i rezerve energije u elektrolitima za napajanje. Što je kraći taj period veći je mogući pik struje, to bi se moglo utvrditi merenjem uz rizik uništenja izlaznih tranzistora ili osigurača u napajanju ako ih ima. Zato pri slušanju obratiti pažnju na to kad počnu veća izobličenja, to se pojačalo buni (ili zvučnici).

Trajna snaga je, osim napajanjem, još limitirana karakteristikama izlaznih tranzistora, a naročito njihovim hladnjacima i okolnom temperaturom.

Pošto muzika nije sinusni signal jedne fiksne frekvencije i amplitude, srednja snaga je puno manja od tih 30-40W pri slušanju.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...