Jump to content


Yamaha A-1020


DB.

Recommended Posts

  • Replies 140
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

12 sati ranije, DB. said:

Da. Cak mi je palo na pamet da dodam hladnjak na vec postojeci. Da rebro hladnjaka legne na rebro drugog. Ima tu prostora za eksperimentisanje i mastu.

Ма не чачкај ништа, засраћеш нешто па онда још десетак страна сређивања!

Link to comment
Share on other sites

Vidim neke dve varijante, koja je tvoja? Mada ni jedna nije baš zgodna za ventilator, u obe varijante bi trebalo dodati dva mala tanka ventilatora, recimo 60x60x15mm. Ima ih u varijantama 12 i 24VDC Smanjiti napon sa SMPS regulatorom. Ili ubaciti poseban malo trafo i napajanje za ventilatore sa regulacijom, LM317 pa se podesi tako da se sporo vrti i ne čuje van kutije.

Yamaha A-1020 A.jpg

Yamaha A-1020.jpg

Link to comment
Share on other sites

Znači ova donja slika. Onda ostaje kako napisah, ništa ne dodavati ili dva mini ventilatora svaki na jednu polovinu ladnjaka.

https://www.mgelectronic.rs/ventilator-12v-60x60x15-sunon

https://www.ebay.com/itm/262936677760?hash=item3d383f4d80:g:sBQAAOSww3tY74Wj&var=564896718444

Uzme se ragulator 230VAC na 15VDC i vežu na red oba vetilatora. Na 7,5V će se lepo tiho i lagano vrteti.  Ventilator se može pomoću sitnih L profila okačiti na rebra hladnjaka. Ili primeniti neki drugi način montaže.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Nixie said:

Ima vremena do leta da smisli nešto. :D

Čak i mali dodatni protok vazduha puno znači za hlađenje. 

Hvala na predlozima! A do leta, ko zna da li ce ovo pojacalo biti u A sistemu... Gornja slika je Yamaha A-1000, imao sam i nju neko vreme. Bila je 6 meseci u Bgd-u, necu reci kod koga je bila. Uglavnom kad je stigla radila je 7 dana, onda je pocela da zeza, izbacivao je relej, a nije bilo DC napona na izlazima i onda puf kroz koji dan. Iznerviran malo, kupim ovu Yamahu i prijatno se iznenadim zvukom. Dobice ona dva ventilatora, kao sto si mi predlozio, nadam se ubrzo. To mi nije strano, vec sam ugradio jedan u staro pojacao. Postavicu sliku, kad budem zavrsio. 😄

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

U TME je bio 20$, ali ih nema više, a kod nas je uvek mnogo veća cena, nema tu rešenja. Ja gde god sam menjao stare kondenzatore (koje bilo marke) i ugradio Samwha odmah je bolje zvučalo. Nisu vrh, ali su cene povoljne i veliki je izbor kod nas, tako da su za svaku preporuku. Svakako su puno bolji od jeftinih Kineskih. Samo treba obratiti pažnji kad su u napajanju, koji je ripple curent dozvoljen, i tražiti što veći. To automatski znači manji ESR, duži vek trajanja (manje interno grejanje) i bolji zvuk. I zbog trajnosti takođe po mogućstvu birati modele za 105C, i sa što većim probojnim naponom. Mogu biti i nešto većeg kapaciteta, ako je grec dovoljno jak i može izdržati povećane strujne impulse pri uključenju uređaja.  Limit je najčešće prostor za ugradnju novih kondenzatora. Znači kad nađeš neki kondenzator, odmah skidaj datasheet i gledaj šta piše za taj model, tačne dimenzije i ESR. Samwha ima sve datasheet na internetu, tako da nema problema.

Link to comment
Share on other sites

Trafo nije tako nežna sprava, ako crkne spori osigurač u primaru pri uključenju, stavi se malkice jači. Suviše kratko traje ta prelazna pojava da bi došlo do štete na trafou. Osim toga, kad imaš grec i elektrolite, tokom rada kroz trafo ne ide sinusna struja, nego gomila velikih strujnih impulsa frekvencije 100Hz u onom kratkom vremenu pri vrhu svake sinusoide kad je moguće dopunjavanje elektrolita. Primar će stradati samo termički, ako je preveliko prosečno opterećenje tokom dužeg vremena, i ako nema termički osigurač u primaru.

Link to comment
Share on other sites

Цркавају примари итекако, поготову ако се претера са количином µF у главном напајању. Решење, просто, додати софт/старт у колу примара!

Link to comment
Share on other sites

Pa nisam mislio na preterivanje,  nego može malo da se poveća (30%) bez neke štete. Soft start, pravilnije rečeno limiter struje u primaru sa tajmerom imam za torusni  trafo 650VA motan na jezgru od 800VA. Mislim da je tu stavljen otpornik 50oma 50W, žuti aluminijumski, ali nije na hladnjaku jer to traje oko 4sek. Taj trafo je povremeno izacivao čak i osigurač 16A na tabli, sa 2x33000uF na sekundaru  i oko 2x60VDC. Za manji trafo, recimo do 400VA sa umerenom količinom elektrolita i napona na sekundaru uglavnom to ne treba.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...