Jump to content


Yamaha A-1020


DB.

Recommended Posts

  • Replies 140
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Prvo to proveri, jer mi je sumjivo da sa manjom mirnom strujom nema problema, a sa većom ima. Liči mi na pregrevanje tranzistora. Ako je to slučaj, onda postoji opasnost od crkavanja i kad radi u AB klasi kad se optereti, a onda to vuče sa sobom teže posledice.

Link to comment
Share on other sites

Situacija je sledeca. Jedva sam srafove odvrnuo, morao sam da prskam kontakt sprej po srafovima, kako bi malo krenuli. Termalne paste uopste nema, rasusila se. Tako je na komplet levom kanalu. Ocisticu staru pastu sa hladnjaka, tranzistora, liskuna, stavljam novu, javljam. 

Link to comment
Share on other sites

Zamenu paste si i onako morao odraditi, kao predostrožnost, ne zaboravi na drugi kanal. Malo je ladnjaka za neku ozbiljniju A klasu, ali suština je u tih nekoliko  wata A klase. Retko ti slušaš preko te snage, nadam se. Ako se ne greje puno, barem veći deo godine, slušaj u A klasi ako ti bolje zvuči. Ako ne zvuči bolje, nemoj ga mučiti. Probaj da izmeriš tempereturu hladnjaka što bliže izlaznim tranzistorima, ako je preko 60C batali A klasu. Tada su tranzistori barem na 70-80C unutra, a to već nije poželjno, smanjuje im se zona bezbednog rada sa povećanjem temperature.

Link to comment
Share on other sites

Može, to nije skupo. Ne moraš se nešto puno trošiti, bela pasta standardna, iz Kelco recimo.

2-3W prosečne snage sa srednje osetljivim zvučnicima je prijatno glasno. Kod A klase grejanje je najveće bez signala.

Ako ne možeš držati rukom duže od 5sek, to je preko 60C. :heat

Link to comment
Share on other sites

Da kažemo da je prosečna ukupna mirna struja 0,5A kroz dva para izlaznih tranzistora u push pull konfiguraciji, to je 4W u A klasi po kanalu na 8oma. Preko toga ide u B klasu. To je dovoljno za neko normalno slušanje. Pikovi će možda ići u B class povremeno, pa ako neko primeti kad pojačalo pređe u B klasu, nek mi javi. :D

Link to comment
Share on other sites

32 minuta ranije, Nixie said:

Onda je malo veća mirna struja i  snaga u A klasi. Celih 0,55A odnosno 4,8W na 8 oma. Na 4oma duplo je manja snaga u A class, samo da podsetim.

Definitivno lepse zvuci u A klasi. Prosto, ubedljivije mi deluje muzika. Nazalost, vise nisam student/apsolvent, svelo se slusanje na 2h dnevno. 

Link to comment
Share on other sites

28 minuta ranije, Nixie said:

I to je jedna od opcija. Neki bešumni sa smanjenim naponom napajanja bi završio poso. Za njegovo napajanje se može koristiti neki Kineski SMPS step down regulator napona.

Da. Cak mi je palo na pamet da dodam hladnjak na vec postojeci. Da rebro hladnjaka legne na rebro drugog. Ima tu prostora za eksperimentisanje i mastu.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...