Jump to content


Sistem by Sten - mkII


Sten

Recommended Posts

Prije svega, ovaj „mkII“ u naslovu znači da je bila i prva verzija, evo je.

Jedino što nema slika, a i tekst je „dobio po zubima“ 😅 kad se forum selio nekamo, ili tako nešto, i tamo se ne može nastaviti. Pa koga baš zanima i to prije...

 

Od tada nije bilo previše promjena u sistemu, ali par komponenti je došlo i otišlo u međuvremenu, no previše bi trajalo da sad idem pojedinačno nabrajati i opisivati. Ionako je tema o sadašnjem sistemu.

No, prije toga riječ-dvije zašto su se uopće dogodile promjene, pogotovo što sam s ondašnjim sistemom bio iznimno zadovoljan. To će nekome možda biti zanimljiviji dio.

Ukratko, sistem uopće ne bih „dirao“, ali dogodile su se dvije loše stvari.

Prvo su otišli paneli na elektrostatima (što je uobičajena stvar, no nikad ne znate hoće li se to dogoditi sutra ili za 10 godina), a par godina poslije je CD player počeo polako odlaziti (točnije, transportni dio). Vrlo je moguće da ga je do sad netko već pošteno popravio i uživa u njemu, no ja sam nakon nekoliko mjeseci zafrkancije, i obilaženja majstora, s njime jednostavnio dignuo ruke i odlućio sreću pronaći u nekoj drugoj „vrtilici“.

I da, cijene rezervnih (novih) panela za Martin Logan zvučnike su otišle u nebo. Doslovno. Jedno 3x su postale veće u zadnjih 5-6 godina. Tako da je cijena nabavke novijih zahtijevala više novca nego bi vrijedili zvučnici s tako promijenjenim panelima, što bi bila totalna besmislica.

Dakle, sve u svemu, promjena sistema, ne iz želje za još boljim zvukom, nego iz čiste nužde. Bitna razlika, iako, na žalost, u novcima se to na kraju nije osjetilo J Zašto? Pa, kad se jednom naviknete na određeni nivo zvuka, jednostavno više nema na lošije (ako ste iole pasioniran glede hifija), a pogoditi baš isti rang, za istu lovu, je vrlo teško. Pa onda nekako „prirodno“ to ode u „malo viši“ rang J

 

Sadašnji postav:

CD player: Luxman D-06

Pojačalo: Goldmund 390.2

Zvučnici: Gallus Portato

IC kabel: Sumić Audio SCBH

Zvučnički kabel: Siltech LS110 mkII (bi-wire)

Strujni kabeli: Marohei Maduro S (custom verzija)

Polica: Solid Tech Radius

Razvodna letva: JenTech (Supra) DB06-EU (+ modificirano ožićenje iznutra)

 

Glavni razlog ovog mkII predstavljanja je što Trouble ima iste zvučnike (a i čuli smo se glede toga preko poruka), pa ga je zanimalo da napišem koju o svojim dojmovima. Pa kad smo već kod toga, znam kako to obično bude...“ a koje je pojačalo, a kolika soba, a kabeli....?“ ;) ... ajde, rek'o, stavit ću cijeli sistem, bit će tako lakše.

Stoga, ovo će biti uglavnom o zvučnicima, s moje strane, pogotovo jer su oni i najnovija akvizicija, ostalo se već dobrano „uhvatilo“ u sistem. Štoviše, tko će pogledati onaj gore link od prije 10-ak godina, vidjet će da su IC , razvodna letva i polica ostali isti. Ostalo je po malo „kapalo“ u sistem.

Gallus Portato su skoro slučajno došli u sistem. Nisu mi bili na nikakvoj listi želja, uopće „na radaru“, no bili su mi ponuđeni u određenoj zamjeni + keš (i iskreno, više mi je bio interesantan taj dio s kešem 😎), a zvučnici ... „pa, prodat ćemo ih već nekako. To je relativno novo, cijena je ok, otići će. No, ok, poslušat ćemo ih“.

Nisam imao baš neka očekivanja, no kad sam ih spojio u sistem... Hmmm, pa ne svira to uopće loše. Tjedan dana prošlo, loših strana ne čuh doslovno ništa, CD za CD-em išao u player... Mogli bi to biti vrlo dobri zvučnici, možda i odlični, a pogotovo za novce koje koštaju.

Prvi i osnovni dojam, koji je ostao do danas ( cca mjesec dana slušanja), je da zvuče mirno, opušteno, pomalo mekano (na dobar način), i možda malćice prigušeno. Ako bih morao pogađati, rekao bih da im nedostaje malo "briljance" u donjim srednjim tonovima, da su tamo malo tamniji nego bi trebali biti, pa se to onda može percipirati kao nešto manje detalja tj. „prigušenost“. Iako, detalja ima, i to pregršt, ali nekako kao da naginju nižim tonovima.

E sad, osnovno pitanje je, radi li se tu uistinu o laganom prigušenju (koloraciji) ili pak upravo o odsustvu određenih koloracija (koje obično uzimamo zdravo za gotovo), a koje zvuku daju nešto živahniji, atraktivniji karakter, sa više „ugriza“. To još nisam siguran. A vjerojatno neću biti još neko vrijeme, jer stvar je dosta suptilna.

Inače zvučnici stvaraju prilično veliku zvučnu sliku, s vrlo precizno postvljenim instrumentima i svim ostalime u njoj (što mi se jako sviđa, jer prilično podsjeća na dobre panele, čega sam ljubitelj), i onda vam je ipak već jasno da imate posla s barem vrlo dobrim zvučnicima, kako god na kraju završilo. Još jedna potvrda toga je da što god stavio u player, oni će odsvirati jednakom uvjerljivošću i lakoćom. Hoćete nešto lagano i atmosferično ili američki noise s kraja prošlog stoljeća ili neku Shostakovichevu simfoniju - nema problema. Zvučnici nemaju neku preferencu. Naravno, amplifikacija mora biti primjerena, ali nisu težak teret za pojačalo, pa barem ne treba "elektrana". Puno lakši za tjeranje su nego, recimo, Totem Mani2, koji su prije njega bili u sistemu.

Visoki tonovi su bez zamjerke, kakvi bi i trebali biti (tu nema nikakvog osjećaja „prigušenja“ ), a pogotovo nema neželjene agresivnosti. Ni trunke. Bas isto bez zamjerke, jedino što kod njega soba uvijek ima određen utjecaj, a par riječi o tome bit će nešto niže u tekstu.

Dakle, jedino što mogu navesti kao čujniju karakteristiku (a skoro svaki zvučnik je ima, gotovo neovisno o cjenovnom rangu) je taj malčice tamniji prizvuk. No, to je toliko malo, da mi ne smeta (a meni svaki vrag zna smetati 😇), iako se može čuti, ali nekad se zapravo ni ne čuje (ovisi podosta o snimci, tako da…).

Dobar znak je i to što inače nikako ne volim tamnije zvučnike. Prije ću „probaviti“ nešto svjetliji i možda malo naporniji zvuk, no to je ovdje sve nekako... uravnoteženo. To je možda i najbolji opis zvučnika.

 

Ukratko, "tehnički" dio...

To je kutija za srednje velike sobe. 20-30m2 bi po meni bio optimum. U mojih prilično "praznih" 18m2, ali uz dosta pažnje uloženo u "neinvazivnu optimizaciju" sobe, je otprilike na donjoj granici. „Spušta“ se s laganim padom sve do čujnih 30Hz-a (naravno uz pomoć sobe, što je normalno, pošto specifikacije kažu; donja freq. 45Hz +/- 2dB, ako se dobro sjećam) - niže od tog stvarno ne trebam. No, i ovako, ako se baš javi neki (pogotovo) sintetički bas na 30Hz-a, malo i dominira, ali u granicama „normale“;)

Sve u svemu, ja ugodno iznenađen i sretan da ne moram (barem neko vrijeme) tražiti neki „pošteni“ zvučnik, no zapravo moguće je da neće ni trebati ništa poštenije od ovoga. Ne vidim ni jedan razlog zašto bi trebalo, iako nekome može biti čudan cjenovni omjer zvučnika spram ostalog u sistemu, koji baš ne prati „uobičajenu raspodjelu".

Ako će mu, s vremenom, nešto „presuditi“, i ako nešto mogu staviti pod znak upitnika, to je samo ta neka tamnija karakteristika (koju čuh i na sajmu, da budem do kraja iskren, iako ga onda nisam baš nešto detaljno naslušavao), dakle ona je sigurno tu, samo je pitanje kako će se to percipirati tokom vremena.

 

Btw. ukrasne „špagice“ s metalnim nosačima nisam ni pokušao staviti na zvučnike, jer zvuku pomoći sigurno ne mogu, a vizualno mi je ovako čist ok. Šiljci bi trebali biti osjetno oštriji, kao i svi „normalni“, pogotovo za slučajeve kad treba probiti tepih, tepison ili slično, a manji šiljak koji je, valjda, predviđen da se uglavnom koristi na zadnjoj strani zvučnika zbog zakošenja (ali ne znam zašto se onda prilaže i onaj iste visine kao i ostali, ali srećom da se prilaže) isto tako nisam ni pokušao staviti, niti neću.

Ionako nisam ljubitelj zvučnika kojima zvučničke jedinice „gledaju“ u plafon, bočne zidove ili u pod, dakle bilo kamo drugdje nego prema slušatelju.

 

I, naravno, ništa bez slika, jel ... 😀

 

 

1m.jpg

2m.jpg

3m.jpg

6m.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 58
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Спартански, фино - сведено. Шта је иза позиције слушања?
Лепа полица, шта је у питању?

едит: не видим искључиви разлог по принципу дистрибутера за уклапање по ценовном рангу, ако се нађе нит - то је то као у твом случају за Галусе

Link to comment
Share on other sites

Tempera na nekom starijem (mislim) lanenom platnu, na blind rami. To je iza glave. Na tom stražnjem zidu su gore još isto 2 platnena panela (kao i na lijevom), kao i na prednjem (vide se donji dijelovi). "Ubojice jeke", zajedno sa slikama ☺️

10.jpg

Link to comment
Share on other sites

Pa, uglavnom je to opis zvučnika, sistem je samo pobrojan. No, sad su oni u njemu, a dobra stvar je što su zapravo vrlo neutralni za te novce, vrlo dobro "nestaju" u slušanju glazbe, pa zapravo daju ostataku sistema dobru prigodu da pokaže što može.

Naravno, još bolji zvučnik (i skuplji, na žalost, tako to obično bude) bi donio dimenziju više, ali ću vidjeti hoće li mi to trebati ili ne. Ovo su tek rani dani.

Link to comment
Share on other sites

Dacho, stari druže .... baš suprotno, kao što i napisah gore u tekstu. Znam da je tekst poduži, nekome se i ne da čitati, ali ipak ne bi bilo loše za komentiranje 😇 😄

To je samo nijansa, ne bih ga stavio pod tamnije zvučnike. Sličan dojam mi je bio s Aeriusima (a njih vjerojatno nitko ne bi stavio pod tamnije zvučnike) kad sam ih donio doma... Sve je bilo nekako mekano, kao neizražajno, ništa posebno da te dojmi, kao da fali viših tonova ... i na kraju je ispao najbolje što imah doma. Neću reći da je Portato kao Aerius, ali u dosta elemenata podsjeća na njega.

Nadamo se najboljemu, ali ako ne bude išlo... idemo dalje. Za sad "drži vodu", jako dobro.

Link to comment
Share on other sites

39 minuta ranije, Sten said:

Dacho, stari druže .... baš suprotno, kao što i napisah gore u tekstu. Znam da je tekst poduži, nekome se i ne da čitati, ali ipak ne bi bilo loše za komentiranje 😇 😄

To je samo nijansa, ne bih ga stavio pod tamnije zvučnike. Sličan dojam mi je bio s Aeriusima (a njih vjerojatno nitko ne bi stavio pod tamnije zvučnike) kad sam ih donio doma... Sve je bilo nekako mekano, kao neizražajno, ništa posebno da te dojmi, kao da fali viših tonova ... i na kraju je ispao najbolje što imah doma. Neću reći da je Portato kao Aerius, ali u dosta elemenata podsjeća na njega.

Nadamo se najboljemu, ali ako ne bude išlo... idemo dalje. Za sad "drži vodu", jako dobro.

Sve mi je jasno, tražiš human zvuk ono što i ja imam doma a ne rezolutan i napucan kao što mnogi proizvođači u zadnje vrijeme pružaju. Stariš druže kao i ja polako...😉 To je itekako legitimno i poželjno...

Link to comment
Share on other sites

Rekao bih da je magija kojoj svi tezimo (ili bi trebalo da tezimo) - maksimalna transparencija i rezolucija, ali da to nije po cenu muzikalnosti, prirodnosti, fluidnosti, "mase" instrumenata...

Ozbiljan zadatak :)

 

 

@Sten

Volim kad vidim zvucnike momacki udaljene od zidova - iako u ne bas velikoj prostoriji :thumbsup2

Jel moze malo informacija o rastojanjima do slusaoca, zidova (i od zvucnika i od slusaoca), izmedju zvucnika...?

 

I priznacu da sam u "onoj" grupi koja misli da ovaj sistem ipak zasluzuje zvucnike malo vise klase. Ne da ovi nisu dobri - vise je kompliment za ostatak sistema ;)

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Dacho said:

Sve mi je jasno, tražiš human zvuk ono što i ja imam doma a ne rezolutan i napucan kao što mnogi proizvođači u zadnje vrijeme pružaju. Stariš druže kao i ja polako...😉 To je itekako legitimno i poželjno...

 Rezolutno da, u smislu rezolucije, ne "rezolutnosti" u smislu da te "šamara" 🤣🤣. Rezolucije zapravo nikad dosta. Jedino ono što neki nazivaju rezolucijom, zapravo uopće to nije.

Tvoj zvučnik mi je ostao u jako dobrom sjećanju, to je otprilike taj zvuk... razumijemo se. Iako, mislim da to nema veze s godinama. Ili zbog starosti to ne kužim 😂, ali imam dojam da se ono što tražim nije promijenilo tokom svih ovih godina moje "audiofilije" 😎

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Delija said:

Rekao bih da je magija kojoj svi tezimo (ili bi trebalo da tezimo) - maksimalna transparencija i rezolucija, ali da to nije po cenu muzikalnosti, prirodnosti, fluidnosti, "mase" instrumenata...

Ozbiljan zadatak :)

 

 

@Sten

Volim kad vidim zvucnike momacki udaljene od zidova - iako u ne bas velikoj prostoriji :thumbsup2

Jel moze malo informacija o rastojanjima do slusaoca, zidova (i od zvucnika i od slusaoca), izmedju zvucnika...?

I priznacu da sam u "onoj" grupi koja misli da ovaj sistem ipak zasluzuje zvucnike malo vise klase. Ne da ovi nisu dobri - vise je kompliment za ostatak sistema ;)

Soba je kvadrature kakve je. To je datost, no ne promatram to kao neku prepreku, iako znam da je u većoj sobi moguć ozbiljniji (uvjerljiviji) zvuk. Ima frend jako dobar sistem u nekih 35m2. Tu onda čuješ što ne možeš dobiti u duplo manjoj kvadraturi

Od visokotonca do mojih ušiju je 2,8m, između zvučnika (centar do centa zv. jedinica) je 2m, a od vanjskog ruba zvučnika do zida je 80cm. Od prednje ploče zvučnika do stražnjeg zida - 145cm. Evo, sad imaš sve 😉 Čak sam morao i po metar ići, iako sam neke podatke već znao.

Da, znao sam da će se "primjetiti" da su zvučnici tu skoro pa najjeftinija karika (uključujući i kabele). Slažem se, naravno, da tu može bez problema ići i 2-3x skuplji zvučnik, no ono što ja želim (big sound, ali da bas ne dominira) to je već teže dobiti u ovoj kvadaturi. Zato mi se valjda paneli (mogu i hibridi) i sviđaju, jer njihovi nešto manji modeli su skoro pa idealni za moje prohtjeve. Nemojte mi samo spominjati bookshelfove (iz nekoliko razloga), hvala lijepo.

Btw. ovo što si rekao u prvoj rečenici, slažem se u potpunosti. Čak bih rekao da za neke može zvučati kao kontradikcija zahtjeva, no nije tako. A da nije lako, pa... bogme i nije. Puno proizvođača "fura" neki svoj zvuk, obično napadan i naporan (ili pak u drugu stranu, premekano i toplo), a kako rijetko tko od nas ima pristup većoj količini kvalitetnih uređaja, slaganje sistema s kojim si uistinu zadovoljan onda zna potrajati podosta.

Link to comment
Share on other sites

Na toj daljini mi najbolje rade svi svučnici koje imah u slušaonici. A broje se u desecima. Još od malih Celestiona 3mk2, od prije 25 godina, pa paneli raznorazni... itd. To, recimo, nisam nigdje nikad pročitao, nego "ovisi od zvučnika do zvučnika". Kod mene uopće ne ovisi.

Inače, zanimljivo je ovo sa sajmovima...

Brzo sam shvatio da tamo ne možeš čuti kao doma, pa onda ni nisam na njih gledao kao na "mjerodavno" mjesto za nešto čuti kako treba. U najboljem slučaju, možeš dobiti određen dojam, "natuknicu", ali teško više od toga. Možda ako ćeš sat-dva sjediti ispred nečega (i dodavati svoje cd-e demonstratoru), ali niti sam imao toliko vremena, a ni volje, iskreno.

Portato spada u jedan dio te priče. Čuh ga na Multipaku (Pakrac) jednom ili dva puta i uvijek je bilo nekako... "ajmo mi dalje". Štoviše, tako je uvijek bilo s Gallusom, osim jednom, kad je svirao neki bookshelf, to je bilo prilično dojmljivo. No to je bio odnos 1:10. Ako bi tako gledao - porazno. Čak sam se i pitao, "pa tko to kupuje uopće" 😊

A s druge strane bilo je slučajeva kad me nešto oduševilo, pa imao priliku to donijeti doma, pa razočarenje samo takvo.

Sve u svemu, od revnosnog pohoditelja sajmova u Zagrebu (tamo negdje od kraja 90-ih, pa idućih 10-15 godina), dođoh do toga da se sad doslovno ne sjećam kad sam zadnji put bio u Zagrebu na sajmu (a nije mi daleko). Mislim prije jedno 5 godina. Čak sam prorijedio i Multipak, koji mi je još bliži od ZG-a.

Bilo mi je jasno da zapravo bolje ne čuti nikako, jer možeš pogriješiti tako da previdiš nešto dobro, jer ti se na sajmu učinilo lošim, pa onda prekrižiš komponentu, a ona to ne zaslužuje, te se koncentrirah isključivo na ono što mogu doma poslušati, na barem tjedan/dva.

Link to comment
Share on other sites

Ni kod mene "ne radi" jednakostranicni trougao, ali sam ipak proporcinalno blize - pisah cifre u temi o svom sistemu. Sa tvojim proporcijama ispadnem iz "balona" - muzika bude samo ispred mene.

Slazem se za sajmove - moras znati sta tu uopste slusas / ocekujes. Portato su u BG-u zvucali vrlo solidno uz jednu veliku manu za mene - svirali su mi i pevali "patuljci". Ma koliko svoju poziciju / visinu namestao - nisam to uspeo da popravim. Verujem da je dobrim delom krivac prostor.

Link to comment
Share on other sites

Moguće i "default" namještanje s manjim šiljkom iza, pa su zvučnici "tiltani" unazad. Nedavno sam imao takve igre s jednim Magnepanom. Zapravo i nisu bile igre. Sve je bilo jasno u 5 sekundi. Zato se nisam ni trudio to ponavljati s Portatom.

Druga mogućnost, vjerojatnija, je usviranost, odnosno nedostatak toga. Puno izlagača na puno sajmova dođu s uređajima koji nisu radili ni sata ili vrlo malo. Rezultat toga je manje ili veće razočarenje poslušanim. Može se ispoljavati na na razne načine - negdje svira jako zatvoreno, negdje tamno, negdje se "dere", negdje zvuči vrlo tvrdo...

Btw. ne razumijem što misliš pod time da "muzika bude samo ispred tebe"? Gdje bi trebala biti ako je izvor zvuka ispred tebe?

Link to comment
Share on other sites

Ово за неусвираност на сајмовима поред неадекватних просторија заиста често квари забаву.

Мада, имали смо прилике чути и домаће мале произвођаче у Холидеј Ин-у који су добили прилику и, гле чуда, нису се прославили а рекло би се да нису себи дозволили да се прикажу са тек отпакованим справама/ увек неке дечије болести…

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Sten said:

Moguće i "default" namještanje s manjim šiljkom iza, pa su zvučnici "tiltani" unazad. Nedavno sam imao takve igre s jednim Magnepanom. Zapravo i nisu bile igre. Sve je bilo jasno u 5 sekundi. Zato se nisam ni trudio to ponavljati s Portatom.

Druga mogućnost, vjerojatnija, je usviranost, odnosno nedostatak toga. Puno izlagača na puno sajmova dođu s uređajima koji nisu radili ni sata ili vrlo malo. Rezultat toga je manje ili veće razočarenje poslušanim. Može se ispoljavati na na razne načine - negdje svira jako zatvoreno, negdje tamno, negdje se "dere", negdje zvuči vrlo tvrdo...

Btw. ne razumijem što misliš pod time da "muzika bude samo ispred tebe"? Gdje bi trebala biti ako je izvor zvuka ispred tebe?

Muzika kod mene u sistemu a tako i preferiram  da slusam,  a tako je i ugodjeno je da svira u kompletnom prostoru iza zvucnika pa do same prednje ploce zvucnika.

Link to comment
Share on other sites

Mislim da razumijem na što se misli, jedino što bih ja to drukčije opisao. No, to je ionako malo teže za opisati, pošto se radi zapravo kao o nekoj "transcendenciji" sistema, i to je jako teško postići. Slažem se i da je to ono ultimativno zbog čega bi se sistem trebao slagati, a još više što korisnik dobiva time, no to je neka druga tema.

Btw. moguće da ti "moje mjere" ne odgovaraju, jer je svaka soba različitih dimenzija, za početak. Pa onda od čega se sve sastoji sistem... itd.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...