Jump to content


Pomoc pocetkinu


CheChe

Recommended Posts

Postovanje svima,

potrebna mi je pomoc ili da me uputite kako malo da se edukujem, a cilj je da kupim neki stereo sistem za stan.

Gledao sam oglase i to je meni sve potpuno nepoznanica, msm toliko svega ima, samo po ceni mogu da se orjentisem, ali poima nemam da li je to zaista i dobro...

Prostor (dnevna soba) je nekih 40tak kvm, ostavio sam mesto od jedno 35 sirine i 140 visine na razmaku koko 350cm pored tv-a, izmedju je polica. Dubina mislim da nije ogranicena. Zanimaju me 2 ona visoka stereo zvucnika, i sta mi za to sve treba? Pojacalo? Jos nesto?

Muziku bih voleo da pustam sa kompa u sustini (koji je u drugoj sobi, da ga ne gledam, ali svi potrebni kablovi su provuceni u dnevnu, imam wireless tastaturu i mis i nakacen je komp na tv). E sad koliko sam se ja edukovao za to bi bilo najpametnije neki DAC, da se provuce usb do njega pa on da pusta na pojacalo umesto da se vuce audio sa kompa do pojacala? Naravno povezao bih i Tv na sve to. Ne interesuju me ploce, radio isl.. Mislim da sve to moze digitalno. Nadam se da to sto sam rekao ne podize neki flame, nije mi namera. Samo bio sam kod nekog poznanika koji me je ubedjivao da zvuk sa njegovog nekog nista specijalnog gramofona je puno bolji nego sa kompa i zaista i jeste ali pripisujem to samo losem sistemu, on pusta sa kompa koji je najobicniji neka integrisana zvucna.. Pretpostavljam da bi neki taj DAC to sve potpuno promenio? Mozda gresim?

Muziku koju slusamo generalno sve osim narodnjaka.. Ja volim bass, ali isto volim i da mogu tise da slusam i da je zvuk kvalitetan. Ne znam da li ovo pomaze..

E sad.. kako krenuti, sta pojacalo, sta zvucnici isl.. Polovno? Novo? Cena mi je ok za sve do 2000e.. Pretpostavljam da je to ok budzet.. ajde i do 3 ako je bas razlika u kvalitetu izmedju 2 i 3 hiljade budzeta.. Msm lupam, stvarno nemam ni ideju..

Pitajte me sta god da dopisem ako sam nesto zabortavio od podataka..

Puno hvala na pomoci...

Milan B.

Link to comment
Share on other sites

Hvala za odgovor.. :)

@petarjovicNemam problem da je polovno. Zanima me samo da je dobro. Ne znam koliki je tu napredak. Kolika je razlika novo/polovno za isti novac u kvalitetu..? Vise dobijes od novog ili polovnog?

@Aleksandar75 Ok.. moram da procitam sta je to kako. Hvala za predlog. :)

Generalno, je l nesto gresim? Mislim ne znam ni sam. Budzet mi se cini korektan (zapravo auto koji vozim ne vredi pola budzeta, al moraju da se znaju prioriteti, je l).. opet to nije koliko vidim ni za kablove nekih sistema.. Mozda je sve to individualno, bolje samo da se edukujem dok ne budem znao bolje.. ali cini mi se tematika cela nije bas da moze za 2 noci da se savlada.. 😂

Link to comment
Share on other sites

Provedoh upravo 5 sati citajuci po forumu.. i dalje mi nista nije jasno.. Smoricu se i opet cu odustati od svega..

Kako da vam objasnim.. i dalje nemam poima kako da provalim sta je kvalitetno sta ne, neko kaze “to ti je skroz druga klasa u donosu na to” meni i prvo i drugo “to” isto, jos gore, citam tamo neke vrednosti, ono losije “to” mu zvuci po vrednostima bar isto, cemu vrednosti, cifre te, ako je to “za klasu” bolje a cifre slicne/iste. I dalje ne znam da li polovno ili novo. Da idem da slusam sisteme nema poente kad ce isti da zvuci skroz drugacije u mojoj sobi, ali ipak obavezno da se ide da se slusa sistem. Neko merenje negde sam naleteo, ima neki nacin da se nesto premeri akusticno? Kako moze bre da zvuci dobro ako se pusta muzika sa telefona vs ne znam sta meni to ne zvuci ozbiljno.. Kao sad sistem 10k e a ti uzmes sa telefona pustas, to meni ko sprdnja zvuci, iskreno, telefon je kao dobar izvor zvuka?!. A ovamo kao osigurac neki pa se cuje ne zna se kolko bolje celo sve zajedno.. Da ne pocinjem sa SACD, SHM, DSD, DSF, PCM, FLAC.. WTF? Ja mislio mp3 ono 128 ili 192.. ako se bas istalis 320.. okk wav.. sta bre “DSD taj nije pure DSD”? Pa el jeste ili nije sta god da je DSD..

Sad tek dodatno poima nemam da li “suko” licno neki japanac mora da mi napravi i potpise se na kabal cirilicom ili ce sistem da zvuci ***** ako se to ne dogodi, da li moram da se razvodim od zene ili ne…

Hi-end zene su vam dobre.. 

Link to comment
Share on other sites

Auf.. da.. zvuci kao da jeste, u pravu si..

Ali nisam hteo… Ignorisite “mamac” nije sa namerom. Pokusavam da razumem al vidim sad puno je tu neslaganja i medju ljudima koji se time bave. Video sam temu neku neki monokristal kablovi pa sam skontao to da je puno neslaganja medju clanovima oko tako nekih stvari..

Msm ajde. Valjda moja osnovna pitanja nisu neki “mamci”? Ako jesu onda sta da vam kazem.. ignorisite me. :(

Link to comment
Share on other sites

12 sati ranije, CheChe said:

Da idem da slusam sisteme nema poente kad ce isti da zvuci skroz drugacije u mojoj sobi, ali ipak obavezno da se ide da se slusa sistem.

Od nečega moraš početi, a pošto sistem kupuješ za sebe moraš prvo utvrditi šta se tebi sviđa i koji su ti prioriteti najbitniji.

Da li ti je dovoljno da samo uživaš u muzici koju voliš, ili imaš potrebu da na audiofilskim snimcima "čuješ" da li je pevačica oprala zube ili ne.

Dok ne čuješ nekoliko različitih sistema, izdvojiš onaj koji ti se najviše svideo i utvrdiš zbog čega, od saveta koje ovde možeš da dobiješ imaćeš malo vajde, pošto neko voli male zvučne kutije sa tzv. "3D" zvučnom slikom, neko voli velike da gruvaju, nekome su najbitniji monokristalni kablovi, itd, itd.

Kao što se na forumu ne može dobiti odgovor sa kojom ženom se oženiti, tako ne možeš saznati ni kakav zvuk/sistem će se TEBI dopasti. :)

Moraš prvo da probaš/čuješ više različitih, da bi došao do prave stvari.

Link to comment
Share on other sites




Kao što se na forumu ne može dobiti odgovor sa kojom ženom se oženiti, tako ne možeš saznati ni kakav zvuk/sistem će se TEBI dopasti.
Moraš prvo da probaš/čuješ više različitih, da bi došao do prave stvari.


Možeš, koja ima veće s..e

Послато са SM-G960F помоћу Тапатока

Link to comment
Share on other sites

Ja koristim komp kao izvor zvuka i imam nameru u skorije vreme da ga izbacim iz sistema. Svaki strimer koji sam čuo u sistemu bio je bolji od njega, čak Pi4 preko usb-a.

Da sam na početku "priče" kao ti obratio bih pažnju na ovo:

https://audioplus.rs/proizvod/22/NAD C 368 + MDC BluOS 2

Koliko znam nema usb ulaz ali preko mreže može da vidi tvoje fajlove, upravljaš preko mobilnog...

 

Link to comment
Share on other sites

Okk. najzad neki konstruktivni komentari. HVALA!!

@空也 Da.. ok.. jasno mi je, to mi vec pomaze. Jasno.

Sa tim u vezi, sad bicu brutalno iskren ovde, @Aleksandar75 i njegov post u vezi ona 2 uredjaja. Prvo sam malo guglao da vidim o uredjajima, pa sam onda pomislio "cek bre, da li ima to ovde da se kupi" pa sam provalio da ima ali da oba mogu samo u jednoj prodavnici da se nadju i smorio sam se. Msm iskreno pomislio sam "vidi ovog, on to valja, hoce da mi uvali" (ne ljuti se Aleksandre iskreno samo kazem). A onda sam jos malo ipak citao o obe stvari i vidim da su stvarno svuda vrlo lepe ocene, hvale ljudi. Pomislih, ok, mozda covek i valja to, ali je savet i uredjaji izgleda stvarno ok. Pa sam se iskulirao. A, vracam se na 空也  post, nije to ni toliko lose, mogu mozda da ih zamolim da cujem to bas.

@giZ_Mo pa.. da.. hah.. pomislih da si cinican. Onda posle pomislih ok mozda jeste, ali opet mozda je kao i Aleksandrov savet, to u stvari dobar savet.. :D (p.s. Je l se bavis snimanjem dronovima mozda? Ima Gizmo koji se time bavi, ti li si?)

@Engine Jete.. al posle dup*e dobro fali.. dzaba.. A dupe i sise da se pogode da su vr' na jednoj sanse neeema.. Uvek nesto nije bas skroz.. (ovo analogija vise dodje)..

@duka Da.. problem je sto ja ni ne znam sta su mi sve opcije. Ok znam za komp, familijaran sam sa njim, pa mi kao tako najlakse.. A ostalo poima nemam sta su opcije ni kako radi. Zvuci mi svakako ok da nesto cita/pusta fajlove isl.. Moram negde da nadjem da iscitam sta sve to ima, koje su sve opcije..

@Iron man da.. ocigledno zna da bude nezgodno za glavu.. :D A bolje to nego da idem u kladionicu ili pijem pivo dole isped prodavnice...

 

 

Link to comment
Share on other sites

JBL ls80 prilicno dobar zvucnik oko 1000e polovan

Pioneer sc lx 86 ili 87 (ima solidan dac u sebi) i za ostatak uzmes neke krstene kablove.

Trebalo bi da se uklopi do 2000e i dobijas sasvim pristojan zvuk. 

Znam da je pioneer HT ali odlicno radi i u stereo rezimu + imas bi amp opciju 

Link to comment
Share on other sites

Ok.. JBL LS80 koliko vidim tesko se nadju polovni (bukvalno nema)..  Ali imaju neki JBL Studio L880, bar ih prodavac zove "studio".. izgleda mi da su u stvari samo JBL L880.. kako se porede sa ovim LS80? Je l to slicno, vidim slicne su cene kad su novi...

Posusao sam neki search kao JBL LS80 vs L880.. nema nista pametno.. Mozda je i to sto sam pokusao greska, vidim jako retko se porede kao tako direktno zvucnici1 VS zvucnici2, sto i odgovara celoj logici koju ovde pokusavam da ukacim.. samo kad je ista marka pa kao moze nesto da se nadje pa sam zato probao.

Nekako sam navikao da sa tim nesto1 vs nesto2 nadjem i razumem sta je bolje od cega. Ali u ovom slucaju to je bas problem. Zato sam i pogubljen, ne znam kako da uporedim.

Hvala...

Link to comment
Share on other sites

A dooobro, malo disleksije :)

 

21 minuta ranije, CheChe said:

Ok.. JBL LS80 koliko vidim tesko se nadju polovni (bukvalno nema)..  Ali imaju neki JBL Studio L880, bar ih prodavac zove "studio".. izgleda mi da su u stvari samo JBL L880.. kako se porede sa ovim LS80? Je l to slicno, vidim slicne su cene kad su novi...

Ni ne lici...

Link to comment
Share on other sites

53 minutes ago, Delija said:

A dooobro, malo disleksije :)

 

Ni ne lici...

Prvi deo sam razumeo. 😂 sramota.. @giZ_Mo priznaj da nisi ni ti odmah video..

Ali se sa drugi delom mucim. Meni na izgled 880 lice na nesto komercijalnije (citaj ne toliko hi-fi) a opet ovi drugi mi lice na malo matore hi-fi.. Ali realno ne vidim da je jedan u odnosu na drugi u ne znam kolikoj prednosti..

Link to comment
Share on other sites

10 minuta ranije, CheChe said:

Prvi deo sam razumeo. 😂 sramota.. @giZ_Mo priznaj da nisi ni ti odmah video..

Ali se sa drugi delom mucim. Meni na izgled 880 lice na nesto komercijalnije (citaj ne toliko hi-fi) a opet ovi drugi mi lice na malo matore hi-fi.. Ali realno ne vidim da je jedan u odnosu na drugi u ne znam kolikoj prednosti..

Kako to misliš da su slične cene, 880 je nov koštao 1400$ za par, LS80 1499$, ali po komadu...:rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...