Jump to content


Dilema oko izbora DAC/AMP


boki80

Recommended Posts

Jedan update u vezi Earmen Tr-Amp. Kad sam ga tražila preko Googla, davao mi je adresu koja me direktno bacala na Earmen shop na .com sajtu gde je stajalo da je TR-Amp sold out. Kad sam ušla na Earmen EU stranicu, može da se poruči. Kontaktiraću ih pa ću videti da li može negde da se posluša ako je još uvek u prodaji.

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, snatch said:

Da li se ovo odnosi i na uredjaje koji se napajaju preko 5V USB power supply?

Ne, već pre svega na uređaje koji preko istog USB priključka dobijaju napajanje i digitalni audio, kao što su EarMen Sparrow, AudioQuest DragonFly itd. Postoje izuzetno dobri i skupi uređaji koji koriste napajanje preko USB priključka (Chord Qutest - 1.500 € itd).

Da ne ostanem one-liner, na tvom mestu bih se zadržao na Fiio K5 Pro ili iFi ZEN DAC V2. Ni jedan ni drugi nisam probao, niti imam slušalice kao tvoje, ali nakon solidnog iskustva s oba brenda, verujem (dakle, pitanje je religijsko) da iFi ima za nijansu bolji zvuk, iako Fiio ima veću deklarisanu snagu. Takođe, poznato je da iFi dobro reaguje na dodavanje kvalitetnijeg napajanja, pa to u budućnosti može biti naredni (i ne previše skup) korak u unapređenju headphone sistema. Naravno, kao što si i sama navela, pre kupovine probaš i uporediš oba kod distributera.

Prenosivi DAC/headampovi na baterije mogu biti ok, ali mislim da za 250-omske sluške treba nešto malo jače (i skuplje) da bi ih lepo pokrenulo. Nešto tipa iFi xDSD Gryphon, a to je već 600 evra.

EDIT: sad vidim, kolega Pandaros je dao odličan predlog - obavezno pregledaj iiwi reviews.

Link to comment
Share on other sites

I ja mislim na osnovu onoga što sam pročitala da je Ifi Zen DAC v2 bolji izbor od Fiio K5 za buduće unapredjenje. Jedino što me kod ovog Ifi-ja smorilo je što i prenosivi Earmen TR-amp ima veću snagu od njega ako ja dobro tumačim specifikacije:

Fiio K5 - Output power 1250mW 32Ω, Output level 6,4Vrms  https://fiio.com/k5proess_parameters

Ifi Zen DAC v2 - 230mW 32Ω, 3,3V https://ifi-audio.com/home/headphone-calculator/

Earmen TR-Amp >3.4V/350mW 32Ω https://earmen-eu.com/products/earmen-tr-amp

Ali poslušaću pa ću onda doneti zaključak.

@Pandaros Hvala, proučiću listu pojačala sa linka koji si postavio. Proučila sam malo i Focusrite Scarlett Solo koji si pominjao u nekom od prethodnih postova. Zanimljivo rešenje. Proizvodjač za njega navodi da podržava sluške do 200ohm čini mi se. Mana je što ne podržava android. Videla sam da postoji i skuplja serija Focusrite Clarett koja poržava sluške do 600ohm, a podržava i android. Imam gitaru, ali retko sviram u poslednje vreme, a ne snimam se uopšte. Inače da imam više vremena za sviranje ovaj Clarette bi mi bio medju prvima za razmatranje.

Link to comment
Share on other sites

12 sati ranije, snatch said:

Jedino što me kod ovog Ifi-ja smorilo je što i prenosivi Earmen TR-amp ima veću snagu od njega ako ja dobro tumačim specifikacije

Ah, te specifikacije. Ako ZEN ima dovoljnu rezervu snage za tvoje slušalice (a ima), potpuno je nevažno što je neki prenosni model deklarisan na veću snagu. 

Moj headamp SPL Phonitor One d po specifikacijama isporučuje 330 mW na 250 oma, koliko su i tvoje i moje slušalice. S druge strane, CD plejer Marantz SA 8005 ima izlaz za slušalice sa više nego skromnih 30 mW na 32 oma, što bi otprilike značilo da sa slušalicama od 250 oma neće biti nikakvog zvuka. U praksi, Phonitor jeste dosta bolji od Marantza, ali daleeeeko od toga da briše pod sa njim. 

Idi poslušaj. Pusti specifikacije. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Uzela Fiio K5 Pro ESS.

Pozvala sam prodavnicu da pitam da li mogu da poslušam Ifi Zen Dac v2 i Fiio K5 Pro ESS. Rekli su mi da Zen mogu, a Fiio da nemaju otpakovan pa pošto je kutija zavijena u celofan ne mogu da rasturaju pakovanje. Otišla sam da poslušam Zen sa namerom da ga kupim ako mi se dopadne, a ako ne da kupim Fiio na neslušano. Zen nije imao dovoljno snage da izvuče bas bubanj i u ponekim numerama bas gitaru iz 250ohmskih sluški. Uzeh Fiio.

Ukratko utisci Fiio K5Pro ESS sa slušalicama Beyerdynamics DT880 250ohm, puštan Tidal HiFI Plus sa lap topa: Što se tiče glasnoće meni je dovoljno glasno na srednjem gainu sa potenciometrom na oko 11 sati ili na najvišem gainu na oko 10 sati. Moj utisak je da ovim slušalicama odgovara najviši gain na Fiio. Srednji gain je isto dobar, a kod najnižeg gaina je pretanak zvuk.  K5 Pro dobro pokreće baseve u ovim slušalicama, nema neželjenih distorzija u zvuku, sa separacijom instrumenata sam zadovoljna, mada volela bih da je to još malo razdvojenije. Sve u svemu može to i bolje, ali ja sam zadovoljna...    ... za sad 😅

 

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, snatch said:

Uzela Fiio K5 Pro ESS.

Čestitke na kupovini i hvala na podeljenom iskustvu!

 

2 sati ranije, snatch said:

mada volela bih da je to još malo razdvojenije.

Biće prilike, probaćeš i neki drugi DAC, pošto Fiio osim digitalnih ima i analogni ulaz. 

Ali ne treba žuriti. Prvo malo uživaj u euforiji kupovine novog hardvera :) 

Link to comment
Share on other sites

@Arn Ma da, polako. Nisam ni očekivala u ovoj cenovnoj kategoriji da budem sto posto zadovoljna. Dovoljno mi je ovo za sad, pa kasnije nadogradjivaću spram prioriteta i mogućnosti. Možda ima uticaja i to  što puštam sa lap topa, a možda je nešto i do Tidala, vidim ovde ljudi više hvale Qobuz što se tiče kvaliteta zvuka. U principu biću zadovoljna sa ovim i neko vreme neću ništa menjati osim možda Qobuz umesto Tidala.

@ab Na srednjem i najvišem gainu mi je preglasno preko 12 sati, jedino na low gain mogla bi na 14 možda i više, na njemu sam najmanje slušala pa ne znam tačno. Jedino nekako izvor da smanjim ako bi to imalo veze. Probaću opet sa low gainom glasnije da vidim kako će zvučati.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, snatch said:

a možda je nešto i do Tidala

Probaj kvalitetan flac fajl direktno sa računara.

Ovde ima besplatnih semplova hi-res fajlova i u DSD formatu

https://samplerateconverter.com/educational/hi-res-audio#hi-res-downloads

Naravno za reprodukciju ti treba dobar plejer kao npr. foobar2000 sa odgovarajućim dodacima za DSD reprodukciju ili ovde popularni ruski Album player.

Link to comment
Share on other sites

@zekVideću na ovim linkovima da li imaju pesme koje baš volim i koje sam mnogo puta čula, jer kod takvih pesama znam svaki instrument i detalj i lako mogu da ocenim da li nešto čujem bolje ili čujem nešto što nikad ranije nisam čula. Ako ne nadjem, možda da ripujem sa CDa? Imam starih original CDova, ali sam davno izašla iz priče ripovanja više ne znam ni koji je softver aktuelan. Je l imaš neki predlog za softver, po mogućstvu freeware?

Link to comment
Share on other sites

8 minuta ranije, snatch said:

možda da ripujem sa CDa?

Ne moraš da ripuješ ako imaš CD plejer sa SPDIF (optičkim ili koaksijalnim) izlazom, pa ga direktno priključiš na DAC.

A što se tiče ripovanja, ja baš nešto i nisam u tome već odavno ali se sećam da je EAC bio jedan od boljih programa

https://www.exactaudiocopy.de/

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...