Jump to content


Dilema oko izbora DAC/AMP


boki80

Recommended Posts

Kao sto i sam naslov kaze imam dilemu oko izbora, da li da uzmem FiiO K5 Pro ili DragonFly Red? Takodje cisto napomene radi, slusalice za koje sam se takodje odlucio nakon duge pretrage su Sennheiser 560S. Inace Momentum 3 sam prvo hteo, medjutim citao sam da se dosta ljudi zalilo da im u ANC modu basovi prave neke smetnje, cak ni firmver to nije resio, a takodje ni malo mi se ne svidja njihov nacin paljenja i gasenja, odnosno sklapanja i rasklapanja. Sve mi govori da ce taj kablic koji to regulise vremenom sigurno da zakine, ne znam sta je bio problem da stave dugme za on-off. Ali dobro da ne skrecem mnogo sa teme, dilema je da li Fiio K5 pro ili DF red. Ono sto me posebno vuce na DF red je i dekodiranje MQA, ali nikad se ne zna mozda se u nekoj buducnosti resim da promenim slusalice recimo pa bih voleo da bar DAC/AMP bude ok, tj. da podrzi recimo HD600, primera radi. Sta mislite, sta mi je bolji izbor?

Link to comment
Share on other sites

Tema moze pod lock, posto nisam dobio nijedan odgovor, a u medjuvremenu sam i sam nasao odgovor po pitanju ANC moda na Sennheiser Momentum 3. U sustini uglavnom radi se da po onome sto sam procitao neki korisnici cuju neki sum kada im je ANC na Max, i to nije problem samo sa Momentum 3, i svi ostali (B&W, Sony) imaju taj "problem", to je tehnicka stvar i negde sam bas procitao lepo objasnjenje za to. Tako da, posle duzeg razmisljanja ipak sam se odlucio za njih. Pojacivac za slusalice kao i 560S, neki drugi put. Ne skorije verovatno.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Da ne otvaram novu temu, mislim da je ova odgovarajuća za moje pitanje.

Imam Beyerdynamic DT880 250Ohm. Planirala sam da za nekoliko meseci kupim DAC/Amp combo sa USB audio ulazom, jer mi je za sad izvor pretežno android telefon ili laptop sa instaliranim Tidalom. Mislila sam da ću moći da trpim slabiji zvuk tih nekoliko meseci dok ne kupim pojačalo, ali je zvuk bez DAC/Amp na ovim slušalicama baš loš. Nije u pitanju jačina zvuka, čuju se one dovoljno jako, već kvalitet.

Treba mi predlog koji DAC/Amp bi bio odgovarajući za ove slušalice? Poželjno bi bilo da je DAC/Amp koliko-toliko portabilan jer iako ću su slušalice slušati samo u kući, odgovaralo bi mi da menjam mesta slušanja tj. da ne da budem ograničena blizinom utičnice. Od portabilnih varijanti našla sam Earmen Sparrow, Fiio K3, Fiio Q3. Za K3 sam čitala da je preslab za slušalice impendanse 250Ohm. Za Q3 i Sparrow ne znam, slabo tumačim specifikaciju vezano za snagu i impendansu, zato mi i treba pomoć. Ne zamerite, trebalo je da proučim to malo pre nego što sam zatražila pomoć, ali nisam imala vremena jer me mnogo iznervirao zvuk slušalica pa sam brže bolje krenula u potragu. U svakom slučaju moraću u medjuvremenu to malo da proučim.

Ukoliko su portabilni DAC/Amp-ovi isuviše slabi za pogon ovih slušalica, može i desktop varijanta. Od desktop varijanti ono što sam videla na netu je Fiio K5 i iFi Zen DAC V2.

Što se tiče cene, ne bih da cena pojačala prelazi cenu slušalica, znači ne više od 200 EUR. Odgovaralo bi mi i novo i polovno. Nisam izbor ograničila samo na nabrojane ampove, otvorena sam i za druge predloge.

 

Link to comment
Share on other sites

Predlazem da probas ovaj dac https://ifi-audio.com/products/micro-idsd-signature/

Dobar je i u okviru hifi sistema kao izvor zvuka, ali i kao headamp. Cuo sam ga kako pogoni dosta zahtevne Senhaiser HD 800. Zvuk je cist, dosta relaksiran, muzikalan, realistican i oslobodjen digitalne ostrine. Kad bih mu u tom momentu trazio manu bio bi mozda mesto slabiji bass sa Hd800, medjutim kasnije se pojavio novi model Hd800 i gle cuda bas su mu popravili taj nesto slabiji bass, tako da problem nije bio do headampa i to mi je samo dodatno popravilo misljenje o ifi. Ima baterijsko napajanje tako da se moze i poneti. Puni se sa usb dok ne ide muzika sto je takodje prakticno. Citao sam misljenja da ta baterijska napajanja nisu nesto ali to nije bio moj utisak. Ono sto je nesto losije je preamp funkcija i tu u usporedbi sa dobrim predpojacalom ispada iz igre. Ali obzirom na cenu to sto se dobija je odlicno, moze i u tu svrhu posluziti ili u mini sistemu sa aktivnim zvucnicima skroz pojeftiniti sistem. Mnogo je bolja sprava nego sto izgleda. Preporuka s moje strane je naravno za probu, nista vise. To sto se meni svideo nista ne znaci, mora se svideti tebi i to sa konkretnim slusalicama. Poredjen je direktno sa mojim starim Linn dacom i dobro se snasao, nije bilo pada kvaliteta uz nekad dosta skuplji uredjaj. Zapravo mu je zvuk vrlo slican sa CD, ali sa hi rez je bas zasijao. Dac chip je burbrown u oba, sto moze ali ne mora biti razlog dosta slicnom zvuku, ipak zvuk vise zavisi od drugih stvari.

Link to comment
Share on other sites

Hvala na predlogu. I čitajući tvoje utiske i gledajući slike i podatke na papiru, deluje kao super izbor. Dosta je iznad budžeta koji sam predvidela, čak i kad bih ga našla polovnog jer je relativno nov uredjaj.

Razmišljala sam da bi mi, za uredjaje koji rade na bateriju, možda pametnije bilo da idem samo na novo, a za desktop i varijante koje ne zavise od baterije mogu da gledam i polovno.

Link to comment
Share on other sites

Malo sam istraživala i svi ovi portabl modeli koje sam nabrojala otpadaju jer su preslabi za ove slušalice.

Kao opcije trenutno mi igraju ove desktop varijante Ifi Zen DAC v2, Fiio K5 pro ESS, a malo iznad budžeta i Topping DX3 Pro+.

Probaću da nadjem još neke portabilne varijante, ali izgleda da nema nekog izbora za ove slušalice u zadatoj cenovnoj kategoriji.

Ako imate još neke predloge ili da podelite iskustvo sa nabrojanim modelima, tu sam.

Link to comment
Share on other sites

Потражи адекватно решење мимо ХиФи-ја у професионалној опреми јер су ти слушке такве да траже улагање ван твог буџета.

Друга опција је потражити мање захтевне слушке али ту већ немам искуства.

И, стрпљења 😉

Link to comment
Share on other sites

@ab Hvala na savetu. Verujem da je potrebna dobra oprema da bi izvukla maksimum iz ovih sluški. Razlog zbog kojeg sam ih uzela je da bih ih koristila dugo godina, da vremenom menjam (unapredjujem) opremu, a ne njih. Da sam znala da će od početka zbog njih da me boli glava kupila bih manje zahtevne sluške. Sad šta je tu je. Probaću ih sa nekoliko DAC/pojačala, da mogu da počnem da ih koristim, pa valjda će zvučati zadovoljavajuće za prvo vreme.

Link to comment
Share on other sites

@snatch размотри овог малишу:

https://www.hi-files.com/audioquest-dragonfly-red/

Имаш и домаћег заступника као најсигурнију куповину али и КП продавца за 30-ак евра јефтинијег и све што доноси куповина од нерегуларних продаваца без заступништва:

https://m.kupujemprodajem.com/audio/d-a-konvertori/audioquest-dragonfly-usb-dac-red/oglas/135718482#mhs0-1669842685644

Ја бих на твом месту понео слушалице код званичног заступника и пробао на лицу места:

https://shop.4audio.rs/shop/audioquest-dragonfly-red/

https://audioplus.rs/proizvod/730/AudioQuest DragonFly Red

Link to comment
Share on other sites

13 sati ranije, ab said:

Потражи адекватно решење мимо ХиФи-ја у професионалној опреми

Ovo je jako konstruktuvan predlog. U pro segmentu ima USB audio interfejsa namenjenih prvenstveno snimanju, ali sa sasvim upotrebljivom DAC/headamp sekcijom. I što je najbolje, to lako može da se nađe kod nas i to za pristojan novac.

 

8 sati ranije, snatch said:

Probaću ih sa nekoliko DAC/pojačala, da mogu da počnem da ih koristim, pa valjda će zvučati zadovoljavajuće za prvo vreme.

Moj predlog za privremeno rešenje je neki polovan telefon. Nije audio izlaz na svim telefonima rđav. Ne znam napamet da navedem koje modele treba juriti, o tome treba malo pročačkati po netu. Ali iz neposrednog iskustva mogu da kažem da iPhone SE iz tamo neke 2017. godine (jedna od poslednjih, ako ne i poslednja verzija sa aluminijumskim kućištem i 3,5 mm izlazom) ima fenomenalno pojačalo za slušalice. Trebalo bi da radi dobro i sa tvojim slušalicama, pošto su i moje iz iste kuhinje i imaju istu omažu (Beyerdynamic DT 1770 pro) i zvuče neshvatljivo dobro sa ovim telefonom. 

 

8 sati ranije, snatch said:

Da sam znala da će od početka zbog njih da me boli glava kupila bih manje zahtevne sluške.

To bi bila greška. Samo polako, nema žurbe u ovom hobiju. Strpljen-spašen :-) 

Link to comment
Share on other sites

Da pokušam da pomognem svojim iskustvom s Beyerdynamic DT880 250 ohma.
Prvo pojačalo koje sam koristio je bilo Creek OBH-021. Potom sam prešao na FiiO E09K, a trenutno koristim S.M.S.L. Sh-8s.
Svako od navedenih je imalo dovoljno snage za 250 oma, a kvalitet je umnogome zavisio i od izvora - daka koji je slao signal.
Ako bih morao da rangiram ova tri pojačala, prednost bih dao poslednjem. Ali to je stvar ukusa, ja volim detaljan zvuk; ne težim "toplini" i "muzikalnosti" već rezolutnosti.

Link to comment
Share on other sites

13 sati ranije, ab said:

@snatch размотри овог малишу:

https://www.hi-files.com/audioquest-dragonfly-red/

Ја бих на твом месту понео слушалице код званичног заступника и пробао на лицу места

Hvala, uzeću u obzir. Kod istog zastupnika mogu se naći i Fiio K5 Pro ESS i Ifi Zen DAC v2 pa ću pitati da li mogu da dodjem sa slušalicama da isprobam sva tri.

16 sati ranije, ab said:

И ово бих узео у разматрање ако је могуће послушати са твојим слушкама:

https://www.schiit.com/products

I ja sam razmišljala o tom proizvodjaču, medjutim nisam našla da postoji zastupnik kod nas, a ništa nisam našla ni na oglasima. Naravno, uzeću u razmatranje samo ako je moguće poslušati. Na neslušano više ništa ne uzimam.

 

7 sati ranije, Arn said:

Ovo je jako konstruktuvan predlog. U pro segmentu ima USB audio interfejsa namenjenih prvenstveno snimanju, ali sa sasvim upotrebljivom DAC/headamp sekcijom. I što je najbolje, to lako može da se nađe kod nas i to za pristojan novac.

Gledala sam malo na netu šta ima po prodavnicama studijske opreme, al bojim se da ne zalutam. U svakom slučaju istraživaću još, možda naletim na nešto.

8 sati ranije, Arn said:

Moj predlog za privremeno rešenje je neki polovan telefon. Nije audio izlaz na svim telefonima rđav. Ne znam napamet da navedem koje modele treba juriti, o tome treba malo pročačkati po netu. Ali iz neposrednog iskustva mogu da kažem da iPhone SE iz tamo neke 2017. godine (jedna od poslednjih, ako ne i poslednja verzija sa aluminijumskim kućištem i 3,5 mm izlazom) ima fenomenalno pojačalo za slušalice. Trebalo bi da radi dobro i sa tvojim slušalicama, pošto su i moje iz iste kuhinje i imaju istu omažu (Beyerdynamic DT 1770 pro) i zvuče neshvatljivo dobro sa ovim telefonom.

Čula sam i za neke Sony da nisu loši. Za tu opciju bi trebalo pročačkati koji su dobri, pa onda videti ponudu i da li su dostupni u mojoj blizini za probu, a ako bi im cena bila blizu polovnog DAC/Amp combo mislim da se ne isplati. Al pogledaću u svakom slučaju.

8 sati ranije, Arn said:

To bi bila greška. Samo polako, nema žurbe u ovom hobiju. Strpljen-spašen :-) 

Ha, dala baba dinar... Šalim se. Hvala na predlozima.

 

@Pandaros Hvala na podeli iskustva. Odgovoriću opširnije malo kasnije sad moram da žurim.

Link to comment
Share on other sites

@Pandaros I ja volim detaljan zvuk. Volim da slušam svaki instrument posebno, naročito u pesmama koje sam mnogo puta preslušala.

Imam još jedno pitanje ako bi neko znao da mi odgovori. Zadnje otprilike dve godine su počele da mi smetaju glasne odredjene visoke frekvencije, tako da muziku više ne slušam preglasno ni na zvučnicima, a ni na slušalicama. Da li to što slušalice ne pojačavam previše znači da mi ne treba previše jako pojačalo ili je bez obzira na glasnoću potrebno dovoljno jako pojačalo da i na sniženoj glasnoći izvuče detalje i punoću zvuka iz slušalica? Ili je za to možda zadužen DAC? Ili oba?

Link to comment
Share on other sites

Mobilni telefoni nisu dobar izvor za slušalice velike omaže; probao sam svoje DT880 Ed. kao i drugove DT990 Pro, nije bilo ni dovoljno glasno a pri tom je zvučalo "tanko".
Drug koristi Scarlett Solo za svoje DT990 Pro  250 oma, i meni je ta kombinacija dovoljno dobra, ali je on recimo ponekad nezadovoljan maksimalnom glasnoćom.
Uglavnom, slušalice od 250 i više oma zahtevaju veću snagu nego što jedan deo pojačala isporučuje. Postoje modeli od 16/32/50 oma koji su znatno fleksibilniji po pitanju snage pojačala, te bi ih trebalo razmotriti ako se planira nošenje slušalica na otvorenom.
Ne bih da kvarim celokupnu ideju nabavke dac/pojačala za DT880 250, ali ako je jedan od uslova mobilnost, možda model od 250 oma nije pravi izbor, posebno što postoje DT880 edition 32 oma.

Link to comment
Share on other sites

I meni DT880 zvuče loše i na telefonu i na lap topu. Meni su dovoljno glasne jer ne slušam prejako, ali zvuk je loš. Kad pustim akustičnu muziku nisu loše, detaljnije nego ove stare Behringer 32ohm što imam, kad pustim električne instrumente bez distorzije na gitarama - slabo jer ne može da izvuče basove i separacija basova je slaba, kad pustim muziku koja ima i distorziju na gitarama - katastrofa. Imam neke stare desktop aktivne 2.1 zvučnike sa izlazom za slušalice - tu najbolje zvuče ali isto nisam zadovoljna.

Ne planiram da ih nosim na otvorenom, ove stare Behringer 32ohm će da budu za van kuće. DT880 će mi biti isključivo za kuću s tim što bih više volela da nisam vezana za jedno mesto u kući, ali ako će zvuk da bude bolji sa desktop dac/pojačalom onda ću da žrtvujem komfor u korist zvuka.

Link to comment
Share on other sites

Pohvalio bih izbor slušalica, izuzetan zvuk za uloženi novac. Čuju se odlično sa dobrim pojačavačkim stepenom. Možda ne bi bilo loše da probaš sa Earmen pojačalima (nisam probao), imaju oni te sisteme dac/phoneamp, možda ispadne interesantno. Svoje 990Pro 250Ohm sam slušao na Šolajinom lampaškom headphone ampu Sedra One, i to je bukvalno sviralo za sve pare. Srećno.

Edited by Gile
Typo fix
Link to comment
Share on other sites

3 sati ranije, Gile said:

Pohvalio bih izbor slušalica, izuzetan zvuk za uloženi novac. Čuju se odlično sa dobrim pojačavačkim stepenom. Možda ne bi bilo loše da probaš sa Earmen pojačalima (nisam probao), imaju oni te sisteme dac/phoneamp, možda ispadne interesantno. Svoje 990Pro 250Ohm sam slušao na Šolajinom lampaškom headphone ampu Sedra One, i to je bukvalno sviralo za sve pare. Srećno.

Earmen sam uzela u obzir, mislim da ove manje verzije Eagle i Sparrow nemaju dovoljno snage za ove slušalice. U okviru mog budžeta mogao bi da dodje u obzir Earmen TR-amp. Portabilan je što je prednost, a čitala sam i pozitivna iskustva ljudi sa ovog foruma koji ga imaju u kombinaciji sa zahtevnijim slušalicama. Mana je što ga nema više u prodaji.

Lampaško pojačalo trenutno ne mogu da uzmem u obzir jer nemam ništa od opreme što bi mi poslužilo kao izvor za njega. Znači trebao bi mi i poseban DAC. Možda jednog dana, sad samo hoću da stavim u pogon ove slušalice da sviraju koliko toliko pristojno, pa kasnije da tražim bolje opcije.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...