Jump to content


Jeftin supetweeter DIY


Nixie

Recommended Posts

Trenutno je samo improvizacija, ali radi jako lepo. Visokotonac je Kineski Vifa XT25A, 8oma. Skretnica je za probu sastavljena od dva kondenzatora i kipp prekidača za izbor jednog od njih. Može se koristiti okrenut napred, nazad, ili pod proizvoljnim uglom. Jeftino i efikasno rešenje. 

20211023_194558_copy_1238x929.jpg

20211023_212808_copy_928x1237.jpg

20211023_212746_copy_928x1237.jpg

20211023_213250_copy_2476x1857.jpg

20211023_223741_copy_1651x1238.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

Kod mene prejako, ali kod ortaka kome sam pravio, koji ima malo efikasnije zvučnike od mojih je taman. Ima dva kondenzatoram 1uF i 1.5uF. Sa jednim pojačalom pasuje 1uF a sa drugim 1.5uF. Sve je stvar probe u sistemu. Finalna verzija bi imala recimo više kondenzatora i rotacioni prekidač za fino štelovanje.

Link to comment
Share on other sites

3 minuta ranije, ab said:

Поред Fountek рибона и supertweeter :)

који је рез, то је доста изнад 10к

Nije to za mene nego za ortaka. Samo sam probao kod sebe prvo. Rezovi su 13k i 19k5 -3db. Reč je o prvoj probi, to se usput fino podesi. Može se dodati i otpornik za prigušenje, sve po potrebi. Nema gotovih rešenja, nego se šteluje na uvce. 

Link to comment
Share on other sites

Da, za manje efikasne zvučnike treba svakako imati neko prigušenje. Full iniverzalna verzija ST bi morala imati podešavanje rezne frekvencije i prigušenja. Barem 4 frekvencije od 12k-20k i 4 prigušenja, recimo po -1.5 db. E sad to dosta poskupljuje  spravu i na kraju izađe više od drivera. Tu su i kutije kablovi,  konektori...

Link to comment
Share on other sites

Ja ima 4 rezne frkvencije 14,16,18 i 20khz.Prigusenje je moralo naravno,Esl su 86 riboni 92db.Napravljen od nazad jedan volume pot,ustvari Lpad i selektor rezne frevencije. Kome treba takav St sa Raal ribonima racunica je oko 300-350eur ako sam dobro zapamtio. Kad sam video cene nekih ST otpala mi vilica, pa mi nije bilo tesko preci na domace resenje. Ko ima Esl koji imaju nagli pad posle 16khz resenje je odlicno. Kolega Pecass me je pokrenuo u 5 min probe, stavio ih na quad i skinuo...momentalna reakcija je "vracaj odmah". Kako mi tada rece ko god je cuo rekao je isto. Fascinira sta to uradi pored onog cemu su namenjeni sa bassem.

Link to comment
Share on other sites

To tvoje izgleda super kao resenje.Moje je ostalo nezavrseno...funkionise zvucno i nisam ga nikad zavrsio.Ostalo "privremeno" resenje kao stalno. Moji zvucnici nisu previse visoki 110-120cm odprilike, ali za onaj pecin dosta vislji model to tvoje resenje bi bilo sjajno.Lik koji mi je prodao quad je kupio taj veci model 2912 je koristio Townshend supertweetere i kad ih je podigao vise ih nije cuo.Pripisao je to godinama i prodao ST. ...Doduse a dosta varijanti gde uopste nisu usmereni ST

Link to comment
Share on other sites

4 sati ranije, ab said:

Поред Fountek рибона и supertweeter :)

Ja i uz ljuti Fountek kome ne treba nikakav ST ipak koristim ST sa zadnje strane, rezan na nekiih 7-8kHz i jako utišan. To mi pojačava AIR i dubinu zvučne slike. Ako su zvučnici mnogo daleko od zida, ili na zidu ima dampinga, to slabo ima efekta. Mogu se povezati u fazi ili kontra fazi, različito zvuči, proba se pa kako se kome dopada. U kontra fazi zvuči malo oštrije, agresivnije, ali je jači efekat prostornosti. Mislim da svaki dipol (magnetostatik, elektrostatik, OB) mora imati ST sa obe strane kako ne bi zračenje na visokim bilo samo napred, nego i pozadi sa kontra fazom. Postoje neki dipol visokotonci jeftini, recimo magnetostatičkog principa rada, koje bih rado isprobao.

Link to comment
Share on other sites

Tako sam nesto i zamisljao,pa neka folija,pa onda neka resetka koja lici na zastitu za lampe iz uradi sam dosla kao ideja,pa kum rekao najbolje nesto u drvetu ...pa ostade.Stavicu jos par ovih cevki aluminijumskih,slazu se sa aluminijumskim stranicama zvucnika ..ma izgledace ko lutka sa naslovne strane,posle cu da tuzim neku hajend firmu sto je skinula dizajn 🤣

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...