Jump to content


Koji prečišćivač vazduha kupiti?


Nixie

Recommended Posts

Dolazi vreme smrada i zagađenja. Pre dva dana je bilo kod mene nešto od toga u najavi predveče, pa dok dim tera suze na oči razmišljam o kućnom filteru vazduha. Koji kupiti da zadovoljava u stanu od 56m2 ili ti oko 150m3 zapremine? Da ne bude bučan, da ima pravi HEPA filter i aktivni ugalj. Da se filteri ne moraju menjati non stop. Primarno je mala buka uređaja, cena nije toliko bitna. Što bi se reklo zdravlje nema cenu. Ima puno modela u ponudi, ne znam još šta tačno da gledam. Iskustva imaoca istih su najbitnija, kao i za mnoge druge stvari. Uređaj ću smestiti u centralno pozicioniranom predsoblju, iz kojeg se ulazi u sve ostale prostorije. Raspoloživi prostor je u osnovi oko 40x60cm.

Za sada sam pročitao samo ovo kao uvod u problematiku:

https://svetzdravlja.rs/koji-preciscivac-vazduha-kupiti/

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 54
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Ja sam kupio 2 komada prošle godine, Xiaomi, jedan je neki Pro, ako se ne varam, drugi je manji.

Rade posao.

Filtere menjam jednom godišnje, pre zime, nisu bučni dok se ne uključe da rade maksimalnom brzinom. Generalno, nije to neki hi tech uređaj, ventilator i filter. Imaju više različitih tipova filtera, pa tako i HEPA. 

Primeti se razlika kada se uključe, i to značajno, posebno u ovim zagađenim danima.

Što se tiče kvadrature, mislim da ne postoji jedinstven prečišćivač koji će toliki prostor da održava "čistim", zbog zidova, vrata, strujanje vazduha ... 

Najjeftnije je da se kupi za svaku sobu po jedan, manji. Sigurno da postoje i skuplje varijante, mada i tada, nezgodno je da se toliki prostor prečisti.

Cena filtera za ovaj što ja imam (isti je za oba modela, razlika je u veličini ventilatora) oko 45 €

Meni se dopada kod ovog kineza je što ima prikaz trenutnog zagađenja na ekranu, a isto tako, kontrolišu se preko mob. telefona.

 

Link to comment
Share on other sites

Vec nekolioko godina koristim dva Gorenje Optiair preciscivaca vazduha, i nemam utisak da sam manje zadovoljan od onih koji imaju daleko skuplje preciiscivace. Prvo smo probali sa jednim, pam sa dva u istoj sobi, no kao optimalno resenje se okazalo da svaka soba ima svoj preciscivac, cak mozda i dva. 

Da danas kupujem prceiscivac, verovatno bi se odlucio za ikeino resenje, pre svega zato sto mi se cini da su ostali preciscivaci preskupi za ono sto jesu. Ikeini preciscivaci ne bi trebalo da rade nista losije od bilo kojih drugih, a posto su manjih dimenzija, uvek ces moci da nadjes mesto za o jedan u svakoj sobi. 

Dodatno iskustvo imam sa radionickim filterima za vazduh. pokazalo se da model koji ima tri puta veci kapacitet ne obezbedjuje jednako kvalitetan vazduh kao dva manja uredjaja koja su postavljena direktno pored mesta na kome se radi. 

Link to comment
Share on other sites

Zavisi od rasporeda prostorija, ali, generalno, da bi imao normalan efekat, odnosno, relativno čist vazduh u celoj kući/stanu, moraš imati više malih prečišćivača. Čak i kada bi imao centralnu ventilaciju u stanu, opet u svakoj prostoriji bi morao da imaš ispust za vazduh. Kada odeš u hotel, gde je centralna klimatizacija, svaka prostorija ima ventilacione otvore i svaka prostorija ima kontrolu temperature... Neće vazduh da struji sam od sebe, mora nešto da ga "potera" (u normalnim uslovima, ne računam one fore, sa razlikom u temperaturi itd. - to fizičari bolje znaju, između ostalog, termotehnika se izučava na fakultetu, pa sigurno ima stručnijih da to pojasne).

Ovde više ne može da se živi bez filtera, nažalost.

Link to comment
Share on other sites

Više otvora za izmenu vazduha (uduv i izduv po sobama) ubrzava strujanje vazduha (kao i kod klima uređaja) ali generalno u nekom momentu (duže bi znatno trajalo) bi i centralni prećiščivač trebalo da obradi kompletnu količinu vazduha upravo zbog strujanja (koliko god da je usporeno) i konvekcije.
Ne zaboravite da veća brzina struje vazduha može osetljiviji na i da smeta.

Link to comment
Share on other sites

Ja imam relativno mali stan, oko 40m2 i Zepter montiran na zid u centralnoj prostoriji. Radi bukvalno ceo dan, cak i kad nismo kod kuce. Radi na silent modu tako da se prakticno ni ne cuje. Prosle godine u sezoni grejanja sam primetio da, kad otvorimo prozor, senzor verovatno detektuje cestice i onda napanji ventilator i tada se cuje. Nisam nikada radio neka merenja ali od kada smo ga uzeli primetio sam da vazduh nema onaj ustajali miris kada se vratimo u stan a i kada menjam filtere, hepa filter je bukvalno crn od garezi. Ono zbog cega sam se odlucio za ovaj model je broj i velicina filtera u njemu. Postoji 5 filtera od kojih se jedan menja na 6 meseci, ostali na 12. Prvi filter je kao mreza i on se vadi i pere / dezinfikuje na 2-3 nedelje. Jeste cimanje ali radi posao.

Link to comment
Share on other sites

Kada spremaš hranu i koristiš ullje, zagađenje se takođe poveća :) 

Dim od cigarete, takođe, odmah se vidi na filteru da je povećan nivo zagađujućih čestica. Ni kod mene se ne puši u kući, ali sam testirao.

Gadno je i nema naznaka da će se bilo šta promeniti, te stoga, jedino rešenje, fiteri.

 

Link to comment
Share on other sites

Ne volim da idealizujem... i u Ljubljani ume da bude zagađen vazduh, ali oko stotke najviše. Srećom živim pored šume, pa sam relativno u boljoj situaciji. Ipak, i dalje postoje toplane u Fužinama i ne znam gde još koje sigurno solidno zagađuju.

Nisam još preneo prečišćivač iz Srbije, ali stiže u nekoj narednoj turi

Link to comment
Share on other sites

I u Beogradu jako zavisi od mikrolokacije. Kad su prošle zime bili udarni naslovi za loš vazduh kupim ja neki od tih Mi uređaja. Donesem kući, kad ono sitne brojke, ni blizu onoga iz novina. Kad je došao drugar pušač vidim da sprava radi, nije do toga. Posle nađem detaljniju mapu zagađenja, kad pogledaš u Beogradu je problematično u delovima grada gde domaćinstva lože čvrsto gorivo, eventualno oko toplana i autoputa. Dobar deo Novog Beograda ima ok brojke čak i kad je "crveni alarm".

Tako da nije loše pozajmiti prvo na probu ako imaš od koga. U svakom slučaju kupiti samo jedan ako je u planu bilo nekoliko, dok ne vidiš na čemu si.

Link to comment
Share on other sites

Zagadjenje u Beogradu pored lokacije itekako zavisi od vremenskih uslova. cak i u naseljima koja imaju najcistiji vazduh (to najcistiji uslovno) recimo na Zelenom brdu, i delovima na prednjoj ivici Kosutnjaka, ako nema vetra vazduh zna da ponekad bude takav da ne mozes da izadjes iz kuce. 

Moje iskustvo  je da mi se ni jednom nije desilo da u Beograd dodjem negde sa drugog kontineta, (ne Evrope, nikad drugde u Evropi nisam sedeo dovoljno dugo da mi se prociiste sinusi) a da uvek prvih nekoliko dana ne patim od sinusitisa. Sad, cinjenica je da nisam bio u istocnoj Aziji. 
 

Link to comment
Share on other sites

Kad Vas sve cujem, bas mi je zao. :(

Valjda ce vremenom da se resi situacija. Moraju da rese. Mogu da mislim kako je tek kod Vlaje u UE, kad krene lozenje..... u kotlini.

Ljubo razumem te, ja zivim blizu sume, uz mnogo ptica pevacica. Ne bih menjao moj vrsacki breg ni za sta.

Link to comment
Share on other sites

7 sati ranije, banebg81 said:

Generalno, nije to neki hi tech uređaj, ventilator i filter.

Upravo tako, osnovu svakog prećiščivača čine filter i ventilator koji vuče vazduh kroz njega. Ostalo je uglavnom vezano za komfor korišćenja (senzori, automatika, displej, itd.)

7 sati ranije, B.R. said:

Da danas kupujem prceiscivac, verovatno bi se odlucio za ikeino resenje, pre svega zato sto mi se cini da su ostali preciscivaci preskupi za ono sto jesu. Ikeini preciscivaci ne bi trebalo da rade nista losije od bilo kojih drugih, a posto su manjih dimenzija, uvek ces moci da nadjes mesto za o jedan u svakoj sobi.

Upravo zbog gore navedenog (filter i ventilator), ja sam se odlučio za jeftiniji model Ikea prečišćivača (5.999 din) i kupio po jedan za svaku sobu.

Radi mi dobar posao čak i u dnevnoj sobi.

6 sati ranije, Nixie said:

Znači moram gledati neke manje  modele za montažu na zid u spavaćim sobama, i jedan veći podni koji bi išao u dnevnu sobu. To će izaći dobra cifra na kraju. Prostor za to će mi biti kritičan izgleda, barem u jednoj manjoj sobi.

Ikea se može montirati na zid, čak i lepo izgleda. Cene Ikeinih filtera su smešne u odnosu na konkurenciju (799 din), pa cela akcija ne mora biti preskupa.

Jedina, uslovno rečeno, mana im je što su potpuno manuelni, pa sam kupio i odvojeni Ikein senzor zagađenosti vazduha.

Moj scenario korištenja je da ih pustim da rade u najslabijem nečujnom režimu i tako ostavim. Senzor mi sve vreme pokazuje zeleno, što znači da rade posao.

Naravno, ne držim ih nepotrebno uključene ako je vazuh u dužem periodu OK. :)

 

 

Uz osnovni HEPA filter se može kupiti i dodatni filter sa aktivnim ugljem koji je nešto skuplji (1.299din)

https://www.ikea.com/us/en/p/foernuftig-air-purifier-white-50461961/

foernuftig-air-purifier-white__0913013_p

foernuftig-air-purifier-white__0837026_p

https://www.ikea.com/rs/sr/p/foernuftig-filter-za-uklanjanje-cestica-10461944/

foernuftig-filter-za-uklanjanje-cestica_

https://www.ikea.com/rs/sr/p/foernuftig-filter-za-gas-40487283/

foernuftig-filter-za-gas__0933096_pe7917

 

 

https://www.ikea.com/rs/sr/p/vindriktning-senzor-za-kvalitet-vazduha-80515910/

vindriktning-senzor-za-kvalitet-vazduha_

Link to comment
Share on other sites

Zaboravih, Ikea ima i skuplji i jači model sa automatikom:

https://www.ikea.com/rs/sr/p/starkvind-preciscivac-vazduha-bela-50461942/

...A imaju i isti taj prečišćivač spakovan u stočić, za slučaj da nemate mesta u sobi ili ne želite da se saplićete o suvišnu skalameriju! :D

https://www.ikea.com/rs/sr/p/starkvind-sto-s-preciscivacem-vazduha-bajcovani-hrastov-furnir-bela-80461945/

starkvind-sto-s-preciscivacem-vazduha-ba

starkvind-sto-s-preciscivacem-vazduha-ba

starkvind-sto-s-preciscivacem-vazduha-ba

Link to comment
Share on other sites

Prošle godine sam iskoristio popust i kupio 2 prečišćivača Mi 2H.

Ovaj uredjaj ima HEPA fileter, detektor za kvalitet vazduha, upravlja se putem aplikacije (nema ekran na urejdaju) ili putem 1 dugmeta na samom uredjaju, uredjaj se kačin na WiFi tako da može da se urpavlja odakle god želite, i ima 3 moda upravljanja i potpuno je automatski (sa mogućim manuelnim korkcijama).

Takodje predlažem da se ne zaleće sa kupovinom više uredjaja odjednom, slažem se sa konstatacijom da mnogo zavisi od mikro lokacije, tokom cele prošle zime manje od 5 dana je vazduh bio ne zdrav, pre upotrebe prečiščivača i isto tako mislim da je potrebno da barem jedan prečišćivač ima konkretan detektor za kvalitet (sa iskazanim vrednostima a ne samo bojom lampice).

Supruga koja je arhitekta je oduševljena sa Ikeinim, pogotovo onim u obliku stočića zbog dizajna naravno, i pokušava da me ubedi da kupimo još jedan ali mislim da nema potrebe. 

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, B.R. said:

Zagadjenje u Beogradu pored lokacije itekako zavisi od vremenskih uslova. cak i u naseljima koja imaju najcistiji vazduh (to najcistiji uslovno) recimo na Zelenom brdu, i delovima na prednjoj ivici Kosutnjaka, ako nema vetra vazduh zna da ponekad bude takav da ne mozes da izadjes iz kuce. 

 

Netačno. Zeleno brdo nema zagadjen vazduh na senzorima samo zbog toga što se ne meri kako treba. 

https://www.google.com/amp/s/www.blic.rs/a-m-p-article%3fuuid=7b20c542-a247-469e-9d56-670c99304ae3&type=article&id=PULS_CMS-Article-7b20c542-a247-469e-9d56-670c99304ae3&gem_id=zD3glD.iI8ED_ubbOnh7FcdS7zX8bQLmzZY1_x0bPtn.Z7&tpv=MOBILE_VESTI/BEOGRAD&tdv=BLIC_RS/blic/vesti/beograd/ART

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...