Jump to content


Mod/Osvezenje Wharfedale Laser90B


B.R.

Recommended Posts

Crv ne da mira, pa bih se upustio u sredjiivanje zvucnika koje imam, cisto dok ne dodju novi. U pitanju su Wharfedale Laser90B stari 40 godina, pa bi im svakako prijala zamena tecnosti u kondenzatorima, a mozda bi mogla da se uradi i jos koja sitnica na skretnici. Sami drajveri nemaju problema, niti se dimilo oko njih, niti su se suncali :D 

Jos nisam gledao ispod haube, ali sam ovo nasao na netu. Sema skretnice, koja bi trebala da bude odgovarajuca za ovaj model. 


Wharfedale_Diamond_III.thumb.jpg.3d893b709dac21ff9964b4767f015933.jpg

 

I izgled skretnice, opet sa neta. 

s-l400.jpg.2f9ed6ab01bf9f822e18a474c86c8e3d.jpg

Ono sto bi prvo promenio je induktiviitet sa jezgrom, od 0.2mH i to znam i gde i sta, pitanje je samo koja debljina zice.

Sto se tice kondenzatora, jedna od opcija su i isti kao originali, ALCAP, nadjoh vecinu ovde, https://www.falconacoustics.co.uk/alcap-claritycap-solen-audio-capacitors.html?capacitor_series=28&p=1, snasao bi se i sa narucivanjem, al da budem iskren, nesto nisam siguran kakav je to somun, a i mada je u Solunu  somun dinar, do Soluna sto somuna. Sve mi se cini da bi bolje prosao sa polipropilenima. Sad za 4.7 postoji tacna vrednost, ali za 6uF ne nalazim nista, pa sam dumao da stavim 4x1.5uf sto nalazim na raznim mestima. 

Ostaje pitan je onog velikog bipolarnog elektrolita na ulazu, pre odvajanja grana. Nesto mi cudan taj polozaj, zar ne bi bilo logicno da se visokotonac odvoji pre njega? vredi li to tako prevezati?

I opet, ne nalazim bipolarne 450uF, pa razmisljam o 2x220+10 u paraleli. 

Bilo bi lepo da neko pametniji uskoci. Jel razmisljam u dobrom pravcu, ili da se manem corava posla, pa nosim kod branka. 

Ostatak je manje vise znan. Ce vidimo ocel se monokristalizuje ili ne, i slicno, al to je posebna prica. 

Link to comment
Share on other sites

Ne isplati se tu mnogo ulagati.Kupi kod nas F&T bipolarne elektrolite od 100V i zameni sam. Probaj da vežeš odvojak za plus visokotonca direktno na plus ulaz ili iza elektrolita 450uF kao što jeste, pa oslušni šta ti se više sviđa. Direktno na plus treba da zvuči svetlije i čistije. Kablove zameni obavezno, VDH CS18 za visoke, a duplirane VDH CS18 za sve ostalo ili CS12. Kalemove ne diraj, nema potrebe. Zalemi žice direktno na kleme zvučnika ali brzo da ne popuste. Znači kalajiše se klema i žica bogato, unapred, i tek onda se zalemi što brže. jedno za drugo. Koristi Flux ili kalofonijum da lem bude sjajan i kvalitetan, i jaku dobro ugrejanu lemilicu. Recimo pištolj 100W je idealan za to.

Ugradnjom boljih kondanzatora na visokotoncu, dobićeš svetliji zvuk, isto važi i za kablove. Može se desiti da zvuči kao da ima manje basa nego pre. Nema naravno, nego ih maskiraju visoki i to uspešno rade. Alternativa elektrolitima su Wima MKS4 od 100V u Kelco, oni su gabaritno manji od polipropilena i jeftiniji.

Taj kondrenzator od 450uF se stavlja kad je preveliki Q faktor bas zvučnika u kutiji, tj. kutija je premala za driver pa dobije poveće brdo pre pada naniže. Ako promeniš  puno otpor kalema na red sa basom, menjaš Q faktor pa moraš i taj kondenzator. Manji otpor daje manji Qfaktor, pa veći kondenzator treba i obrnuto. Inače taj kondenzator je i zaštita bas zvučnika od DC napona kad crkne pojačalo. Kalemove je izuzetno neprecizno meriti univerzalnim instrumentom, mislim na DC otpor, jer su male vrednosti, po pravilu ispod 1oma.

I ovo sve da radiš sam ima da te dođe dosta u odnosu na cenu tih zvučnika. Alio ako ih voliš, onda udri.

Link to comment
Share on other sites

Hvala. U sustini, najpametniji savet bi bio da ne menjam dugmici. Sad, ti zvucnici su Ok, a posto su kod mene 20+ godina, mislim da cu da udjem u pricu. 

Od svih kalemova, ideja je bila da se menja samo taj jedan, sa feritnim jezgrom, ostali su motani na plastici, pa ih ne bi dirao. 

Gde kod nas ima F&T bipolarnih elektrolita? 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...