Jump to content


Adekvatna zamena za Harman HK6500


kukurikuyu

Recommended Posts

Pozdrav svima,

 

s obzirom da mi je zvučno omiljeni HK6500 zreo za generalku (pot, preklopnici itd....a kad već to radim red je i da zamenim kondove), potrebna mi je zvučno adekvatna zamena dok ga ne sredim.

Pitanje, koja pojačala/risiveri su po zvuku slični (ili isti) starom HK6500 ? Proizvođač nebitan, samo da je karakter zvuka isti ili sličan.

 

Link to comment
Share on other sites

  • kukurikuyu changed the title to Adekvatna zamena za Harman HK6500

tesko pitanje 

moj kum je HK iz slicnih razloga zamenio sa AKAI AM 49 ,tvrdi da line sekcija zvuci isto , ali je vremenom utvrdio da mu je phono sekcija lepsa kod akaija ,tako da je hk otisao na kp. Zvucnici su kirksaeter monitor tower iz osamdesetih.Meni licno je zvucalo isto ,ali se nisam udubljivao ,uvek vise blebecemo , nego sto slusamo muziku

pozz

Link to comment
Share on other sites

22 minuta ranije, kukurikuyu said:

Inače nemam nameru da prodajem 6500 nakon sređivanja

И немој, фоно секција на Харману је далеко боља у сваком случају, бај д веј рађена је у дискретној техници (како и треба) и са исправном главом звучи перфекно било ММ или МЦ док је код акаија јад и беда!

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Delija said:

Ako imas budzet, mozda da pojuris HK6900 ili HK6950R, pa da ulozis u njihovo sredjivanje.

Pozdrav Deliji, 

tebe sam i čekao :) ...pošto si  možda najupućeniji u zvuk HK6500 (ima toga na forumu ;) )

Iskreno to nisam planirao, kupim da sređujem da mi zameni ono što ću da sređujem....

Ne znam da li si imao priliku da slušaš novije HK uređaje,  da li je to sličan zvuk ili nema više nikakve veze sa Harman-om? Npr. HK620, 630 ili risiveri 32xx, 33xx ? To mi je prvo palo na pamet ali nisam ih slušao, jeste isti proizvođač ali zvuk ne mora da bude čak ni sličan. Ako je zvuk sličan, onda su mi to alternative jer je manje mehaničkih preklopnika.

Phono ne koristim, da budem iskren (PC flac ---> topping DAC----->line in)

Ako ne, i od preporuka ostane samo Akai, onda nema druge.

 

Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, Delija said:

Nazalost - nije to to.

Od novijih - samo HK990.

Uff....gledam slike iznutrica, dva torusa, jedan deo switcher napajanje, smd ovi na glavnoj ploči....odustajem, ne sviđa mi se, ni konstrukciono, ni izgledom, ovo je pravljeno samo sa jednim ciljem - da što pre "rikne" ( da ne piše Harman, kladio bi se da je  neki Samsung AVR, i dizajnom podseća).

Hvala na savetima 👍

Link to comment
Share on other sites

Just now, kukurikuyu said:

Naravno da jeste, ali meni u glavi stoji Delija = HK6500 :) , iskreno pre nabavke 6500-ke iščitao sam forum uzduž i popreko, u svakoj temi o HK6500 je i Delija, tako da mi je on veoma merodavan ;)

Ма он само за тај зна ;);)

Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, giZ_Mo said:

Где виде тај један део?

Swticher je na sredini (po slici), a smd integralac je u tqfp/lqfp kućištu Izmedju srednjeg i desnog vertikalnog modula, koliko vidim na par slika sa neta. Možda je i sve na istoj ploči (ne skida mi se service manual da detaljno pregledam)...

Link to comment
Share on other sites

2 minuta ranije, kukurikuyu said:

smd integralac? Eno ga u tqfp/lqfp kućištu Izmedju srednjeg i desnog vertikalnog modula....koliko vidim na par slika sa neta (ne skida mi se service manual da detaljno pregledam)...verovatno ih ima još.

Грешиш синко и то веома, тај мали трансформатор са припадајућим деловима служи за 5В ДЦ и само за то, иначе ознака му је ЕИ-28 а каталошка 4070 1281 0000, сува аналогија :thumbsup2

 

Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, giZ_Mo said:

Грешиш синко и то веома, тај мали трансформатор са припадајућим деловима служи за 5В ДЦ и само за то, иначе ознака му је ЕИ-28 а каталошка 4070 1281 0000, сува аналогија :thumbsup2

 

Moguće, kao što rekoh nisam gledao u sm.

Link to comment
Share on other sites

A slušali smo i kod mene 6500 i 660... Stvarno nije to to.

Što se zamene tiče, doterivao sam neke sitnice tastu na Luxman A225 dva puta i bio prilično pozitivno iznenađen kako lepo radi. Po meni čak i malo finije/neutralnije od HK6500 a viđao sam ga i za manje novca na oglasima. 

Link to comment
Share on other sites

On 10.10.2021. at 20:14, kukurikuyu said:

potrebna mi je zvučno adekvatna zamena dok ga ne sredim

Neće sređivanje trajati godinu dana, zar ne može niko da ti pozajmi bilo šta dok ne uradiš HK? Šta ćeš posle sa tim rezervnim pojačalom, da ga opet prodaješ, izgubićeš nešto parica. Da stoji u ormanu isto neće da valja po elektrolitske kondenzatore. Osim toga, verovatno znaš da će HK prilično drugačije (otvorenije) da zvuči nakon recap-a i čišćenja kontakata. Još ako zameniš po neku žicu usput, ne mora monokristalna 😂, to je sasvim novi zvuk.

Link to comment
Share on other sites

21 minutes ago, Nixie said:

Neće sređivanje trajati godinu dana, zar ne može niko da ti pozajmi bilo šta dok ne uradiš HK? Šta ćeš posle sa tim rezervnim pojačalom, da ga opet prodaješ, izgubićeš nešto parica. Da stoji u ormanu isto neće da valja po kondenzatore.

Neće, ali će da potraje. Od lemilice i instrumenata živim , pa mi je potrebno vremena i volje da se namilim da ga sredim... jednostavno kad završim s poslom, nemam volje nizašta - osim da slušam muziku :

Zato mora rezerva, pa posle nek stoji, da li ću izgubiti nešto sitno, to mi stvarno nije bitno (rima s namerom).

Mada, kako su krenuli sa cenama na KP, ima još i da zaradim (bar duplo), uskoro u radnji jeftinije nego na KP :D

Verovao ili ne , na KP ima stvari koje su skuplje (nekad i duplo) od novi stvari u radnji. Evo samo jedan konkretan primer (inače ima toga koliko hoćeš)

http://www.kelco.rs/katalog/komponente.php?q=ZD-11E&search=

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...