Jump to content


Gramofon


Mub98

Recommended Posts

@srdjan_cvetkovic je potpuno u pravu, ko hoće, nađe način, ko neće, dođe na Hi-Fi forum...:rolleyes: Postoji milion odgovora na ovo pitanje na internetu do kojih se stiže jednostavnom Google pretragom, ali ako je i to problem, evo barem jednog od tih milion za koje čak ne treba ni prevodilac...

https://www.muziker.hr/kako-odabrati-gramofon

Link to comment
Share on other sites

Isključivo iz mog ugla gledanja.

Gramofon samo udaljava od muzike. Čak i sopstvena CD-teka, Flac-oteka. Nije ni čudo što je nastala ona tema o ne slušanju nove muzike.

Streaming sam nedavno počeo da koristim i samo mogu reći da nikada nisam bio bliže i više u muzici neočekivane kreativnosti i mašte. Pitanje da li bih ikada i stajao na tom odeljku u nekoj prodavnici nosača zvuka.

Što se tiče vinila tu sam već stavio tačku zbog izuzetne nedoslednosti u kvalitetu izdanja, presinga, mastera i kojekakvih novih gluposti koje krase "Rebirth of Vinil". Frustacije na temu izdanja i da li je presovan iz mp3-a mi nisu potrebne. Kao ni muka oko istraživanja gde kupiti pošten presing nekog albuma. Tehnička raznolikost snimaka ovog ili onog izdanja govori o tome koliko je đubreta na tržištu, a koliko je malo verovatno dokopati se nekog ljudskog primerka.

Iskreno, svaka čast ljudima kojima je to pasija i koji takve primerke pronađu, srede i neguju u svojoj kolekciji.

Pored teme o samom nosaču zvuka, tu je još ozbiljnija tema sam gramofon i njegove vragolije oko podešavanja, održavanja i usklađivanja sa preampom ... Ovaj deo je posebna zanimacija i opet može i od najboljeg vinila da napravi oranje i zvučno razočaranje.

Da se razumemo. Sopstveni gramofonski deo sam doveo do tehničkog maksimuma za zadate okvire uloženog novca i izvukao najbolji mogući zvučni rezultat, ali mi se želja za briskanjem i lickanjem vinila i igale svela na minimum tolerancije.

Zato svima koji žele da se vrate ili da po prvi put zakorače u vode vinila i probaju iglu, kažem OPREZ jer mnogo je nepoznatih sa tim u vezi, a nije jeftin izlet.

Kako Zek reče prava je avantura.

Link to comment
Share on other sites

Sad je ultra moderno posedovati gramofon, te onoga ko je nameračio da ga kupi treba upozoriti na izazove, što je mislim već odrađeno u većini prethodnih postova.

Ako pokretač teme i dalje želi da poseduje gramofon, lepo bi bilo i navesti neki planirani budžet. Poželjno je i navesti šta je ostatak sistema, možda je uz gramofon potrebno zasebno RIAA pretpojačalo recimo.

Link to comment
Share on other sites

Kako da odaberem gramofon, sta treba da gledam,marke igle, da li su bolji noviji ili stariji itd.... 

Kako ovo da pitaš na audiofilskom forumu?

Ako prvi put ulaziš u priču onda kreni sa nekim polovnim Technics gramofonom u nekom rasponu +/- 200 evra. Takav će da ti zadovolji sve što iole kršten gramofon treba da ima a i držaće cenu u slučaju da odlučiš da batališ.

Glava i igala za gramofon više nego dosta. Probaj neki niži rang AudioTechica, na primer.
O ovome već moraš sam detaljno da istražuješ.

Ovo pod pretpostavkom da imaš već neko pojačalo/risiver sa phono ulazom i zvučnike.

Ako nemaš, onda je stvarno puno sporta da bi zavrteo ploču…

… a pitanje si konstruisao i postavio ljudima koji jure da reprodukuju i čuju ono što ni životinje ne mogu
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...