Jump to content


Koji vintage zvucnici? .... Advent, Dynaco, Saba, AR, Sansui, Pioneer, Yamaha, Kenwood, Celestion, Technics, Whafedale .…


Dražo

Recommended Posts

Nije sve u snazi.Vec u tome kako amp podnosi nisku impedansu i ostale karakteristike.Ima i pojacala od 150w kojima niska impedansa predstavlja problem kao i pojacala od 30w kojima ne predstavlja nikakav problem.Ne znam kako bi se ponasao,kakvo mu je napajanje. Snaga nije mala.Uz normalno,pazljivo koriscenje naravno da nebi bilo problema.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 172
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Saznah u medjuvremenu sta mi je kolega (sa bogatim slusalackim iskustvom) konkretno predlagao.
Saba IV ili V - kaze da idu i do 25 herca, ne ulazim u to da li je tacno ili ne, svakako mi taj momenat nije toliko bitan, s obzirom na neprirodnu poziciju za kutije (gde sigurno bas nece ici nisko i definisano...). Ali svakako zanimljive kutije, s obzirom na to sta se moze procitati o njima.
Sansui SP1000 - kaze da sviraju slicno AR-u, i to je sve sto sada znam, da ih treba uzeti u obzir
Telefunken TL90 - kaze da pruzaju neobican slusalacki dozivljaj, i da bas ide  duboko...
Kakvih crnih 25Hz. Il se uozbiljite il napustite internet.
Link to comment
Share on other sites

Što ne napraviš za te pare nove zvučnike sa Vintage šmekom. Vrlo jednostavna kutija, skretnica je samo jedan kvalitetan kondenzator i otpornik. Postoji čini mi se i varijanta (negde ne netu) sa jeftinijim visokotoncem i komplikovanijom skretnicom, naći ću ako si zainteresovan. Čak mislim da se bez problema ovaj preskupi visokotonac može ladno zameniti sa Audax HD13D34H i malo poigrati sa onim jednim otpornikom. Mislim novo je novo.

http://www.seas.no/index.php?option=com_content&view=article&id=475:seas-a26-kit&catid=66:seas-diy-kits&Itemid=250

Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, prophet said:

Kakvih crnih 25Hz. Il se uozbiljite il napustite internet.emoji1.png

U pravi si, svasta se pise po specifikacijama, a ja se u moru jucerasnjih informacija (ovde i private) polakomio... :)

Nego, ako moze neki link za zidne bioskopske, da vidim za pocetak o cemu se radi?

Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, Nixie said:

Što ne napraviš za te pare nove zvučnike sa Vintage šmekom. Vrlo jednostavna kutija, skretnica je samo jedan kvalitetan kondenzator. Postoji čini mi se i varijanta (negde ne netu) sa jeftinijim visokotoncem i komplikovanijom skretnicom, naći ću ako si zainteresovan. Mislim novo je novo.

http://www.seas.no/index.php?option=com_content&view=article&id=475:seas-a26-kit&catid=66:seas-diy-kits&Itemid=250

Bas jutros uz kafu malo iscitavam, i razmisljam koliko bi ustvari dodatnog troska imao za sredjivanje tih kutija 40-50 god starih. I pomislih kada je vec tako, zasto mozda ne bi uradio sam (uz pomoc SV, komsije Marka...) kutije po svom ukusu. Odbija me sto nikada nisam to radio, a znam da i to moze da kosta, ako mi se ne svidi, dorada, prerada, zamena, drugi projekat... Ali svakako ne iskljucujem ni tu mogucnost. Ako nista drugo, mogu sve elemente da ubacim beskompromisno, prema svom budzetu. 

Link to comment
Share on other sites

Lakše je srediti Vintage ako su driveri ispravni. Imaš malo posla oko kutije, skretnica - tu se brzo zamene kondenzatori i novo ožičenje ide brzo. Nove kutije praviti, to je duži put, ali veće zadovoljstvo i mislim bolji zvuk ako se dobro odabere. I puno mogućnosti za izmenu ako ti se ne svidi nešto.

A za Dynaudio sam mislio ozbiljno, s tim što mi se više sviđa kako zvuči manji bas od 5"(15W) od većeg 7"(17W). Male kutije je lakše pozicionirati tu kod tebe, na iste te ili neke druge zidne stalke, mogu se i spustiti ako ona pećka/kotao (šta li je) ne greje previše.

Ili polu DIY varijanta. Recimo nađeš očuvan Audiance 42SE, ubace se  driveri u veću kutiju (10-11l je optimalno), bassreflex napred zbog blizine zida, i moja varijanta skretnice  sa opcijom podešavanja visokotonca prema pojačalu jednim otpornikom. Fabričku skretnicu pokloniš nekome da se sigraju deca. To bi ti dalo dosta zvuka za manje od planiranog budžeta, kutija tako mala nije skupa, zavisno od željenog finiša. Imaš alata i radionici koliko sam shvatio, ne moraš nikome ništa plaćati. Bassreflex cevka odgovara originalna. Potrebno je upuštanje rupe za visokotonac i bassreflex cev, basić nije upušten.

 

Link to comment
Share on other sites

Bas jutros uz kafu malo iscitavam, i razmisljam koliko bi ustvari dodatnog troska imao za sredjivanje tih kutija 40-50 god starih. I pomislih kada je vec tako, zasto mozda ne bi uradio sam (uz pomoc SV, komsije Marka...) kutije po svom ukusu. Odbija me sto nikada nisam to radio, a znam da i to moze da kosta, ako mi se ne svidi, dorada, prerada, zamena, drugi projekat... Ali svakako ne iskljucujem ni tu mogucnost. Ako nista drugo, mogu sve elemente da ubacim beskompromisno, prema svom budzetu. 
Savet br.2

Kupuj samo gotove zvucnike. Bilo pravljene bilo fabricke.
Link to comment
Share on other sites

Davno u emisiji pamtim da je S Rankov rekao da Diamond 9 bas u ovakvoj poziciji najbolje radi... kad sam video sliku prvo mi je to palo na pamet. Nije dovoljno vintage verovatno :D Ali generalno, ovde je pozicija primarna stvar po mom misljenju (mada, kad nije?!) i ne znam sta ce promena zvucnika da donese... ne zato sto imam ove zvucnike, ali mislim nista dobro. 

Mada verujem u pozitivne utiske na kraju cele price nakon promene, klasicno audiofilsko kopkanje bez smisla IMHO :D

Link to comment
Share on other sites

Hvala na predlozima.

Iz licnih iskustava, kao i onih u mom okruzenju, vec neko orijentaciono misljenje imam za svaki predlog:

Reparacija vintage kutija sa ocuvanim drajverima

Moj WD3 je primer toga. Platio ih 120e. Platio Savi V. da sredi skretnicu (nove zavojnice na vazduhu, novi kondovi, otpornici, a sve prema originalnoj shemi i vrednostima). Sam sredio estetiku kutije. Sam sam i prezicio VBS monokristalom, i ubacio terminale istog proivodjaca. Tako uradjena kutija svira odlicno kod mene (barem za klasu bolje nego izvorna) - puni prostor koji nije mali (slusa se iz bilo koje pozicije), ima prelep srednji i visoki opseg, ima i "mesa" dole, volumena, uz manje dubine, ali uz postolja sasvim solidnu definiciju. Ima i detalja, i preciznosti. Ali je pre svega vrlo slusljiv, nenametljiv, slusljiviji na duge staze (ceo dan) nego moj prvi sistem. Mana mu je scena, dubina, fokus... Sto je i ocekivano s obzirom na poziciju. Ali kako se ne slusaju near-field, to mi i nije bitno (za to imam prvi sistem). Ono na cemu mogu jos poraditi jeste mozda neka difuzija umesto onog iranskog cilima.

Dakle, sve to (opisano za WD3) moze za male novce, uz malo spretnosti i truda, i experimentisanja, i fakat dosta vremena. Ovo po mom misljenju jeste najbolji put, koji bih eventualno ponovio, samo sa izvorno jos boljim kutijama od WD3 (zato i pokrenuh temu).

Kupovina gotovih pravljenih zvucnika (ne fabrickih)

I za ovu opciju imam licni pozitivan primer. Tzv. Margarite Save Velikinca u mom prvom sistemu. Uradjene kvalitetno, u najmanju ruku kao fabricke, ali barem duplo jeftinije od fabrickih pandana u toj nekoj klasi. Uz opet dodatni moj rad (monokristalno prezicenje i terminali, skretnica tek treba da se uradi) sviraju jos bolje.

Dakle, uzeti od Save (ili bilo koga drugog ovde) gotove kutije, koje su uradjene prema nekom vintage projektu, unaprediti prezicenje i terminale, skretnicu odmah uraditi bolju... Odlicno resenje.

Mana moze biti ako taj neko ko pravi kutiju nema vec takve gotove kutije (probane, premerene, sto se kaze potvrdjene od slusalacke javnosti) - tada to moze biti macka u dzaku, i oduzima dodatno vreme za odabir projekta, nabavku svega...

Samostalna izrada kutija prema gotovom kit-u

Nisam licno to radio, ali jeste moj prvi komsija. I jos uvek radi, vec 3 i vise godine. Klon JBL 4312, sa originalnim drajverima i elementima skretnice, uz blage korekcije kucista (vise spolja, zapremina se razlikuje mozda u litri-dve), dodavanjem super twitera.... Te kutije i posle 3 godine ne sviraju ni blizu kako bi trebalo. A pri tom znam koliko je sve novaca do sada kostalo (ne manje od 1000e), o vremenu da ne pricamo, komplikacijama sa podzivodjacima (farbar, cnc obrada za tweter hornu...). I ko zna koliko ce, i kada ce prosvirati ocekivano. Sada se u analizu i ispravku kutija ukljucio i g. Rankov...

Sve u svemu, put koji nije za svakoga, a narocito ne za onoga koji nema iskustva (dugogodisnjeg) u tome. Sigurno je da krajnji rezultat moze biti vrhunski, ali je pitanje kada. I naravno, pitanje je i krajnje cene.

__________________________________________________________________

Tako da, svaki predlog ima svoje za i protiv.

Inace, apropo mog sistema, kamin pecka se retko koristi (za merak, u hladnim zimskim danima), ne zraci veliku toplotu iznad, sem oko cevke (fi 18) ka dimnjaku. Levo, nazad, desno je oblozena vermikulit plocama, pa tu nema rasipanja toplote.

Stalci nisu bas obicni. Sam sam ih izradio, nije sve bilo jeftino, i nema bas puno alternativa, sem da se izbace. Dobro je sto su rotirajuci po X i Y osi. I dobro je sto su masivni, cevi punjene kvarcom, u postolju je mazer i granit... I dobro je sto zvucno jako dobro deluju na WD3. Mana (zida) je da je supalj (blok), pa su mesta gde su stalci pricvrceni punjeni Sika ispunom za blokove (a to je opet prilicno skupo, i pomeranje stalaka nije bas zgodno). A inace stalci su ogromne nosivosti, namenjeni za ove vintage gromade od po 20-30kg, sa velikim bas drajverima...

__________________________________________________________________

@NixieIskreno, sumnjam da ove male Dynaudio kutije mogu da napune prostoriju zvukom kako treba, iz ove nezgodne pozicije (pa cak i malo nize). Za near-filed je verovatno ok, ali za slusanje i iz trpezarije, i kuhinje (kako to autoritativno rade sada WD3), sumnjam. Dodatna informacija koju sam propustio, a bitna je, jeste da kutije stoje na duzem zidu (ukupno 8m), na kracem zidu (4m) stoji prvi sistem. A istina je da mogu puno toga sam da uradim, i nemam problem ni da probam ako ne znam (ne smatram tragicnim ako nesto zeznem u hifi, vec na to gledam kao na novo saznanje, koje sam malo skuplje platio).

@prophetOvi Klipsch su brutalni, verovatno je i cena takva. No, jasno mi je na sta si mislio, dobar je predlog, ali mozda malo i prekomplikovan, s obzirom da bih ceo koncept morao da menjam. Svakako ostaje informacija pohranjena u memoriji. :)

Link to comment
Share on other sites

41 minutes ago, misko1989 said:

Davno u emisiji pamtim da je S Rankov rekao da Diamond 9 bas u ovakvoj poziciji najbolje radi... kad sam video sliku prvo mi je to palo na pamet. Nije dovoljno vintage verovatno :D Ali generalno, ovde je pozicija primarna stvar po mom misljenju (mada, kad nije?!) i ne znam sta ce promena zvucnika da donese... ne zato sto imam ove zvucnike, ali mislim nista dobro. 

Mada verujem u pozitivne utiske na kraju cele price nakon promene, klasicno audiofilsko kopkanje bez smisla IMHO :D

U tako malo reci, tako puno receno! :cheers

Link to comment
Share on other sites

26 minuta ranije, Dražo said:

Iskreno, sumnjam da ove male Dynaudio kutije mogu da napune prostoriju zvukom kako treba, iz ove nezgodne pozicije (pa cak i malo nize). Za near-filed je verovatno ok, ali za slusanje i iz trpezarije, i kuhinje (kako to autoritativno rade sada WD3), sumnjam.

Tvoji postojeći zvučnici su obaška dosta efikasniji, i u skladu sa tim glasniji par dB. Oni mali možda neće biti uvek na visini zadatka, bez obzira na kojoj su poziciji. Ne znam koja je realno glasnoća potrebna, ako je to neko uobičajeno slušanje tu nema problema sa glasnoćom. Blizina zida daje dovoljno basa čak i tim malcima, ali bez dubine zvučne slike, znači flat prezentacija (ali bas piči samo tako, pozadi je otvor da pripomogne). Ono što sam mislio je da se mogu spustiti puno niže jer su znatno manji fizički. 

Pošto imaš šta da slušaš, ne treba da žuriš.

Link to comment
Share on other sites

32 minuta ranije, Dražo said:

Klon JBL 4312, sa originalnim drajverima i elementima skretnice, uz blage korekcije kucista (vise spolja, zapremina se razlikuje mozda u litri-dve), dodavanjem super twitera.... Te kutije i posle 3 godine ne sviraju ni blizu kako bi trebalo.

Ne mogu da se setim klona nekog poznatog zvučnika koji je baš dobro svirao. Obično driveri koje je koristila fabrika nisu dostupni širokim narodnim  masama, na mnogim modelima je stalno bilo izmena na driverima ili na skretnici, a i često su neki modeli nezasluženo popularni. Kad ga čuješ pitaš se šta ljude toliko privlači konkretnom modelu. Pitanje je i merne opreme, dostupnosti iste i znanja.

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, Dražo said:

Bas jutros uz kafu malo iscitavam, i razmisljam koliko bi ustvari dodatnog troska imao za sredjivanje tih kutija 40-50 god starih. I pomislih kada je vec tako, zasto mozda ne bi uradio sam (uz pomoc SV, komsije Marka...) kutije po svom ukusu. Odbija me sto nikada nisam to radio, a znam da i to moze da kosta, ako mi se ne svidi, dorada, prerada, zamena, drugi projekat... Ali svakako ne iskljucujem ni tu mogucnost. Ako nista drugo, mogu sve elemente da ubacim beskompromisno, prema svom budzetu. 

SV je skoro za kuma radio neki vintage Isophone sa 15inch basom, inicijalno je bas grozno radio ali zamenom elemenata na skretnici i sa par tweekova je potpuno nova kutija. ja bi isao u tom smeru neki zdrav koncept Vintage zvucnika koje ces da malo upeglas.

 

Link to comment
Share on other sites

19 minutes ago, Nixie said:

Pošto imaš šta da slušaš, ne treba da žuriš.

To i napisah, da nemam potrebe za zurbom.

Inace, slusa se kod mene i glasno Tandberg/WD3 sistem, cak i "jereticki" - ispred kuce imam dugu tarasu, pa ako na njoj nesto cackam, spremam rostilj, pijem pivo, a ja pojacam dodatno sistem, i slusam ga, sa sve prostorijom, kroz otvoren prozor. :) 

Link to comment
Share on other sites

15 sati ranije, Dražo said:

Kenwood sto je Boris predlozio, deluje zaista zanimljivo (i impresivno sa basom od 16 inca), pogotovo ako zvuk donosi smek 70-tih, pre svega muzikalan, bez primarne analiticne preciznosti, slojevitosti, mraka, i ostalih opasnih karakteristika audiofilskog novojezika... Verujem da se slazemo u ocekivanjima, kada kazemo "smek". :) Citao sam na nekom forumu da se neko naslusao mnogo dobrih vintage kutija, ali mu je kao veciti pobednik ostao ocev Kenwood LS990...

Ovaj Kenwood je tipican kabuki speaker, tako ga i krste na netu. 

"Kabuki speakers were designed to be low cost and emphisize visual marketing over acoustic engineering. They were generally characterized by 15" or larger woofers, 4 and 5 way networks, and 6 to 10 drivers crammed into a ridiculously small box that seldom weighed more than 50lbs."

Link to comment
Share on other sites

48 minuta ranije, pollux said:
Ovaj Kenwood sto sam naveo svira 25Hz kad se malo tweekuje skretnica, mada po spefikacijama svira i nize.

Ok. Pokazite to sto ste izmerili.

Taj Kenwood po fabričkim merenjima svira od 80Hz naviše. Svira 25Hz sa 20db manjom glasnoćom.

Originalnom skretnicom bas drajver  je sečen od 700Hz.

Stvarno bih voleo da vidim rezultate manjeg tweaking-a.

Izvini, ovo što tvrdiš nema dodirnih tačaka sa realnošću.

 

Link to comment
Share on other sites

31 minuta ranije, prophet said:

Ok. Pokazite to sto ste izmerili.

Taj Kenwood po fabričkim merenjima svira od 80Hz naviše. Svira 25Hz sa 20db manjom glasnoćom.

Originalnom skretnicom bas drajver  je sečen od 700Hz.

Stvarno bih voleo da vidim rezultate manjeg tweaking-a.

Izvini, ovo što tvrdiš nema dodirnih tačaka sa realnošću.

 

Ne znam za fabricka merenja, nisu moji zvucnici, pitacu vlasnika da li cuva merenja, nije mi uopste ideja da se prepucavam. Taj 16inch Bas je bio secen ako se dobro secam negde malo preko 200hz.

Ovo su njegove oficijalne specifikacije i u pravu si da je fabricki  bas secen na 700.

Specifications

Type: 5 way, 6 driver loudspeaker system

Frequency Response: 20Hz to 22kHz

Power Handling: 150W

Crossover Frequency: 700, 2000, 5000, 10000Hz

Impedance: 8Ω

Sensitivity: 98dB

Bass: 1 x 405mm cone

Midbass: 1 x 160mm cone

Midrange: 1 x horn

Tweeter: 2 x horn

Super Tweeter: 1 x 30mm cone

Enclosure: bass reflex

Finish: walnut grain

Dimensions: 445 x 660 x 280mm

Weight: 24.6kg

Year: 1976

 

Link to comment
Share on other sites

Znam da nemas takvu nameru. Nemam ni ja. Voleo bih zaista da vidim merenja koja to potvrdjuju. Meni deluje kao zesci hoax. Btw.nadjoh i originalna merenja, na drugoj slici sa linka:


https://m.hifidatabase.com/Kenwood_KL-7070D_4316.php


Lepo se vidi impedantni peak bas membrane na 80Hz u tom kabinetu. Uporedite podatke sa merenja sa podacima datim u specifikacijama.

Na slican nacin mere i ostali clanovi kabuki familije.

Ovi drugi zvucnici predlozeni u temi su u reonu 50-60Hz.







Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...