Jump to content


Nagra 4.2 preamp/buffer moduli


Majda

Recommended Posts

On 9/1/2021 at 12:57 PM, pollux said:

Samo da pomenem da iz mog limitiranog iskustva sa 4.2l koje su i potakle da se razvije ova tema, Nagrama kada rade na baterijama manjka dinamike. Sa njihovim externim napajanjem je drugacija prica. Takodje na mikrofonskim ulazima za razliku od line ulaza se oseca manjak visokih, sto se potvrdilo merenjima.

Dobra napomena. Ljudi koji su pravili preampe napominju da cak i vrednisti transformatora igraju vecu ulogu. Kvalitet i tip baterije sigurno... Mislim da ovi Nagrini sklopovi zasluzuju i baterijske i standardne opcije napajanja. Sto je komplementarno zbog toga sto je i za baterije bilo kog tipa, potrebno neko napajanje kao punjac. Tako da se napajanje moze prilagoditi da bude kvalitetom odgovarajuce osnovnim sklopovima kao i da bude punjac. Ovde je zgodno to sto je napajanje jednostruko i sto sklopovi trose manje od 40mA po kamalu. Tako da recimo baterija od cca 4000mA/h radi 100 sati. A siguran sam da ce i klasicno napajanje, diskretno, u duhu osnovnog uredjaja, raditi odlicno. :)

[Svojevremeno sam pravio (25-30 godina unazad) Giesbertsov (elektor casopis) baterijski preamp i imao je cak opciju da radi i dok se pune baterije, nazalost bez opcije samo klasicnog napajanja. U rezimu rada kada se pune baterije a pojacalo radi baterije su neka vrsta shunt elementa napajanja... BTW taj Giesbertsov preamp iz Elektroa je radio vise nego odlicno...]

Link to comment
Share on other sites

"proverio" sam A13 preamp modul u PSpice-u. Samo elektronsko kolo se solidno ponasa. Ista prica previse filtera koji nepovoljno deluju na fazu pre svega a onda i na opseg, na SR i na nivo suma. Raspored harmonika dobar i nema izoblicenja. Medjutim nije previse upotrebljivo. Zbog toga sto tolerise relativno male ulazne signale od oko 70-80mV P-P... :(

Blago modifikovana verzija tolerise nesto vece ulazne nivoe od oko 100mV P-P. Pojacanje originalnog sklopa je 30db cca. to je Gain oko -A=30-31 X. Minus ispred A je zbog toga st osklop obrce fazu za 180deg... (Ne kao sto je greskom napisano u manualu 30V).

Ovaj Gain modul se eventualno moze upotrebiti kao pretpojcavac posle R IV konverzije na izlazu dac-ova sa strujnim izlazom. Gde se na R iv dobijaju manji nivoi napona i okrece faza za 180deg pa onda A13 ponovo vrati fazu na 0deg i pojaca signal do nekog line nivoa. I na ovoj poziciji se A13 ponasa veoma dobro.

A13 ima lokalni FeedBack i sa ukidanjem tog FB-a se mogu dobiti veca pojacanja pa se eventualno 2 x 13 gain modula mogu upotrebiti u RIAA preampu a izmedju njih pasivni riaa network. Ili 2 split pasivna neta posle svakog A13 modula.

Medjutim svaki modul ima 2 sprezna C. Na ulazu i na izlazu. Pokusacu da ulazni BJT tranzistor zamenim sa JFET tranzistorom i da na taj nacin redukujem jedan C (ili 2 C za riaa-u) na putu signala.

Uredjaj je SE topologije i vrlo malo trosi oko 2-3mA. Mozda bi najbolje zvucno radila kombinacija JFET na prijemu a ostali Ge tipovi tranzistora?

Saljem sheme i dijagrame

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...